Future Economy: Binecunoscutul violonist și dirijor PETRICĂ PANĂ, invitat de onoare la cea de-a XXV-a ediție – aniversară, a Galei ”SENIORI de COLECȚIE”
La rândul său, îi va avea invitați pe ……
Unul dintre cei mai valoroși violoniști și șefi de orchestră, reprezentant al unei ilustre familii de muzicieni, PETRICĂ PANĂ va fi invitatul de onoare al celei de-a XXV-a ediţii a Galei SENIORI DE COLECȚIE, un eveniment organizat de Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă şi președinta ALEXANDRA DOBRE.
Evenimentul va avea loc Joi, 28 noiembrie 2024, ora 11:00, la Sala LUCEAFĂRUL (Str. Ion Ghica nr. 3) și va fi moderat de jurnalista Mihaela BÎRZILĂ.
Maestrul PETRICĂ PANĂ va avea și invitați surpriză, iar pe scenă va cânta alături de membri ai familiei PANĂ, toți muzicieni de mare valoare.
- ”Au fost multe momente extraordinare în viața mea … nu m-am temut să cânt în fața zecilor de mii de spectator și a marilor personalități, dar tare mi-a fost teamă să cânt în fața a doi oameni: a lui Ion Voicu și a tatălui meu, Tudor Pană. Față de ei aveam mari emoții, jenă, nu știu, poate și din mare respect pentru valoarea lor, greu de atins în acele vremuri. Și totuși, acești doi oameni, mari violoniști ai României, mi-au dat curajul de a merge pe drumul pe care, iată, l-am parcurs cu seriozitate, disciplină și cu multă dăruire. Am cântat cu mari orchestre la Casino-ul din Monte Carlo în 1977, anul în care s-a născut fiica mea, Georgiana, am cântat alături de Maria Lătărețu, Amalia Rodrigues, Charles Aznavour, surorile Kessler și am concertat în Franța, Italia, Germania, Grecia, Portugalia, Rusia, India, Birmania, Pakistan, Egipt, Canada, Iran, Emiratele Arabe Unite, țările nordice, Olanda, Cipru, Belgia și multe alte țări” – mărturisea Petrică Pană într-un interviu.
Mândru de numele celebru pe care s-a străduit să îl onoreze cu demnitate, profesionalism și responsabilitate, pretutindeni, pe marile scene din București, din țară și din lume, ca violonist și dirijor, Petrică Pană și-a dovedit în cei aproape 60 de ani de carieră nu numai talentul moștenit și transmis din tată-n fiu – cine nu a auzit de tatăl său, Tudor Pană, dar și de bunicul, Vasile Pană sau de străbunicul său, toți trei violoniști sau de unchiul său, Iacovache Pană, celebru acordeonist?! – ci și seriozitatea, pasiunea pentru muzică și bucuria de a cânta și încânta oamenii. Mai mult, a reușit să transmită mai departe toate acestea fiicei sale, Georgiana Pană, o virtuoză a naiului și fiului său, Theodor Pană, dar și nepoților Bianca, Ianis și Aurora, care cântă toți la câte un instrument. La fel și fratelui său, Mandi Pană, violonist de mare clasă.
Când era mic, bunicul lui, Vasile Pană, i-a dăruit vioara pe care o avea din timpul primului război mondial.
Taraful pe care l-a dirijat Petrică Pană purta numele ilustrului său tată – ”Tudor Pană” care, la numai 19 ani a fost angajat la Ansamblul Folcloric și Orchestra ”Barbu Lăutaru”, iar doi ani mai târziu, în 1951, a devenit solist al Ansamblului Ciocârlia, dirijor fiind Victor Predescu. Fiica sa, Georgiana a studiat mai întâi pianul – acum este profesoară la Liceul de Muzică ”Dinu Lipatti”, apoi a îndemnat-o să aprofundeze naiul, mai apropiat de muzica populară și lautărească, dar, un instrument mult mai dificil. Așa au devenit colegi de scenă, au cântat și cântă mult împreună, în țară și stărinătate.
”Sprijinul de căpătâi a fost familia mea, fără de care nu aș fi putut să materializez ceea ce am realizat. Familia rămâne acel ceva sfânt, aș fi pustiit dacă nu aș avea-o! Și am putut colinda cu vioara mea prietenă pentru că am fost un om norocos și am fost invitat datorită talentului meu. Averea mea sunt amintirile cu mari artiști” – Petrică Pană
- „SENIORI de COLECȚIE” este un proiect inițiat și organizat de Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă, cu scopul de a aduce în centrul atenției pe marile personalități care au contribuit la promovarea și valorificarea imaginii României și care au influențat în bine zeci de generații.
Primele ediții le-au avut ca invitate de onoare pe multipla campioană olimpică ELISABETA LIPĂ, Preşedinta Agenţiei Naţionale pentru Sport şi Preşedintă a Federaţei Române de Canotaj şi pe marea Doamnă a Muzicii Ușoare românești, STELA ENACHE.
A urmat, ca invitat la cea de-a III-a ediţie, General Locotenent (rtr) Dr.Ing. DUMITRU DORIN PRUNARIU, primul român și singurul care a zburat în spaţiul cosmic; apoi au fost invitați marea actriţă de teatru și film MAIA MORGENSTERN, Manager al Teatrului Evreiesc de Stat, Prof. Dr. DUMITRU CONSTANTIN DULCAN, celebrul artist GRIGORE LEȘE, marea interpretă de muzică ușoară CORINA CHIRIAC, îndrăgita interpretă de muzică populară MARIA DRAGOMIROIU, Prof. Univ. Dr. DAN MIRCEA ENESCU și celebrul prezentator OCTAVIAN URSULESCU, cel care a avut la rândul său alți patru invitați de onoare – Petre Geambașu, Doina Spătaru, Vasile Menzel și Natalia Guberna, Academician Profesor Doctor LEON DĂNĂILĂ, personalitate remarcabilă a Neurochirurgiei româneşti şi mondiale, pe celebrii actori ILEANA POPOVICI și ADRIAN TITIENI. La cea de-a XIV-a ediţie invitat de onoare a fost binecunoscutul şef de orchestră, solist şi instrumentist, PETRE GEAMBAŞU, la «ceas aniversar» – 80 de ani de viaţă şi 60 de ani de carieră artistică! Ultimele două ediţii i-au avut ca invitaţi pe General Maior Aviator (Rtr) RADU THEODORU (100 de ani), pe FLORIN GHEORGHIU, Mare Maestru Internațional la Șah (80 ani), pe FLORICA IONIȚĂ (94 ani), prima femeie parașutist brevetată după cel de-al Doilea Război Mondial, pilot de avion și de planor, instructor de zbor și controlor de trafic aerian şi pe celebrul bioenergoterapeut, LIDIA FECIORU, astrolog, specialist în medicină alternativă, terapie bioenergetică, parapsihologie și vindecare holistică și pe LIZA PANAIT, unul dintre cei mai apreciați creatori de modă din România și nu numai.
La cea de-a XX-a ediţie a Galei ”SENIORI de COLECȚIE”, aniversară, invitatul de onoare a fost ADRIAN NĂSTASE, unul dintre cei mai apreciați oameni politici ai României, fost Prim Ministru (2001 – 2004) și Ministru de Externe (1990 – 1992). Au urmat în lunile iulie, august, septembrie și octombrie invitaţii speciali HORIA MOCULESCU, unul dintre cei mai aprecaţi şi prolifici compozitori de muzică uşoară şi actriţa de teatru, film şi televiziune, MAGDA CATONE, binecunoscuta solistă de muzică uşoară MIRABELA DAUER (și invitatul său, Raoul) și SANDA ŢĂRANU, una dintre figurile legendare ale Televiziunii Române timp de aproape patru decenii, crainic, realizatoare şi prezentatoare TV, actriţă, jurnalistă şi traducătoare.
- ”Consider că, prin acest proiect atât de special, putem schimba împreună percepții și putem influența destinele generațiilor de azi și de mâine. Mii de tineri, dar și persoane vârstnice au avut ocazia să întâlnească și să asculte confesiunile unor oameni deosebiți care au contribuit prin munca lor, prin dăruire, pasiune, respect față de societate și de semeni, la promovarea imaginii României pretutindeni în lume. Fiecare ediție a Galelor Seniori de Colecție a contribuit la construirea unor punți între generații care au avut ocazia să îi cunoască și să dialogheze cu importanți oameni de cultură, artă și știință, cu mari artiști și mari campioni, cu medici, profesori și veterani de război, uriașe valori ale României, exemple demne de urmat pentru noi toți” – Alexandra DOBRE, Președinta Asociației Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă.
Vă așteptăm loc JOI, 28 noiembrie 2024, ora 11:00,, la Sala LUCEAFĂRUL, la ediția XXV, aniversară a Galei ”SENIORI de COLECȚIE”, alături de invitatul special Maestrul PETRICĂ PANĂ şi de invitațiil săi!
Mulțumim tuturor celor care ne sunt alături şi susţin acest eveniment:
Partener GOLD : CATENA – Farmacia Inimii
Partener BRONZE : CLARFON
Parteneri susținători: Fundația CRUCEA ALB-GALBENĂ România, Clinicile Dr. ARDELEANU
Parteneri media : Ziarul News, Agerpres, Ultima Oră, TVR, Amos News, România TV, Metropola TV, Național TV, Radio România Actualităţi, revista Actualitatea Muzicală a UCMR, revista Cariere, Tonica.ro, Ziarul de Investigații, stiripesurse.ro, Profi24 TV, ziarul Profit, Click, Nova Media, Phoenix Media, Tele7abc, Sănătatea TV, GMR Media, Bucurestii Vechi si Noi