Festivalul Internațional de Film Independent „Anonimul” 2024 – „Micul Cannes” din inima Deltei
Articol scris de Facus Eva, 18 ani
Satul Sfantu Gheorghe, o veche așezare pescărească situată în județul Tulcea, s-a transformat timp de o săptămână într-un loc al iubitorilor de film, găzduind Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL 2024. Evenimentul, unul cu o istorie de peste 20 de ani, se desfășoară anual în luna august și include atât programe competitive, cât și necompetitive, la nivel național și internațional.
Festivalul urmărește un concept diferit, prin care se promovează filme independente si regizori tineri, însă premiază și filme internaționale, care au primit distincții în anii precedenți. Mai mult, programul a inclus proiecții de filme românești, programe speciale și dezbateri publice între invitați, relizatori si critici de film. În deschidere, a fost difuzat în premieră în țara noastră, filmul ,,The seed of the sacred figˮ, creație căreia i-a fost acordat Premiul Juriului la Festivalul de Film de la Cannes 2024. Gala a continuat cu competiția de lungmetraj, unde spectatorii au avut ocazia să vizioneze filmul dramă ,,Excursion ˮ premiat de asemenea în cadrul Festivalului de Film de la Locarno 2023.
A doua zi de festival a curpins și alte competiții sau concerte, iar o parte din program a fost alocat unei discuții despre siguranța femeilor cu Andrada Cilibiu, pornind de la filmul din deschidere. O altă discuție liberă, informală, s-a desfășurat între public, invitați, regizorul Emanuel Pârvu și echipa filmului ,,Trei kilometri până la capătul lumiiˮ, pornind de la temele filmului.
Premiul cel mare, în valoare de 3000 de euro, a fost acordat lungmetrajului ,,Photophobiaˮ, realizat în perioada de debut a războiului din Ucraina de Pavol Pekarcik şi Ivan Ostrochovský, peliculă care arată povestea unui baiat, în vârstă de 12 ani, pentru care lumina zilei reprezintă un pericol mortal. De asemenea, filmul ,,(În) Cercˮ de Andreea Parfenov a fost desemnat drept cel mai bun scurtmetraj românesc, fiind recompensat cu 1000 de euro.
Peste 5000 de cinefili s-au bucurat anul acesta de filmele proiectate în aer liber, chiar în interiorul camping-ului și, în aceeași măsură de frumusețea Deltei Dunării, cadrul în care se desfășoară evenimentul reprezentând elementul inedit al acestui Festival Independent.