Ambasada Italiei susține expoziția „Luminile lui Caravaggio” la Timișoara: un omagiu adus începuturilor picturii moderne
Expoziția „Luminile lui Caravaggio. Începutul modernității în pictura europeană, capodopere din colecția Roberto Longhi” a fost inaugurată la Muzeul Național de Artă Timișoara sâmbăta trecută și va rămâne deschisă publicului până la data de 28 februarie 2025. Curatoriată de Cristina Acidini și Maria Cristina Bandera, expoziția celebrează opera și moștenirea lui Roberto Longhi, unul dintre cei mai influenți istorici de artă italieni ai secolului XX și un adept convins al dimensiunii revoluționare a lui Caravaggio, pe care îl considera fondatorul picturii moderne.
Proiectul s-a născut din colaborarea dintre Civita Mostre e Musei S.p.A. și Fundația Roberto Longhi pentru studiul istoriei artei. Ambasada Italiei și Institutul Italian de Cultură din București au contribuit la realizarea proiectului, prin susținerea directă atât a unor costuri cât şi a eforturilor depuse de Muzeul Național de Artă din Timișoara în vederea obținerii sprijinului financiar din partea antreprenoriatului italian activ în județul Timiș. La vernisaj, Ambasadorul Italiei la București, Alfredo Durante Mangoni, a declarat: „Instituțiile italiene din România s-au alăturat proiectului Civita și Fondazione Longhi cu mare entuziasm, pentru relevanța și curatoriatul calificat al acestuia. Aducerea la Timișoara, o răscruce de limbi și culturi, a geniului lui Caravaggio și a moștenirii revoluției sale picturale – percepută dincolo de peninsula italiană – reprezintă un salt calitativ pentru colaborarea bilaterală în domeniul artistic și cultural: o inițiativă în concordanță cu amploarea și profunzimea relațiilor italo-române și animată de o autentică inspirație europeană, dovedind că țările noastre aparțin aceluiași spațiu cultural”. La ceremonia de deschidere a luat cuvântul deputatul Federico Mollicone, Președintele Comisiei pentru cultură, știință și educație a Camerei Deputaților. Domnul Mollicone, după ce a evidențiat semnificația inovatoare a geniului lui Caravaggio, a descris expoziția ca fiind „o importantă operațiune de diplomație culturală între Italia și România, care se înscrie în continuitatea moștenirii Timișoarei Capitală Europeană a Culturii în 2023 și pe care noi, în calitate de Comisie de Cultură a Camerei Deputaților, am susținut-o din toată inima”.
Inima expoziției este celebra lucrare Ragazzo morso da un ramarro (Băiat mușcat de șopârlă) semnată de Caravaggio, pe care Longhi l-a achiziționat în anii 1920. Pictura, care ilustrează drama durerii și a surprizei, reprezentată prin tensiunea fizică a tânărului protagonist, datează din primii ani ai șederii pictorului lombard la Roma și este una dintre piesele principale ale colecției Longhi. Expoziția include, de asemenea, o selecție de peste patruzeci de picturi realizate de artiști influențați de revoluția lui Caravaggio din secolul al XVII-lea.
În marja inaugurării, la inițiativa președintelui Mollicone, a fost expusă publicului și tapiseria lui Camilian Demetrescu care îl înfățișează pe Sfântul Gheorghe omorând balaurul. Lucrarea, din Palatul Apostolic, a fost donată de Papa Francisc țării de origine a artistului.