FE: Tánczos Barna – România susține apărarea UE, dar prioritizează bugetul și competitivitatea

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRomanianRussianSpanish

FE: Tánczos Barna – România susține apărarea UE, dar prioritizează bugetul și competitivitatea

Miniștrii de finanțe din Uniunea Europeanã s-au reunit în perioada 10-11 martie a.c., la Bruxelles, pentru continuarea discuțiilor privind soluțiile de finanțare a apãrãrii, în marja reuniunilor Consiliului Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN) și Eurogrup în format extins (UE27), la care România a fost reprezentatã  de dl. Tánczos Barna, viceprim-ministru și ministru al finanțelor.
În  continuarea concluziilor privind finanțarea apãrãrii din Consiliul European din 6 martie a.c, miniștrii de finanțe din UE au exprimat acordul pentru susținerea unor soluții comune, lucrãrile pe aceastã temã urmând a continua în ritm accelerat, dupã ce Comisia Europeanã va prezenta propuneri concrete. Pachetul „Reînarmarea Europei”, avansat de Comisie și susținut de lideri în Consiliul European cuprinde, printre altele, un nou instrument financiar prin care statele membre pot accesa împrumuturi garantate din bugetul UE în valoare de pânã la 150 miliarde EUR, dar și o flexibilizare a tratamentului fiscal al cheltuielilor pentru apãrare în Pactul de Stabilitate și Creștere.
„Uniunea Europeanã are nevoie de o capacitate sporitã de apãrare, iar soluțiile privind creșterea cheltuielilor pentru acest sector trebuie sã ținã cont de necesitatea de a asigura o mai mare predictibilitate pentru industria militarã europeanã, printr-o mobilizare mai eficientã a investițiilor private și publice. Sprijinim o soluție de finanțare europeanã, cu utilizarea garanțiilor de la bugetul UE, pentru a asigura cele mai bune condiții posibile de finanțare, cu un impact redus asupra bugetelor naționale. În același timp, pentru România, consolidarea bugetarã rãmâne o prioritate. Continuãm construcția de autostrãzi și spitale, dezvoltarea comunitãților locale și sprijinirea afacerilor, pentru care am alocat fonduri record anul acesta. La nivel european, creșterea competitivitãții trebuie susținutã și prin reducerea sarcinilor administrative ale companiilor, iar România sprijinã implementarea cât mai rapidã a propunerilor Comisiei în acest sens”,a precizat viceprim-ministrul român.
În cadrul reuniunii ECOFIN, miniștrii au avut un schimb de opinii pe setul de „propuneri Omnibus” care vizeazã simplificarea diferitelor acte legislative, obiectivul fiind de a contribui la reducerea cu cel puțin 25% a sarcinilor administrative și cu cel puțin 35% pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri).
„România susține necesitatea simplificãrii cadrului de reglementare în domeniul fiscal în beneficiul întreprinderilor, inclusiv prin reducerea sarcinilor de raportare și eliminarea dispozițiilor care se suprapun. Simplificarea mecanismului de ajustare a carbonului la frontierã (CBAM) este esențialã pentru sectoarele cu emisii mari de carbon. Propunerea sprijnitã și de România vizeazã exceptarea micilor importatori (sub 50 tone anual) din sectoarele de ciment, îngrãșãminte, electricitate, aluminiu, fier și oțel din domeniul de aplicare. Astfel, 90% din importatori, în special IMM-uri și persoane fizice sunt exonerați, în timp ce se simplificã procedurile de raportare și pentru marii importatori, care sunt responsabili de 99% din emisii. Aceste mãsuri trebuie sã ducã la menținerea competitivitãții din acest domeniu.”, a subliniat Tánczos Barna.

Stadiul actual al impactului agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, adoptarea planurilor revizuite de redresare și reziliențã ale Irlandei și Belgiei și o informare privind reuniunile G20 au completat agenda reuniunii ECOFIN.

Stire publicata in FE cu ajutorul ZN PR & EVENTS

FE

Future Economy nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile primite şi publicate pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Future Economy nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii false transmise de către beneficiarii comunicatelor/anunturilor de presă.

Future Economyîşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări necorespunzatoare sau acuzaţii si încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.futureeconomy.ro este destinat informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile Future Economy în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe futureeconomy.ro

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vrei mereu cele mai actuale informatii?