Alina Paul, CEO DO Security: “2023 va aduce investiții ce trebuiesc securizate, lucru ce va ajuta, la nivel național, la creșterea pieței de securitate “
Cum caracterizați anul 2022? Care estimați că va fi evoluția în 2023 pe piața globală de securitate?
Anul 2022 a fost un an provocator din punctul de vedere al pieței de securitate: a început promițător datorita tendinței de creștere a pieței post-pandemie, însă declanșarea războiului de la graniță a adus incertitudine în primele doua-trei luni, urmând apoi o redresare constantă în piață. Din cauza tensiunilor geopolitice din zonă, încă se simte frica oamenilor de a face cheltuieli în domeniul de pază și securitate, deși vorbim de siguranța lor și a familiilor. Astfel, în acest context, marcat de incertitudini și riscuri, piața de securitate este destul de împărțită: unii sunt dispuși să investească pentru siguranța lor, în timp ce alții economisesc în eventualitatea escaladării războiului din Ucraina. Mare parte din populație este temătoare în legătură cu situația de la granițe și preferă prudența, luând în calcul cele mai negre scenarii, în ciuda asigurărilor primite de la oficialii români și străini că prezența NATO în regiune ne conferă siguranță și stabilitate în zona est-europeană.
Cu toate acestea, consider că anul 2023 va fi un an bun pentru țara noastră, vom beneficia de investiții importante la nivel național, fie că vorbim de fonduri europene, PNRR sau investiții străine directe, iar acestea vor trebui securizate, fapt ce se va reflecta în continuarea tendinței de creștere a pieței de securitate.
Cât de conectată este piața serviciilor de securitate din România la tendințele globale?
România este conectată moderat la tendințele mondiale de securitate. În schimb, suntem mult mai activi, dinamici și interdependenți de piața europeană datorită similitudinii necesităților, dar și al vulnerabilităților și riscurilor în acest domeniu. Operatorii din piața de securitate sunt în permanență atenți la oferta de pe piața europeană în domeniu.
Care sunt nevoile dar și provocările în acest context geopolitic diferit față de anul trecut?
Nevoile de securitate sunt în creștere datorită sporirii infracționalității cauzate de schimbările care au loc în societatea europeană, fie că vorbim de pandemie, dar și de amplificarea fenomenului de migrație.
Cum vă impactează modificările salariale și cele fiscale de anul următor?
Modificarile privind creșterea salariului minim au ca prim efect sporirea costurilor cu forța de muncă, în condițiile în care sunt presiuni pentru menținerea prețurilor la serviciile și produsele oferite. Clienții nostri nu își doresc o majorare a prețurilor, deși asupra operatorilor, pe lângă criza pandemică s-a suprapus și criza energetică ceea ce a afectat toți jucătorii din economie, deopotrivă.
Din acest punct de vedere un rol major în 2023 îl va juca tehnologia. Avansul tehnologic este singurul instrument capabil să compenseze fluctuațiile de pe piața muncii și să ofere o securitate mult mai mare raportată la ceea ce poate oferi, în prezent, resursa umană.
S- a schimbat percepția consumatorului de servicii de securitate – fie că vorbim de persoane fizice și/sau juridice- în urma pandemiei?
Pandemia a schimbat preferințele atât pentru clienții persoane fizice cât și firme, ambele categoriile punând accent pe calitatea serviciilor și promptitudinea în livrarea lor. În prezent, piața de securitate este orientată tot mai mult pe tehnologie, datorită eficienței, dar și al costului mai redus față la cel cu resursa umană. În plus, clienții își doresc acces nelimitat la bunurile și proprietățile lor, lucru pe care un sistem de securitate îl poate oferi în regim de permanență.
Cum afectează digitalizarea și noile tehnologii evoluția pieței de servicii de securitate?
Digitalizarea și noile tehnologii pun presiune pe companiile de securitate pentru a-și îmbunătăți și diversifica în permanență portofoliul de servicii astfel încât să ofere cel mai bun raport calitate/preț. Noile tehnologii vin în ajutorul agenților economici specializați, oferind acestora oportunități de time-saving la instalare și mentenanță, prin reducerea deplasarilor la locație în comparație cu sistemele clasice.
Care sunt planurile companiei pentru perioada următoare?
Ne concentrăm pe îmbunătățirea serviciilor prestate către clienți, diversificarea gamei de soluții tehnice oferite și adaptarea companiei la provocările și oportunitățile pe care le oferă piața în 2023.
În perioada pandemiei sistemele de termoviziune au evoluat datorită necesităților de măsurare a temperaturii umane, atingând o precizie în măsurarea temperaturii care a deschis noi oportunități. În prezent, asistăm la o implementare pe o scară mai mare a acestor sisteme în proiecte industriale pentru prevenirea timpurie a incendiilor, dar și pentru optimizarea proceselor de producție industrială. În zona rezidențială se înregistrează o tendință crescătoare de implementare a sistemelor de tip smart home și se dorește integrarea acestora cu sistemul de securitate pe aceeași platformă. Accelerarea către smart home a fost declanșată de necesitatea de a reduce consumul energetic în mod înțeligent fără să fie afectată calitatea vieții.
Ce sfaturi le dați clienților când aleg sistemele se securitate?
Clienții, fie că vorbim de persoane fizice sau companii, sunt încurajați să aleagă sisteme de securitate modern, cu fiabilitate în fața atacurilor cibernetice, dar și fizice. Un standard minim ar fi un sistem care să fie protejat pe bază de cloud în cazul tentativelor de sabotaj prin internet cât și fizic întrucât, în ultima perioadă, a luat amploare fenomenul de bruiaj al comunicatoarelor clasice. Aceste sisteme nu pot fi oferite decât de companii autorizate și cu personal specializat, calificat și implicat permanent într-un proces de adaptare la noile tendințe. Economia oferită în cazul în care se alege instalarea unui sistem achizionat online sau de la persoane neautorizate este, de obicei, mult mai mică decât atunci când se optează pentru cumpărarea lor de la firme autorizate, iar acest lucru se simte în cazul unei spargeri a obiectivului. O dată cu evoluția pieței și nivelul de cunoștințe al răufăcătorilor a crescut substanțial, aceștia beneficiind de informații despre funcționalitatea sistemelor clasice. În acest caz, clienții trebuie să știe că un sistem funcțional gândit în 1990 nu mai asigură, astăzi, o protecție eficientă.