FE: Organizația Femeilor Antreprenor (OFA): Din nou sub semnul lui Brâncuși la Târgu Jiu

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRomanianRussianSpanish

FE: Organizația Femeilor Antreprenor (OFA): Din nou sub semnul lui Brâncuși la Târgu Jiu

Muzeul de Artă din Târgu Jiu a găzduit miercuri, 19 februarie a.c., manifestarea culturală „Sub semnul lui Brâncuși”, dedicată Zilei Naționale „Constantin Brâncuși”. La evenimentul organizat de Patronatul Organizația Femeilor Antreprenor – OFA, în parteneriat cu Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, Asociația cultural-istorică Pleniceanu și Asociația culturală Tătărescu, au participat reprezentanți ai autorităților locale și regionale, oameni de cultură, iubitori ai artei și admiratori ai operei marelui sculptor Constantin Brâncuși.

În deschiderea manifestării au luat cuvântul Virgil Drăgușin – Prefectul Județului Gorj, Adrian Tudor – Viceprimarul Municipiului Târgu Jiu și istoricul Costin Scurtu, vorbind celor prezenți despre ce înseamnă Constantin Brâncuși astăzi, locul său în cultura universală, Ansamblul Monumental „Calea Eroilor” și rolul Miliței Petrașcu în aducerea lui Brâncuși la Târgu Jiu, în urma inițiativei Arethiei Tătărescu. Moderatorul evenimentului, profesorul Andrei Popete Pătrașcu, a vorbit despre importanța celebrării Zilei Naționale „Constantin Brâncuși” și a felului în care este receptată opera brâncușiană de contemporaneitate.

Manifestarea a continuat cu lansarea volumului „Vlad Ciobanu. Sub semnul lui Brâncuși – interviuri”, carte apărută la Editura eParadigme din Craiova. Cu o postfață semnată de criticul de artă Pavel Șușară, volumul îngrijit de istoricului Andrei Popete Pătrașcu a fost prezentat în cadrul evenimentului de publicistul Doru Strîmbulescu, unul dintre apropiații sculptorului Vlad Ciobanu. „În ciuda multor contraste pe care le regăsim din plin în viața sa, Vlad a avut o profundă vocație a prieteniei, născută dintr-o acută dorință de a da un sens unei existențe trăite dincolo de limitele nefirescului în care s-a așezat, făcându-ne astfel părtași la tot ce va însemna de aici înainte amintirea și opera sa”, a declarat Doru Strîmbulescu.

Cartea reunește o serie de interviuri realizate cu sculptorul român Vlad Ciobanu, pe parcursul a peste două decenii, între anii 1997 și 2024, oferind o perspectivă amplă asupra gândirii și creației unuia dintre cei mai apreciați artiști români contemporani, dar și o reflecție asupra conexiunilor sale cu tradiția sculpturii românești, avându-l ca reper pe marele Constantin Brâncuși. Acest proiect editorial a fost susținut de Patronatul Organizației Femeilor Antreprenor -OFA și curatoriat de Marinela Strîmbulescu, Președinta OFA Gorj. Lansarea volumului a fost urmată de o prezentare a video-proiecției „Reverberații. Sculptorul Vlad Ciobanu”, în amintirea celui care și-a pus întreaga sa muncă sub semnul lui Brâncuși.

Ca în fiecare an, a avut loc și decernarea Premiul Național „Restitutio. Brâncuși” care în 2025 a fost acordat publicistului și omului de cultură gorjean Doru Strîmbulescu. Acest  premiu este oferit de către Asociația cultural-istorică Pleniceanu, Asociația culturală Tătărescu și Patronatul Organizația Femeilor Antreprenor – OFA, unei personalități din domeniul cultural care, prin activitatea sa, contribuie la promovarea personalității universale a sculptorului gorjean Constantin Brâncuși. De numele lui Doru Strîmbulescu se leagă organizarea a opt ediții ale Simpozionului internațional de sculptură, pictură și grafică „Atelierele Brâncuși”, apariția mai multor publicații de cultură editate de Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare Constantin Brâncuși, în perioada în care acesta a fost manager al instituției, expoziții, simpozioane și conferințe naționale și internaționale. Un rol important l-a avut Doru Strîmbulescu și în Dosarul de nominalizare a Ansamblului Monumental „Calea Eroilor“ în Patrimoniul Mondial UNESCO. În ultimii ani, Premiul Național „Restitutio. Brâncuși” a fost acordat unor sculptori consacrați precum regretatul Vlad Ciobanu, Maxim Dumitraș sau Panaite Chifu, criticului de artă Pavel Șușară și artistului fotograf Ionel Scăunașu.

Articol scris de drd. Mioara Iofciulescu, Vicepreședinta OFA

Articol publicat in FE, prin Agentia ZN PR & EVENTS.

FE

Future Economy nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile primite şi publicate pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Future Economy nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii false transmise de către beneficiarii comunicatelor/anunturilor de presă.

Future Economyîşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări necorespunzatoare sau acuzaţii si încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.futureeconomy.ro este destinat informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile Future Economy în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe futureeconomy.ro

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vrei mereu cele mai actuale informatii?