FE: Noi Reguli pentru Campania Electorală în Audiovizual: Ce Prevede Proiectul CNA
Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) urmează să dezbată și să adopte, marți, Decizia privind regulile de desfășurare a campaniei electorale în audiovizual pentru alegerile prezidențiale programate în luna mai. Proiectul de decizie este în prezent în consultare publică pe site-ul oficial al CNA și aduce clarificări importante cu privire la modul în care posturile de radio și televiziune vor putea aborda campania electorală.
Potrivit proiectului, posturile de radio și televiziune care intenționează să difuzeze emisiuni electorale vor trebui să informeze publicul despre acest lucru prin intermediul presei sau prin propriile programe. De asemenea, acestea sunt obligate să notifice CNA cu privire la implicarea lor în campania electorală până la data de 24 martie.
Candidații vor avea posibilitatea de a solicita timpi de antenă în perioada 24 martie – 3 aprilie, adresând cereri scrise către posturile care au anunțat difuzarea emisiunilor electorale. Proiectul garantează accesul egal și gratuit al candidaților la posturile de radio și televiziune, publice și private, dar exclusiv în cadrul emisiunilor de promovare și dezbatere electorală sau informative.
Conform proiectului de decizie, difuzarea în direct sau înregistrată a mitingurilor, conferințelor de presă sau a altor evenimente de campanie va fi considerată emisiune de promovare electorală. Alte materiale audiovizuale electorale, exceptând spoturile publicitare puse la dispoziție de candidați, vor putea fi difuzate doar în cadrul emisiunilor de promovare electorală.
Pentru a asigura transparența, radiodifuzorii vor trebui să precizeze clar statutul invitaților în emisiuni, cum ar fi: candidat, reprezentant al unui candidat sau al unui partid politic, jurnalist, analist politic sau consultant.
Proiectul interzice candidaților, reprezentanților acestora, precum și celor ai partidelor politice sau ai organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale care susțin candidați, să fie producători, realizatori sau moderatori ai emisiunilor difuzate de radiodifuzorii publici și privați pe perioada campaniei electorale.
Aceste reguli propuse de CNA vizează asigurarea unei campanii electorale echilibrate și transparente în audiovizual, contribuind la informarea corectă a publicului înainte de alegerile prezidențiale.
Articol publicat in FE, prin Agentia ZN PR & EVENTS.