FE: România și Polonia celebrează „Ziua Solidarității Româno-Polone” – Comunicat comun al Ministerelor de Externe

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRomanianRussianSpanish

FE: România și Polonia celebrează „Ziua Solidarității Româno-Polone” – Comunicat comun al Ministerelor de Externe

Astăzi, 3 martie 2025, România și Republica Polonă celebrează Ziua Solidarității Româno-Polone. Stabilită în comun în 2023, această zi este atât un simbol al legăturilor trainice care unesc poporul român și pe cel polonez, cât și un indicator semnificativ al interesului continuu și al dorinței celor două țări de a consolida și dezvolta în continuare Parteneriatul Strategic solid și cuprinzător împărtășit.

Data de 3 martie a fost aleasă pentru a marca aniversarea semnării documentului istoric „Convenția de alianță defensivă între Regatul României și Republica Polonă” din 1921, completat de tratatele bilaterale de garanție din 1926 și 1931. Garanțiile reciproce de securitate erau destinate în primul rând contracarării agresiunilor neprovocate din partea Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste.

Și în prezent, la fel ca în urmă cu peste 100 de ani, România și Polonia se confruntă împreună cu amenințările contemporane, provenite în mare parte de dincolo de granițele noastre estice, unde războiul de agresiune dus de Federația Rusă împotriva Ucrainei vecine subminează ordinea internațională bazată pe reguli și principiile fundamentale consacrate în Carta ONU și în dreptul internațional. Ceea ce leagă strâns cele două țări este concentrarea politicii externe asupra problemelor de securitate și menținerea stabilității în regiunea expusă amenințărilor convenționale și hibride, pe baza unei percepții convergente a provocărilor pe Flancul Estic al NATO. Suntem împreună în cadrul NATO de 21 de ani, suntem uniți de un Parteneriat Strategic bilateral de 16 ani și construim împreună securitatea europeană de 10 ani în cadrul Formatului București 9. Unită în solidaritate, alianța noastră a trecut testul timpului, și-a dovedit reziliența și relevanța. Împărtășind viziunea unei cooperări strategice mai puternice și mai semnificative, România și Polonia rămân angajate față de valorile și interesele comune.

Alături de componenta de securitate, dimensiunile economică, socială și educațională sunt la fel de importante în construirea solidarității reciproce. În plus, prin numeroasele evenimente organizate pe teritoriile celor două țări, amplul Sezon Cultural România – Polonia care se desfășoară în prezent, apropie și mai mult societățile noastre, reflectând nu doar bogăția culturilor, ci și istoria noastră comună.

Sărbătorind pentru a doua oară Ziua Solidarității Româno-Polone, ne angajăm încă o dată ca, pe baza fundamentelor istorice solide ale relației bilaterale, să continuăm să consolidăm prietenia și cooperarea româno-polonă, în beneficiul cetățenilor din țările noastre.

Stire publicata in FE cu ajutorul ZN PR & EVENTS

FE

 

Future Economy nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile primite şi publicate pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Future Economy nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii false transmise de către beneficiarii comunicatelor/anunturilor de presă.

Future Economyîşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări necorespunzatoare sau acuzaţii si încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.futureeconomy.ro este destinat informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile Future Economy în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe futureeconomy.ro

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vrei mereu cele mai actuale informatii?