FE: Creștere ușoară a lucrărilor de construcții în Uniunea Europeană în decembrie 2024, cu avans semnificativ în România
În luna decembrie 2024, lucrările de construcții din Uniunea Europeană au înregistrat o ușoară creștere, de 0,4% comparativ cu luna noiembrie 2024. Deși activitatea în zona euro a stagnat, mai multe țări membre ale UE, inclusiv Polonia, Cehia, Portugalia și România, au înregistrat creșteri semnificative în acest sector. În România, lucrările de construcții au avansat cu 3,4% față de luna anterioară, după un avans de 5,4% în noiembrie 2024.
Creșterea înregistrată în România a fost susținută în special de lucrările de reparații capitale, care au crescut cu 40,3%, urmate de lucrările de întreținere și reparații curente (+27,2%) și de construcțiile noi (+23,8%). De asemenea, în funcție de tipologia obiectelor de construcție, s-au observat creșteri notabile la clădirile rezidențiale (+51,6%), clădirile nerezidențiale (+32,6%) și lucrările de construcții inginerești (+17,5%).
În schimb, la nivel anual, comparativ cu decembrie 2023, lucrările de construcții în UE au scăzut cu 0,8%, iar în zona euro cu 0,1%. România a înregistrat cea mai semnificativă scădere anuală din Uniunea Europeană, cu un declin de 12,9%. Acesta a fost un regres mai mare decât scăderea de 9,1% înregistrată în luna noiembrie 2024.
Datele Institutului Național de Statistică (INS) arată că volumul lucrărilor de construcții în România a scăzut cu 11,6% în decembrie 2024, comparativ cu aceeași lună din 2023. Cele mai mari scăderi au fost înregistrate la lucrările de întreținere și reparații curente (-14,7%), la lucrările de construcții noi (-11,2%) și la lucrările de reparații capitale (-7,9%). De asemenea, pe tipuri de construcții, s-au înregistrat scăderi semnificative la clădirile nerezidențiale (-13,5%), lucrările inginerești (-11,1%) și clădirile rezidențiale (-10,0%).
În plus, atunci când datele au fost ajustate în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcții a înregistrat o scădere și mai accentuată de 14,3%, cu cele mai mari scăderi la lucrările de construcții noi (-16,1%) și la lucrările de întreținere și reparații curente (-14,0%).
Aceste fluctuații reflectă o dinamică complexă în sectorul construcțiilor din România și din Uniunea Europeană, cu un impact semnificativ asupra economiei și pieței muncii, în special în condițiile în care sectorul se confruntă cu provocări legate de gestionarea resurselor și de adaptarea la cerințele pieței.
Articol publicat in FE, prin Agentia ZN PR & EVENTS.