330,6 de tone de hrană și speranță donate în cadrul celei de-a 10 ediții a Colectei Naționale de Alimente
Federația Băncilor pentru Alimente din România – FBAR și cele 9 Bănci Regionale pentru Alimente din București, Cluj, Roman, Brașov, Oradea, Timișoara, Constanța, Craiova și Galați anunță cu bucurie rezultatele remarcabile ale celei de-a zecea ediții a Colectei Naționale de Alimente, desfășurată în perioada 19-21 aprilie. Sub sloganul „Împreună hrănim speranța!”, oamenii de pretudindeni și-au deschis larg inimile și au demonstrat o generozitate fără precedent, dând viață unei campanii în care au arătat că prin bunătate și implicare pot hrăni nu doar trupul, dar și speranța pentru o lume mai bună.
Impactul bunătății s-a resimțit în toată țara și a făcut ca cele 3 zile intense să fie marcate de dăruire și de dorința de a-i ajuta pe cei în nevoie, iar acestea se reflectă în rezultatele și impactul impresionant al campaniei.
Peste 330,6 tone de alimente, echivalentul a 661.242 de porții de hrană pentru semenii aflați în nevoie au fost donate de cei care și-au făcut cumpărăturile în cele 828 de magazine participante, aparținând Lidl România, PENNY | REWE România, Auchan România și Kaufland România. Campania a mobilizat peste 330.600 de persoane din toate colțurile țării care au donat alimente de bază neperisabile pentru cei care au cea mai mare nevoie.
Datorită generozității donatorilor, dedicării voluntarilor și a celor 421 de organizații partenere ale Băncilor pentru Alimente, peste 73.458 de persoane în dificultate din România au primit în prejma sărbătorilor un cadou neprețuit — alimente atât de necesare din care să-și pregătească o masă demnă. Au fost ajutați astfel copii din centre de tip familial sau centre de zi și recuperare, familii numeroase, bătrâni singuri sau din centre, persoane fără adăpost și mulți alți oameni în nevoie.
Eforturile de colectare și distribuire au fost susținute de o echipă de 5.469 de voluntari, adevărați eroi ai speranței, care au fost motorul din teren al acestei campanii extraordinare. Astfel, oameni de toate vârstele, profesiile și naționalitățile au dăruit din timpul lor și s-au implicat activ în toate etapele campaniei, de la colectarea alimentelor din magazine, la sortarea acestora, până la distribuirea lor către organizațiile partenere și persoanelor aflate în nevoie.
Campania a beneficiat de sprijinul partenerilor tradiționali ai Băncilor pentru Alimente: Lidl România, PENNY | REWE, Auchan România, Kaufland România, CHEP România și Edenred România.
„Colecta de Alimente abia încheiată a fost cu adevărat o ediție de nota 10, iar emoția și recunoștința sunt cuvintele care ne definesc cel mai bine în acest moment. Cantitatea mare de alimente colectată ne demonstrează că prin unirea forțelor și prin acțiuni concrete de bunătate, putem construi o lume mai bună, în care cu toții să aibă parte de hrană. Fiecare aliment donat a însemnat tot atâtea ocazii de întâlnire, de priviri și încurajări, de povești emoționante scrise de oameni de bine. O imensă recunoștință tuturor celor care au făcut din această campanie o adevărată mișcare de solidaritate și unitate.” – Gabriel Sescu, președinte Federația Băncilor pentru Alimente – FBAR.
Colecta Națională de Alimente este o campanie de solidaritate care se desfășoară în preajma sărbătorilor de Paște și Crăciun și este organizată de Federația Băncilor pentru Alimente din România, împreună cu Băncile pentru Alimente membre și partenerii săi, cu scopul de a oferi hrană celor aflați în nevoie. Campania se bucură de un succes tot mai mare de la ediție la ediție, demonstrând solidaritatea și generozitatea oamenilor. Aceasta completează eforturile de zi cu zi ale Băncilor pentru Alimente de a reduce risipa alimentară, sărăcia și inechitatea socială.
Federația Băncilor pentru Alimente din România – FBAR și cele nouă Bănci Regionale pentru Alimente formează o rețea națională de solidaritate, o punte între existența surplusului de alimente și cei care au cea mai mare nevoie de hrană. Băncile salvează alimentele de la pierdere și risipă, prin preluarea acestora de la companiile din lanțul agroalimentar și le donează către organizațiile caritabile care au în grijă persoane vulnerabile, contribuind astfel la reducerea sărăciei, precum și a impactului negativ asupra mediului.
FBAR se inspiră și împărtășește modelul Federației Europene a Băncilor pentru Alimente (FEBA) și este recunoscut ca membru asociat al acesteia. În viziunea FBAR și a Băncilor pentru Alimente membre, nimănui nu trebuie să-i fie foame, iar a oferi hrană este forma de ajutor cea mai concretă și imediată pentru a răspunde la o nevoie primară a cărei satisfacere nu poate întârzia, este primul pas în considerarea complexității nevoilor umane. Din 2016, când a fost creată prima Bancă pentru Alimente din România la București și până astăzi, Rețeaua Națională a Băncilor pentru Alimente a salvat de la pierdere și risipă peste 21.270 tone de alimente, în valoare de peste 45,9 milioane euro. Aceste alimente s-au transformat în aproximativ 42,5 milioane de porții de hrană pentru peste 256.650 persoanele în dificultate.