“Conectarea capitalelor europene prin calea ferată de mare viteză (HSR)” – o initiativa care prinde contur, timid, dar sigur!
High-Speed Rail (HSR, șină de tren adecvată pentru deplasarea trenurilor cu viteze de 300 km/h și mai mare) scurtează timpul de călătorie, îmbunătățește dezvoltarea economică și înlocuiește zborurile pe distanțe scurte cu trenuri durabile de mare viteză – acesta este dezideratul pe care ONG-ul High-Speed Rail EU si l-a asumat in 30 mai 2023, o data cu lansarea celei de-a 100-a initiative cetatenesti europene, iar confirmarea utilitatii n-a intarziat sa apara.
Rogier Vergouwen, președinte HSR Nederland: „Implicarea cetățenilor statelor membre UE în conturarea politicii și viitorului Uniunii se vede prin numărul de semnături deja înregistrate, un număr care este în continuă creștere. Dacă în țări din Europa de Vest, rezultatele de până în prezent au venit ca o continuare firească a eforturilor anterioare de modernizare și eficientizare a experienței de transport pe calea ferată, timid dar sigur rezultate se văd și în țările mai puțin familiarizate cu această politică, și o vedem foarte bine și în România”.
Date despre toate tarile https://eci.ec.europa.eu/035/public/#/screen/home/allcountries
Conform legislației europene, Comisia Europeană este obligată să se angajeze în îndeplinirea obiectivului nostru de a conecta capitalele Europei prin calea ferată de mare viteză dacă colectăm cel puțin 1.000.000 de semnături ale cetățenilor UE stranse din cel putin 7 state membre. În consecință, tot mai multe țări europene participă la inițiativă, primele 3 locuri fiind ocupate pana acum de Olanda, Germania si Romania.
Asadar, chiar si in situatia Romaniei, unde relieful este unul dificil, unde situatia retelei actuale este departe de a fi pregatita pentru HSR, iar necesitatea modernizarii retelei actuale este stringenta, multi dintre cetatenii care privesc spre viitor au semnat initiativa.
Andreea Stanila, Country Manager HSR Romania : “Trebuie sa ne asumam ca HSR in Romania (in adevaratul sens al terminologiei) este un proiect de perspectiva care nu se va intampla peste noapte, insa fara a fi implicati in construirea unui viitor durabil, nu vom putea fi la masa celor care au avut viziune la momentul la care initiativa va prinde contur, se va legifera si se vor aloca fondurile. In aceeasi situatie sunt toate tarile membre pentru ca baremul impus pentru ca initiativa sa treaca este unul comunitar, beneficiul fiind al tuturor statelor interesate de dezvoltare pe termen lung, nu doar al Olandei, Germaniei sau al Romaniei.”
Demersurile interprinse de la lansarea initiativei au dezbatut in multe tari necesitatea conectarii capitalelor europene, de la articole in publicatii prestigioase si pana la organizarea de conferinte pe tema eficientizarii transportului pe calea ferata, toate au strans la un loc oameni din diverse medii academice, politice sau din zona de business, oameni cu viziune pentru un viitor mai sustenabil si mai durabil, in ciuda situatiilor actuale din tarile europene.
Beneficiile HSR aduc creștere economică în fiecare țară, dar, în același timp, este de departe cel mai puțin poluant mijloc de transport care scurtează timpul de călătorie între capitale și orașele mari intermediare, oferind un nivel sporit de conformitate în timpul călătoriilor.
Insa este de la sine inteles ca numai impreuna vom putea atinge baremul de semnaturi impus de Comisia Europeana, astfel ca daca nu ati facut-o inca, acum este momentul pentru a semna initiativa .
Cetăţenii UE pot semna ICE la https://eci.ec.europa.eu/035/public/
Mai multe informatii pe https://www.connect-capitals-hsr.eu/ro/