OMV Petrom publică Raportul de Sustenabilitate pentru 2023

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRomanianRussianSpanish

OMV Petrom publică Raportul de Sustenabilitate pentru 2023

• Progrese importante în tranziția către o afacere cu emisii reduse de carbon
• Intensitatea emisiilor de carbon a scăzut cu 11%, iar a emisiilor de metan s-a diminuat cu 72% față de 2019
• Peste 40 de milioane de euro destinate proiectelor sociale, cu ~850.000 de beneficiari
OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei, a publicat Raportul de Sustenabilitate pentru 2023. Acesta oferă o imagine de ansamblu a realizărilor și proiectelor companiei în domeniul economic, mediu și social, precum și a angajamentelor și a progreselor sale în direcția dezvoltării durabile.

Christina Verchere, CEO OMV Petrom: „Sustenabilitatea este pe deplin integrată în Strategia noastră 2030. În 2023 am progresat semnificativ cu implementarea strategiei, în tranziția spre un model de afaceri cu emisii reduse de carbon, cu realizări importante în domeniul energiei regenerabile și mobilității electrice. De asemenea, am intrat în faza de dezvoltare a proiectului Neptun Deep, care este esențial pentru a asigura o tranziție lină către o economie cu emisii reduse de carbon. Am continuat să ne reducem emisiile și ne menținem angajamentul de a realiza o reducere cu 30% a intensității carbonului din operațiunile noastre până în 2030, față de nivelul din 2019.”

Cadrul de sustenabilitate se concentrează pe tranziția către afaceri cu emisii reduse de carbon, derularea de operațiuni responsabile, susținerea oamenilor și a comunităților, precum și pe valorificarea inovației și digitalizării. OMV Petrom susține Acordul de la Paris privind schimbările climatice și contribuie la Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă a ONU.

Aspecte cheie din Raportul de Sustenabilitate OMV Petrom 2023:
• Portofoliu de peste 1 GW de proiecte de energie regenerabilă în România, inclusiv prin parteneriate și 270 de stații de reîncărcare instalate în rețeaua noastră regională
• Intensitatea emisiilor de carbon a operațiunilor redusă cu 11% față de 2019
• Emisiile Scop 1-3 au fost reduse cu ~ 9% față de 2019, cu arderea la faclă și ventilarea reduse cu 61%
• Rata de recuperare a tuturor deșeurilor a crescut la 82%
• Peste 6.700 de angajați incluși în campanii de screening medical
• O medie de 33 de ore de instruire profesională per angajat
• 30% ponderea femeilor cu funcții de conducere
• Creștere economică susținută prin încurajarea achizițiilor locale: 90% cheltuieli cu furnizorii locali
• Eforturi continue pentru un impact pozitiv asupra comunităților locale și pentru a susține proiecte naționale: peste 40 de milioane de euro cheltuiți pentru proiecte sociale, cu ~850.000 de beneficiari
Ca urmare a eforturilor pentru o transformare sustenabilă, managementul sustenabilității din OMV Petrom a continuat să fie evaluat ca fiind puternic. Compania a fost inclusă în seria de indici FTSE4Good pe baza practicilor solide de mediu, societale și de guvernanță dovedite. OMV Petrom a fost din nou prezentă pe lista celor mai bine cotate companii din perspectiva ESG din 2023 a Sustainalytics și a primit statutul de Furnizor Silver de la EcoVadis.

Raportul de Sustenabilitate OMV Petrom a fost elaborat în conformitate cu standardele Global Reporting Initiative (GRI) 2021.

Raportul de Sustenabilitate OMV Petrom 2023 este disponibil în format digital aici.

Despre OMV Petrom
OMV Petrom este cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de aproximativ 41 milioane bep în 2023. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică pe gaze naturale de înaltă eficiență de 860 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România și în țările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri – OMV și Petrom.
OMV Petrom este o companie în care, la sfârșitul anului 2023, acționarii români dețin peste 43% din acțiuni (din care statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20,7%, iar 22,5% sunt deținute de fondurile de pensii din România, la care se adaugă aproape 500.000 de investitori individuali și alte entități românești). OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deține 51,2% din acțiunile OMV Petrom, iar restul de 5,6% sunt deținute de alți investitori străini. Din totalul acțiunilor OMV Petrom, 28,1% se tranzacționează liber la Bursa de Valori București.
OMV Petrom este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat, cu circa 42 miliarde de euro reprezentând taxe, impozite și dividende plătite în perioada 2005 – 2023. În aceeași perioadă, compania a investit aproximativ 18 miliarde de euro.
Din 2007, OMV Petrom a integrat în strategia sa de business principiile responsabilității corporatiste. În perioada 2007 – 2023, compania a alocat circa 160 milioane de euro pentru dezvoltarea comunităților din România, concentrându-se pe protecția mediului, educație, sănătate și dezvoltare locală.
Pe 29 iulie 2020, OMV Petrom și-a anunțat sprijinul pentru recomandările emise de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD), Grupul operativ pentru publicarea informațiilor financiare referitoare la schimbările climatice privind riscurile și oportunitățile asociate schimbărilor climatice. OMV Petrom raportează anual progresul realizat în ceea ce privește implementarea acestor recomandări.

Future Economy nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile primite şi publicate pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Future Economy nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii false transmise de către beneficiarii comunicatelor/anunturilor de presă.

Future Economyîşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări necorespunzatoare sau acuzaţii si încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.futureeconomy.ro este destinat informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile Future Economy în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe futureeconomy.ro

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vrei mereu cele mai actuale informatii?