ASE la 110 ani: performanță, viziune și responsabilitate

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRomanianRussianSpanish

ASE la 110 ani: performanță, viziune și responsabilitate

Economiștii au obligația de a fi nu doar foarte bine pregătiți în plan profesional, ci preocupați constant de implicațiile deciziilor lor, conștienți de importanța esențială a politicilor economice și a rolului unor specialiști integri, animați de ambiție și viziune în a prefigura cât mai avantajos viitorul nostru economic. În acest sens, școlile de afaceri puternice și știința economică veritabilă sunt factori cheie în susținerea mediului antreprenorial și a dezvoltării economice sustenabile.

Viitorul economic al României depinde decisiv de capacitatea de a ieși din tiparele modelelor tradiționale, axate pe termenul scurt și preponderent pe consum, în favoarea politicilor sustenabile, axate pe investiții și competitivitate.

În acest sens, reformele și investițiile de anvergură pe care România și le-a asumat pentru anii următori arată că suntem pe drumul cel bun. Avem însă nevoie de stabilitate și încredere în acest parcurs.

Ca membru al comunității universitare a Academiei de Studii Economice vreme de 25 de ani neîntrerupți, am avut onoarea de a veni în fața colegilor și invitaților la Gala aniversară a ASE cu mesajul Președintelui României dedicat acestui moment de sărbătoare.

„Împlinirea a 110 ani de la înființarea Academiei de Studii Economice din București este un moment aniversar important pentru întreaga comunitate academică din România.

Este un bun prilej de a onora munca și devotamentul celor care au pus bazele acestei școli superioare de economie și care au asigurat, timp de peste un secol, formarea a generații de economiști, cu o contribuție semnificativă la dezvoltarea României.

Înființată prin Decret Regal, în primăvara anului 1913, și profund conectată la evoluțiile politice și economice ale țării, Academia de Înalte Studii Comerciale și Industriale, astăzi Academia de Studii Economice din București, a urmărit continuu misiunea sa constitutivă de a oferi „cunoștințe superioare și aprofundate” pentru „pregătirea carierelor în domeniul științelor comerciale și economice”.

Vă felicit pentru consecvența prin care, de-a lungul timpului, v-ați menținut poziția de lider în rândul școlilor de învățământ superior economic din România.

Rezultatele dumneavoastră sunt notabile și se reflectă, pe deplin și binemeritat, în poziționarea Academiei de Studii Economice pe un loc fruntaș în clasamentele naționale și în primele 600 de universități din lume.

Performanțele cadrelor didactice, studenților și absolvenților Academiei de Studii Economice sunt oglinda calității actului educațional desfășurat la ASE de mai bine de un secol.

Doamnelor și domnilor,

Astăzi, poate mai mult ca oricând, educația economică și financiară reprezintă un factor cheie, atât la nivel individual, cât și în definirea viitorului economic la nivel de țară.

Succesiunea și amplitudinea crizelor din ultimii ani au marcat semnificativ toate economiile lumii, care se confruntă acum cu provocările redresării post- pandemie, amplificate de război, criza energetică și inflația record.

Incertitudinea globală, economică și de securitate, se intensifică pe fondul războiului nedrept al Rusiei împotriva Ucrainei. Creșterile de prețuri se suprapun acum pe un context macroeconomic incert, care amenință sustenabilitatea finanțelor, investițiile și calitatea vieții.

Provocările actuale impun politici publice adecvate noilor realități socio-economice. Din nevoia de adaptare, mediul antreprenorial configurează noi modele de business, iar prioritățile operaționale și de investiții se reașază prin noi strategii și planuri de inovare.

Doamnelor și domnilor,

România beneficiază astăzi de importante avantaje competitive – fie că vorbim despre digitalizare și tranziția verde, fie că ne referim la profilul nostru în plan regional și global, care a crescut consistent prin reașezarea hărții schimburilor comerciale și a accesului la resurse.

Toate aceste avantaje pot fi mai bine valorificate prin utilizarea eficientă a volumului fără precedent al fondurilor europene de care țara noastră beneficiază. Avem toate premisele pentru a reuși să realizăm modernizarea României. Dincolo de provocările actuale sau mai degrabă în ciuda acestora, economiștii văd și oportunități de progres și dezvoltare.

Am convingerea că viitorul economic al României depinde decisiv de capacitatea de a ieși din tiparele modelelor tradiționale, axate pe termenul scurt și preponderent pe consum, în favoarea politicilor sustenabile, axate pe investiții și competitivitate.

În acest sens, reformele și investițiile de anvergură pe care România și le-a asumat pentru anii următori arată că suntem pe drumul cel bun. Avem însă nevoie de stabilitate și încredere în acest parcurs.

Astfel, sunt esențiale implicarea activă și responsabilă a specialiștilor din domeniul economic, dar și cooperarea cât mai bună cu mediul de afaceri, comunitatea academică și ceilalți parteneri de dialog social.

Doamnelor și domnilor,

Sărbătorim astăzi aniversarea celei mai competitive universități cu profil economic din țară. De aceea, se cuvine să subliniem încă o dată importanța educației economice și financiare la standarde calitative înalte, deoarece Academia de Studii Economice probează excelența în educația economică.

Pentru a continua pe direcția modernizării, România trebuie să își activeze întreg potențialul și toate competențele financiare și antreprenoriale de care dispune, pentru orientarea constructivă și fundamentarea realistă a deciziilor de politică economică.

În acest sens, școlile de afaceri puternice și știința economică veritabilă își vor dovedi încă o dată valoarea, prin susținerea mediului antreprenorial și a dezvoltării economice sustenabile.

Pe acest drum al dezvoltării, economiștii au obligația de a fi nu doar bine pregătiți în plan profesional, ci preocupați constant de implicațiile deciziilor lor, conștienți de importanța esențială a politicilor economice și a rolului unor specialiști integri, animați de ambiție și viziune în a prefigura cât mai avantajos viitorul economic.

Academia de Studii Economice a fost, timp de 110 ani, un pilon important al educației economice și financiare din România și vă încurajez să rămâneți în continuare același contributor valoros la dezvoltarea cunoașterii economice și a economiei țării noastre.

Vă mulțumesc și vă doresc mult succes!”

Sursa: www.cosmin-marinescu.ro

Future Economy nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile primite şi publicate pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Future Economy nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii false transmise de către beneficiarii comunicatelor/anunturilor de presă.

Future Economyîşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări necorespunzatoare sau acuzaţii si încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.futureeconomy.ro este destinat informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile Future Economy în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe futureeconomy.ro

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vrei mereu cele mai actuale informatii?