Interviu cu ALEXANDRA DOBRE, Director General, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Președinte, Institutul Național pentru Îmbătrânire Activă
„Una dintre cele mai valoroase lecții este aceea că un lider veritabil conduce prin propriul exemplu!”
Transformarea egalității de șanse și sprijinul comunitar în România, ghidate pe drumul normalității
Alexandra Dobre oferă perspectivele sale asupra provocărilor și realizărilor în domeniul egalității de șanse, susținerea tinerilor și inițiativele pentru îmbătrânirea activă. Ea continuă să joace un rol esențial în reformarea politicilor de familie, tineret și egalitate de șanse în România, având o viziune axată pe echitate și dezvoltare sustenabilă.
În multe comunități, infrastructura și resursele necesare pentru a sprijini egalitatea de șanse sunt insuficiente sau inexistente
Care sunt principalele provocări pe care le-ați întâmpinat în promovarea egalității de șanse în România și cum ați reușit să le depășiți?
Cele mai importante „bariere” s-au datorat reticenței și rezistenței față de schimbări și persistenței stereotipurilor de gen și sociale. Mulți oameni încă au percepții învechite în ceea ce privește capacitatea diferitelor grupuri sociale și rolurile de gen. Am abordat aceste probleme prin campanii de conștientizare și educație publică, menite să schimbe mentalitățile și să promoveze valori precum respectul și egalitatea de șanse. Am colaborat, de-a lungul timpului, în proiectele pe care le-am implementat, atât cu mass-media, cât și cu ONG-uri reprezentative pentru a transmite întocmai mesaje pozitive și a promova exemple de succes. Din păcate, în multe comunități, infrastructura și resursele necesare pentru a sprijini egalitatea de șanse sunt insuficiente sau inexistente, aspecte care includ accesul limitat la educația de calitate, la serviciile de sănătate și oportunitățile de angajare. Iată de ce trebuie identificate permanent soluții pentru a atrage finanțări și a implementa proiecte care să îmbunătățească infrastructura locală. Pentru a dezvolta și implementa programe de sprijin și dezvoltare comunitară reale și eficiente, sunt necesare colaborări strânse cu autoritățile locale și naționale, precum și cu organismele internaționale.
Cum vedeți evoluția rolului femeilor în economia românească și ce măsuri credeți că sunt necesare pentru a încuraja și susține femeile în poziții de leadership?
În ultimele decenii, rolul femeilor în economia românească a evoluat semnificativ. Femeile au început să joace un rol tot mai important în diverse sectoare economice, de la antreprenoriat și tehnologie, la educație și sănătate și aceasta se datorează unor eforturi concertate pentru a promova egalitatea de gen și a oferi femeilor acces la educație și oportunități profesionale. Cu toate acestea, există încă provocări care trebuie abordate în vederea asigurării unei participări egale și eficiente a femeilor în economia românească. Barierele structurale, discriminarea de gen și lipsa reprezentării femeilor în poziții cheie, de conducere sunt principalele probleme care încă persistă și care necesită luarea de măsuri și decizii suplimentare pentru a fi depășite. Prima dintre acestea ar trebui să fie legată de consolidarea permanentă a legislației în domeniu, astfel încât să existe politici de sprijin, care să le permită mamelor să revină în câmpul muncii în condiții optime și, de asemenea, aș încuraja existența a cât mai multe platforme de networking și de suport pentru femeile lider, unde să își poată împărtăși experiențele și unde să poată găsi consiliere și sprijin.
Sprijinirea tinerilor, o prioritate
În calitate de Director General la Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, care sunt proiectele prioritare pe care le implementați pentru a sprijini tinerii din România?
În activitatea mea la Ministerul Familiei, Tineretului și Egalitatii de Șanse am ocazia și totodată marea responsabilitate de a răspunde de implementarea mai multor programe naționale, sub coordonarea și îndrumarea doamnei ministru Natalia Elena Intotero, un lider inimos si determinat să construiască. Programele guvernamentale de creditare „STUDENT INVEST” și „FAMILYSTART” sunt deja foarte cunoscute și apreciate.
Ce trebuie să știți despre PROGRAMUL „STUDENT INVEST”?
- Suma maximă care poate fi împrumutată este 75.000 de lei
- Vârsta solicitanților eligibili este de 40 de ani neîmpliniți
- Categoriile persoanelor eligibile: studenții, masteranzii și doctoranzii
- Dobânda în acest program este subvenționată 100% de Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse
La fel de important este și PROGRAMUL „FAMILYSTART”, unde:
- Suma maximă care poate fi împrumutată este 150.000 de lei
- Vârsta solicitanților eligibili este de 45 de ani neîmpliniți
- Categoriile persoanelor eligibile: persoanele care își întemeiază o familie şi/sau persoanele care formează împreună o familie, dintre care cel puțin unul dintre beneficiari se încadrează în criteriul de vârstă
- Dobânda în acest program este subvenționată 75% de Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse
De asemenea, organizăm tabere pentru 15.000 de tineri, amintesc aici taberele studențești, prin care studenţii beneficiază de locuri gratuite în tabere, în limita locurilor repartizate, în funcţie de rezultatele obţinute la învăţătură şi de activitatea depusă în cadru organizat la diverse manifestari culturale, artistice, ştiinţifice, sportive şi de voluntariat. În perioada taberelor studenţeşti, studenţii beneficiază, în mod gratuit, de cazare şi masă. De asemenea, fac referire la taberele pentru persoane cu handicap, Programul de Tabere ARC, care urmărește dezvoltarea legăturilor cu România a tinerilor români din zonele istorice românești și din Diaspora, sprijinirea tinerilor români de pretutindeni în păstrarea și afirmarea identității etnice, culturale, lingvistice și religioase, promovarea imaginii României în rândul comunităților românești din afara granițelor și dezvoltarea abilităților de comunicare în limba română și mijlocirea contactului între etnicii români din diferite țări.
Un alt proiect foarte important este CONCURSUL NAȚIONAL DE PROIECTE DE TINERET ȘI STUDENȚI, care are următoarele priorități: consultarea tinerilor în procesul de luare a deciziilor; dezvoltarea responsabilității sociale și individuale a tinerilor și facilitarea accesului egal al tinerilor la drepturi; crearea și susținerea de oportunități pentru tinerii din zonele rurale; dezvoltarea competențelor tinerilor corelate cu dimensiunea de mediu a dezvoltării durabile; dezvoltarea competențelor necesare pentru o mai bună incluziune socială şi inserție profesională, în special a competențelor digitale; dezvoltarea competențelor culturale prin organizarea de evenimente în domeniile creative și culturale dedicate tinerilor.
Totodată, am ocazia să coordonez Programul Național FIV, prin intermediul căruia zeci de mii de femei singure și cupluri au șansa, încă din 2022, să spere la o familie, la a reuși în lupta cu infertilitatea, care, în România deja afectează 1 din 5 cupluri.
Cum influențează experiența dvs. în cadrul Institutului Național pentru Îmbătrânire Activă politicile pe care le promovați în domeniul tineretului și familiei?
Experiența mea dobândită încă de la înființarea Institutului Național pentru Îmbătrânire Activă influențează pozitiv politicile pe care le promovez în domeniul tineretului și al familiei, întrucât înțelegerea și promovarea importanței unei vieți active și sănătoase la vârste înaintate mă ajută să încurajez tinerii să adopte obiceiuri sănătoase devreme, pentru a-și menține calitatea vieții pe termen lung. Totodată, proiectele pe care le-am implementat de-a lungul timpului m-au făcut să conștientizez necesitatea planificării pe termen lung pentru îmbătrânirea populației. Această perspectivă influențează și politicile pentru tineret, concentrându-mă pe educația financiară și pregătirea pentru viitor. Nu în ultimul rând, prin interacțiunea directă cu seniorii am înțeles problemele și dificultățile pe care aceștia le au, mai ales în privința lipsei unei infrastructuri adecvate și a serviciilor accesibile pentru aceștia. Ținand cont de acest lucru, toate programele și proiectele pe care le-am propus și le voi susține în continuare în domeniul tineretului au la bază politici care îmbunătățesc accesul la educație, sănătate și servicii sociale pentru tineri și familii.
Principiile fundamentale ale leadership-ului eficient
Care sunt cele mai valoroase lecții de leadership pe care le-ați învățat de-a lungul carierei și cum le aplicați în activitatea dvs. profesională zilnică?
În decursul carierei mele, am învățat că leadership-ul eficient se bazează pe câteva principii fundamentale pe care le aplic zilnic în activitatea mea profesională, și anume:
Puterea exemplului – Una dintre cele mai valoroase lecții este aceea că un lider veritabil conduce prin propriul exemplu. Integritatea, etica muncii și angajamentul sunt atribute pe care încerc să le dovedesc constant, astfel încât echipa mea să fie inspirată să le urmeze, să și le însușească și să le aplice. Atunci când oamenii văd că ești dispus să faci sacrificii și să îți asumi responsabilitatea, vor fi mai motivați să își dea silința.
Ascultarea activă – O altă lecție crucială pe care am învățat-o și pe care mi-am însușit-o, a fost importanța ascultării. Leadership-ul nu înseamnă doar să dai ordine, ci să fii atent la nevoile, ideile și preocupările celor din jur. Prin ascultare activă reușesc să înțeleg mai bine perspectivele echipei și să iau decizii mai informate și mai echilibrate.
Adaptabilitatea și învățarea continuă – Flexibilitatea și dorința de a învăța continuu sunt esențiale într-un mediu de lucru în continuă schimbare. Aplicarea zilnică a acestei lecții constă în deschiderea mea către feedback și în disponibilitatea de a adapta strategiile pentru a răspunde provocărilor actuale.
Dezvoltarea membrilor echipei – Un lider de succes investește în dezvoltarea oamenilor din echipa sa. Am învățat că nu doar rezultatele imediate contează, ci și creșterea pe termen lung a fiecărui membru al echipei. În activitatea mea zilnică, acord timp pentru mentorat, oferind resurse și ghidare celor din jur, pentru a-și atinge potențialul maxim.
Gestionarea cu încredere a crizelor – Am învățat că în momentele de criză, calmul și deciziile bine gândite sunt esențiale. În situațiile dificile, încerc să rămân concentrată și să găsesc soluții raționale, comunicând clar și transparent cu echipa, pentru a menține moralul ridicat și a orienta eforturile spre soluții constructive.
Vreau să menționez faptul că aceste principii nu sunt doar teorii, ci principii pe care le respect eu însămi și le integrez în fiecare zi de muncă, pentru a crea un mediu de lucru colaborativ, eficient și orientat către excelență.
Ce inițiative ați implementat pentru a îmbunătăți politicile de îmbătrânire activă în România și cum pot acestea contribui la o societate mai incluzivă?
Pentru a compensa lipsurile acute din acest domeniu, am înființat, în 2020, Asociaţia Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă. Mi-am dorit să îmi continui misiunea în acest domeniu și să fiu un promotor al conceptului de îmbătrânire activă în România. În numai patru ani de activitate, asociația a adunat peste 25.000 de membri, sute de voluntari și o echipă foarte mică, dar care pune mult suflet în programele pe care le desfășoară.
Printre principalele proiecte lansate se numără Galele „Seniori de Colecție” și Congresul Național de Îmbătrânire Activă, ambele fiind concepte unice în România.
Proiectul „Seniori de Colecție” aduce în fața publicului larg personalități ajunse la seniorat. Este vorba despre oameni care au schimbat imaginea României și au influențat, și au conturat oameni, percepții și chiar destinele unor generații. Până în acest moment am organizat peste 20 de ediții ale Galelor „Seniori de Colecție” care au adus în fața publicului – au fost peste 20.000 de spectatori – tineri și vârsnici deopotrivă, personalități de excepție ale României din diferite domenii de activitate, pe care țin foarte mult să le numesc, în ordinea prezenței domniilor lor la acest eveniment: ELISABETA LIPĂ, multiplă Campionă Olimpică la Canotaj, Preşedinte Agenţia Naţională pentru Sport, Preşedinte F.R. de Canotaj; STELA ENACHE, interpretă de muzică uşoară; Gen. Lt. (Rtr) Dr. Ing. DUMITRU DORIN PRUNARIU, primul și singurul român care a zburat în spaţiul cosmic; MAIA MORGENSTERN, actriţă de teatru şi film, Director Teatrul Evreiesc de Stat Bucureşti; Prof. Dr. DUMITRU CONSTANTIN DULCAN, General de Brigadă (Rtr), Medic Primar Neurologie, Psihiatru, Doctor în Medicină și Doctor în Științe Medicale; GRIGORE LEŞE, artist, rapsod, Doctor în Muzică, Doctor Honoris Causa al Universității de Vest „Vasile Goldiș“ Arad, profesor asociat de Etnomuzicologie la Facultatea de Litere a Universității Bucureşti, realizator de emisiuni de Radio şi Televiziune; CORINA CHIRIAC , interpretă de muzică uşoară, actriţă, scriitoare, compozitoare; MARIA DRAGOMIROIU interpretă de muzică populară; Academician Profesor Doctor DAN MIRCEA ENESCU, medic primar chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă, membru al Academiei de Științe Medicale din România, membru fondator al Asociației Chirurgilor Plastici din România; OCTAVIAN URSULESCU, cel mai apreciat prezentator din România, jurnalist, scriitor și invitaţii săi speciali – DOINA SPĂTARU, PETRE GEAMBAŞU, VASILE MENZEL, NATALIA GUBERNA; Academician Profesor Doctor LEON DĂNĂILĂ, personalitate remarcabilă a Neurochirurgiei româneşti şi mondiale, membru titular al Academiei Române, membru titular al Academiei de Științe Medicale; ILEANA POPOVICI, actriță de film, cântăreață și unul dintre cei mai buni ilustratori muzicali ai Televiziunii Române; Prof. Univ. Dr. ADRIAN TITIENI (61 de ani), actor de teatru și de film, regizor, reputat profesor de Arta Actorului, Președinte de onoare şi fost Rector al U.N.A.T.C. „I.L Caragiale”; PETRE GEAMBAŞU, dirijor și șef de orchestră interpret, compozitor, orchestrator și invitaţii săi speciali DOINA SPĂTARU, ANA MARIA MIRICĂ, ELENA NICIU; Gen. Mr. Aviator (Rtr) RADU THEODORU (100 ani), veteran de război, As al aviaţiei de vânatoare române în cel de-al doilea Război Mondial, ultimul supraviețuitor al celebrei Flotile I aeriene române; FLORIN GHEORGHIU (80 ani), Mare Maestru Internaţional de Şah; FLORICA IONIȚĂ, prima femeie parașutist, brevetată după cel de-al Doilea Război Mondial; LIDIA FECIORU, bioenergoterapeut, specialist în medicină alternativă și neconvențională, parapsihologie și vindecare holistică, astrolog, holistică; LIZA PANAIT, creator de modă și invitaţii săi speciali LUMINIȚA ANGHEL, MARCEL PAVEL, ADRIAN NAIDIN; ADRIAN NĂSTASE, fost Prim Ministru al României (2001 – 2004) și fost Ministru de Externe (1990 – 1992) ; HORIA MOCULESCU (87 ani), compozitor, pianist, interpret vocal, moderator de emisiuni TV și Radio.
Congresul Național de Îmbătrânire Activă a fost lansat anul trecut și, după un eveniment de mare succes, ne pregătim deja pentru cea de-a doua ediție care va avea loc la începutul lunii septembrie. Evenimentul a reunit principalii jucători din piață în ceea ce privește serviciile oferite persoanelor vârstnice. Temele abordate pe parcursul celor două zile s-au centrat pe accesul seniorilor la serviciile de sănătate și îngrijirea pe termen lung, reconversia profesională, combaterea discriminării și abuzurilor, dar și pe rolul administrației în crearea de ecosisteme prietenoase cu vârstnicii.
De asemenea, asociația se implică activ în creșterea calității vieții seniorilor prin diverse proiecte dedicate acestora. Oferim acces gratuit la evenimente culturale, precum spectacole de teatru și concerte, care le permit să se bucure de momente de relaxare și divertisment. Organizăm, de asemenea, excursii la obiective turistice și locuri de interes, astfel încât seniorii să aibă ocazia de a explora noi destinații și de a se reconecta cu natura. Scopul nostru este de a crea o comunitate activă și implicată, în care fiecare senior să se simtă valorizat și sprijinit.
Este important să realizezi că nu poți face totul singură și că ai nevoie de o echipă care să te ajute și să te susțină
Cum reușiți să echilibrați multiplele roluri și responsabilități pe care le aveți și ce sfaturi aveți pentru femeile care doresc să își asume poziții de conducere în diverse domenii?
Echilibrarea mai multor roluri și responsabilități poate fi o provocare majoră, mai ales atunci când te afli într-o poziție de conducere, însă este esențial să identifici care sunt cele mai importante responsabilități și sarcini și să le abordezi în mod strategic. Atunci când te afli într-o poziție de conducere, este important să realizezi că nu poți face totul singură și că ai nevoie de o echipă care să te ajute și să te susțină. Rolul pe care îl am la minister este unul care necesită tot timpul și toată atenția mea, așa că la asociație mă bazez foarte mult pe echipa de acolo, care reușește, prin multă muncă și dedicare, să facă lucruri extraordinare pentru seniori. De asemenea, consider că e nevoie de o organizare eficientă a timpului, de o bună autocunoaștere și de stabilirea propriilor limite. Nu știu dacă sunt în măsură să ofer sfaturi, însă, pe baza experienței de până acum și a realizărilor mele, cred că acestea sunt esențiale pentru educația și dezvoltarea continuă; trebuie să ai răbdare și să dovedești perseverență, să creezi un echilibru între viața personală și cea profesională și să ai mare încredere în tine și în abilitățile tale. Dacă ținem cont de aceste aspecte, cred că noi, femeile, putem naviga mai eficient printre provocările pe care le aduce o funcție de conducere și astfel ne putem maximiza impactul în domeniile în care activăm.
Care sunt obiectivele dvs. strategice pe termen lung pentru Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și cum vedeți contribuția României în contextul european și internațional în aceste domenii?
Obiectivele mele strategice pe termen lung, ca expert în politici publice, se concentrează pe următoarele direcții principale, având în vedere și contextul european și internațional:
– Promovarea și protejarea drepturilor familiei prin implementarea de politici care să sprijine creșterea natalității, oferirea de suport pentru familii prin stimulente financiare, servicii de îngrijire a copiilor și alte măsuri care să încurajeze formarea și menținerea familiei precum și crearea unor programe dedicate pentru familiile aflate în situații de risc, precum cele monoparentale, cele cu mulți copii sau cele care se confruntă cu dificultăți economice.
– Sprijinirea tineretului în tranziția către viața adultă prin promovarea educației de calitate și a programelor de formare profesională adaptate nevoilor pieței muncii, pentru a asigura o integrare cât mai bună a tinerilor în societate și pe piața muncii.
Aceste obiective sper să fie susținute de un cadru legislativ adecvat, de o finanțare corespunzătoare și de colaborarea continuă cu organizațiile non-guvernamentale, mediul academic și sectorul privat. Contribuția României în aceste domenii poate fi una semnificativă, dacă se pune accent pe parteneriate și pe o abordare holistică și integrată a politicilor sociale.