Future Economy: USR cere corectarea noii legi a pensiilor, acuzând că aceasta afectează grav lucrătorii din condiții grele
Uniunea Salvați România (USR) a lansat un nou apel pentru corectarea unei „nedreptăți” pe care o consideră a fi introdusă de noua lege a pensiilor, ce a fost adoptată recent. Potrivit USR, modificările recente aduse legislației privind pensiile au un impact negativ asupra celor care au lucrat în condiții grele, cum sunt minerii, energeticienii și angajații din combinatele chimice, aducându-le atât o reducere a pensiei, cât și o creștere a vârstei de pensionare.
„Noua lege a pensiilor ‘lovește de două ori’ în acești angajați”, se arată într-un comunicat al USR transmis vineri. Aceștia susțin că legea adoptată de Guvernul Ciolacu a dus la o interpretare „dezastruoasă” din partea Casei Naționale de Pensii, care afectează grav pensionarea celor care au lucrat în grupe speciale de muncă.
Impactul noii legi asupra pensionării
Conform declarațiilor deputatului USR de Gorj, Radu Miruță, noile prevederi au majorat indirect vârsta de pensionare cu până la trei ani pentru toți lucrătorii care au activat în condiții grele. Astfel, pentru minerii, energeticienii și alți angajați din domenii deosebite, legea a adus nu doar reducerea pensiei, dar și o prelungire a vârstei de pensionare.
„Dacă inițial noua lege prevedea doar scăderea pensiilor celor care au lucrat în grupe de muncă, prin aplicarea ei, Guvernul Ciolacu le-a luat și banii, și anii. Practic, nimeni nu se va mai putea pensiona în următorii doi ani”, a explicat Radu Miruță.
Un alt punct criticat de USR este faptul că perioadele 2001-2021 de muncă în grupe speciale nu mai sunt considerate în scăderea vârstei de pensionare, iar pentru cei care au activat atât în grupa I, cât și în grupa II, calculul pensiei se va face doar dacă au minimum 35 de ani lucrați.
Modificările aduse de Guvernul Ciolacu și impactul asupra pensionarilor
USR atrage atenția și asupra altor schimbări aduse prin noua lege a pensiilor, care afectează grav drepturile celor care au muncit în condiții dificile. Astfel, reducerea de 13 ani prevăzută inițial în Legea 197/2021 pentru angajații din condiții speciale a fost „rotunjită în minus”, iar în prezent este de maximum 11 ani. De asemenea, o altă modificare importantă vizează calculul punctajului pentru pensie: „Ceea ce înainte era un bonus de 50% al punctelor de pensie, acum este doar 0,5 puncte”, mai arată USR.
Aceste modificări aduc o scădere semnificativă a pensiei pentru lucrătorii din aceste domenii. De exemplu, dacă înainte un salariat cu salariu mare și punctaj mediu lunar de 3 puncte ar fi primit 4,5 puncte de pensie, acum va primi doar 3,5 puncte, diferența fiind lăsată „la Ciolacu”.
USR cere corectarea legii
În acest context, USR a depus un proiect de lege pentru corectarea acestor „nedreptăți”, proiect care a fost deja adoptat de Senat și care este în așteptare în Camera Deputaților. Radu Miruță solicită liderilor partidelor parlamentare să supună acest proiect de lege votului, în condițiile în care termenul de raport a expirat din 29 octombrie 2024.
USR propune modificarea noii legi a pensiilor astfel încât să fie recunoscute condițiile de muncă deosebite și speciale pentru angajații care nu au beneficiat de normalizarea condițiilor de muncă. Acesta ar permite acestor lucrători să beneficieze de reducerea vârstei de pensionare și de un mod mai avantajos de calcul al pensiei, corectând astfel neregulile din actuala reglementare.
Prin aceste măsuri, USR își propune să asigure drepturile celor care au muncit în condiții dificile, protejându-i de efectele negative ale noii legi a pensiilor.
Articol publicat in Future Economy, prin Agentia ZN PR & EVENTS.