FE: România și Bulgaria, în fruntea clasamentului salariilor mici din Uniunea Europeană în 2022
În 2022, ponderea angajaților cu salarii mici din Uniunea Europeană a scăzut la 14,7%, comparativ cu 16,2% în 2018, conform datelor publicate de Eurostat. Cu toate acestea, România și Bulgaria au continuat să înregistreze cele mai ridicate procente de lucrători în această categorie, reflectând o provocare economică semnificativă pentru cele două țări din estul Europei.
În România, 23,9% dintre angajați aveau salarii mici, în timp ce în Bulgaria procentul a fost și mai mare, ajungând la 26,8%. Alte state membre UE cu procente ridicate în această categorie au fost Letonia (23,3%), Grecia (21,7%), Estonia (21,2%) și Cipru (20%). La polul opus, cele mai mici ponderi de angajați cu salarii mici au fost înregistrate în Portugalia (1,8%), Suedia (4,1%), Finlanda (6,5%) și Italia (8,8%).
Categoria de salarii mici include angajații care câștigă două treimi sau mai puțin din remunerația medie brută pe oră în țara în care lucrează.
Diferențe de gen și vârstă
În Uniunea Europeană, salariile mici au afectat în special femeile, 17,1% dintre acestea fiind încadrate în această categorie, comparativ cu 12,6% în rândul bărbaților. De asemenea, tinerii au fost mai vulnerabili din punct de vedere financiar, 25,2% dintre angajații cu vârsta sub 30 de ani având salarii mici.
Nivelul de educație a influențat semnificativ probabilitatea de a face parte din categoria cu salarii mici. Aproximativ 27,5% dintre angajații cu un nivel scăzut de educație s-au confruntat cu această situație, în timp ce doar 4,8% dintre cei cu studii superioare au avut salarii mici.
Domenii afectate și tipuri de contracte
Cele mai ridicate ponderi de salarii mici s-au înregistrat în sectoarele serviciilor de cazare și alimentație publică (35,1%), precum și în activitățile administrative și de asistență (32,3%), care includ adesea contracte de muncă temporare.
Angajații cu contracte de muncă pe o durată limitată au fost de peste două ori mai predispuși să aibă salarii mici (27,2%) comparativ cu cei care aveau contracte pe perioadă nedeterminată (12,6%).
Perspective și provocări
Deși ponderea salariilor mici a scăzut ușor la nivelul UE, discrepanțele majore între statele membre continuă să evidențieze provocările economice din Europa de Est, în special în România și Bulgaria. Reducerea acestui decalaj rămâne o prioritate pentru a asigura o convergență economică mai mare în cadrul Uniunii Europene.
Articol publicat in FE, prin Agentia ZN PR & EVENTS.