FE: Ministerul Educației și Cercetării se implică în combaterea pseudoștiinței și manipulării pentru protejarea societății și a demnității umane
În această săptămână, ministrul Educației și Cercetării, prof. dr. psih. Daniel David, a luat trei decizii fundamentale pentru protejarea românilor, prin combaterea pseudoștiinței și a manipulării:
-
A încheiat un parteneriat cu Consiliul Național al Audiovizualului pentru un Ghid privind combaterea conținutului ilegal online, care va fi distribuit și discutat în școli și universități din întreaga țară. Astfel, se încurajează decidenții din educație și cercetare să popularizeze acest ghid în rândul elevilor, familiilor acestora și personalului din domeniu, protejând astfel imaginea și demnitatea umană.
-
În urma unei întâlniri cu reprezentanții TikTok România, s-a stabilit inițierea unui parteneriat prin care vor fi desfășurate o serie de activități educaționale pentru promovarea științei și combaterea pseudoștiinței. Acestea vor include crearea unor spații educaționale sigure, controlabile și stimulative pe platforma TikTok, destinate copiilor (singuri și/sau împreună cu părinții și profesorii) și adulților.
-
Pe baza discuțiilor preliminare purtate în februarie 2025 cu vicepreședintele Comisiei Europene, Roxana Mînzatu, ministrul Daniel David și-a exprimat interesul de a iniția două acțiuni la nivel european:
- Integrarea mai puternică a educației științifice în social media.
- Prezentarea corectă a ocupațiilor/profesiilor existente cetățenilor europeni.
Ministrul Daniel David declară:
„Potențialul intelectual (de inteligență/creativitate) al românilor este comparabil cu cel al oricărei națiuni din țările mai dezvoltate. Însă, acesta trebuie canalizat prin educație pentru a fi valorificat în beneficiul națiunii și pentru a proteja oamenii de risipa sau distorsionarea lui prin contaminare cu pseudoștiință și pseudoreligie. Prin reformele inițiate (ex.: planurile-cadru pentru liceu) regândim educația în școli, acolo unde ne ducem copiii, și, prin aceste demersuri, aducem educația și știința mai aproape de copii, inclusiv prin metode nonformale și în afara școlii. Astfel, educația nu mai este doar drumul regal către succesul social, ci devine și principalul mecanism de protejare și valorificare a calităților umane pe care le avem!”
În continuare, ministrul subliniază:
„Privesc cu mare tristețe faptul că, în spațiul public, prea mulți români inteligenți – tineri și vârstnici – sunt copleșiți de manipularea pseudoștiinței/pseudoreligiei, manifestată prin agresivitate și (adesea) comportamente nedemne de un om (strigătul „Bă!” este, cel mai des, un astfel de semn). Mi-aș dori ca educația să le ofere șansa de a-și folosi potențialul în mod prosocial. De asemenea, văd pe unele rețele sociale tineri din alte țări care, pe lângă distracție, exemplifică și aspecte educaționale-științifice (ex.: exerciții matematice interesante), în timp ce la noi, tineri cu același potențial ajung prea des să exprime lucruri ridicole și/sau nedemne pentru un om. Sper din nou ca educația să le ofere șansa de a-și valorifica potențialul. De aceea, am inițiat astfel de demersuri educațional-științifice: pentru a întări și/sau recupera potențialul uman și, implicit, demnitatea umană. Educația este aici pentru toți cei care o caută!”
Stire publicata in FE cu ajutorul ZN PR & EVENTS