Parcul eolian din Moldova va transforma sectorul energetic românesc și va reduce facturile la energie

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRomanianRussianSpanish

Parcul eolian din Moldova va transforma sectorul energetic românesc și va reduce facturile la energie

Continuăm turul de forță pentru noi proiecte în sectorul energetic românesc. Lucrurile se mișcă bine și încep să se vadă rezultatele celor peste 13 miliarde de euro, fonduri nerambursabile, pe care echipa ministerului energiei le-a atras în ultimul an.

Am participat astăzi la începerea lucrărilor pentru unul dintre cele mai importante proiecte energetice din zona Moldovei, realizat de PPC Renewables România. Este vorba despre cel mai mare parc eolian din regiune: 140MW. Impactul investiției este semnificativ: o nouă sursă de energie verde pentru zeci de mii de locuitori din zonă, diversificarea producției de energie eoliană (vântul nu bate doar în Dobrogea, unde sunt acum cele mai mari parcuri), venituri mai mari la buget, locuri noi de muncă. Și da, facturi mai mici la energie electrică pentru români.

Cu 23 de turbine moderne de 6,1 MW fiecare, acest parc eolian situat în localitățile Deleni, Bogdănești și Costești este primul proiect major de acest tip din Moldova. Impactul economic pozitiv asupra comunităților locale va fi semnificativ, bugetele comunelor putând fi dublate datorită taxelor și autorizațiilor de construcție. Punerea în funcțiune a parcului este estimată pentru sfârșitul anului 2026, iar energia produsă va putea acoperi consumul unui oraș de dimensiunea Vasluiului, cu peste 60.000 de locuitori.

Subliniez rolul cheie al companiilor din energie în asigurarea securității și siguranței sistemului național, dar și contribuția pe care astfel de proiecte o aduc economiei naționale și comunităților locale. Am mai spus: mediul privat este și trebuie să rămână partener strategic în procesul de tranziție energetică. Și nu este vorba doar despre investiții punctuale, ci și despre nevoia de a asigura pe termen lung stabilitatea și securitatea sistemului energetic național, la pachet cu prețuri accesibile pentru români și companiile românești.

Am încurajat investitorii de la Vaslui, așa cum îi îndemnăm pe toți cei interesați, să participe cu proiectul lansat astăzi (și cu altele) la licitația contractelor pentru diferență, pe care o vom finaliza până la sfârșitul acestui an. Schema este finanțată din Fondul pentru Modernizare cu 3 miliarde de euro și va susține investiții în 5000MW noi, solar și eolian, pentru sistemul național. Continuăm! Înainte, împreună.

Sursa: Facebook / Sebastian Burduja

Future Economy

Future Economy nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile primite şi publicate pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Future Economy nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii false transmise de către beneficiarii comunicatelor/anunturilor de presă.

Future Economyîşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări necorespunzatoare sau acuzaţii si încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.futureeconomy.ro este destinat informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile Future Economy în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe futureeconomy.ro

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vrei mereu cele mai actuale informatii?