Clopoțelul BVB a sunat din nou la Facultatea de Economie Teoretică și Aplicată
Marți, 5 noiembrie 2024, Facultatea de Economie Teoretică și Aplicată din cadrul Academiei de Studii Economice din București, alături de Bursa de Valori București (BVB) și Asociația Administratorilor de Fonduri (AAF), a organizat un eveniment ce devine o tradiție în dezbaterile despre performanțele fondurilor de investiții. La ediția din martie, clopotul BVB a marcat simbolic deschiderea ședinței de tranzacționare, în timp ce, de această dată, același clopot a anunțat simbolic închiderea ședinței de tranzacționare.
Doamna profesor univ. dr. Silvia Elena IACOB, Decanul Facultății de Economie Teoretică și Aplicată, a evidențiat în deschiderea evenimentului necesitatea acestui tip de dezbateri dedicate piețelor financiare și a rolului crucial pe care acestea îl au în societatea românească. Deși poate părea un domeniu destinat exclusiv investitorilor și profesioniștilor, piața financiară exercită o influență profundă asupra fiecărui individ, indiferent de gradul de conștientizare. În acest context, doamna Decan a subliniat importanța extinderii educației financiare la nivel de masă. Educația financiară devine astfel o componentă esențială a vieții cotidiene, facilitând capacitatea indivizilor de a naviga în acest mediu complex, de a lua decizii informate și de a evita riscurile nejustificate.În discursul său de deschidere domnul Adrian TĂNASE, Director General al Bursei de Valori București, a declarat: „Ne bucurăm că am revenit la ASE București cu evenimentul devenit deja tradiție, organizat împreună cu Asociația Administratorilor de Fonduri (AAF), dezbaterea trimestrială cu administratorii de fonduri de investiții. Acest eveniment, pe care îl organizăm acum pentru a doua oară chiar în Amfiteatrul Bursa de Valori București, din cadrul Facultății de Economie Teoretică și Aplicată, are un dublu rol: o dată de a prezenta performanțele obținute de fondurile de investiții locale în anul în curs și, în al doilea rând, de a familiariza cu noțiunea de economisire și investiție la bursă, o categorie de public pe care ne-o dorim cât mai aproape de bursă, și anume studenții. Mulțumim Facultății de Economie Teoretică și Aplicată pentru găzduire și așteptăm studenții, într-un număr la fel de mare ca aseară, și la următoarele evenimente pe care le vom organiza la ASE!”
Dezbaterea organizată în cadrul evenimentului intitulat sugestiv „Cum au performat fondurilor de investiții în trimestrul III și perspective pentru anul 2025” a reunit manageri de portofoliu ale celor mai performante fonduri de investiții, precum și reprezentanți ai Bursei de Valori București (BVB) și Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF). La eveniment au participat: Adrian TĂNASE, Director General Bursa de Valori București, Horia GUSTĂ, Președinte al Asociației Administratorilor de Fonduri din România, Jan Pricop, Director Executiv al Asociației Administratorilor de Fonduri, Răzvan PAȘOL, Director General al Patria Asset Management, Milan PRUȘAN, Country Head Goldman Sachs Asset Management, sucursala București, Roland NAGY, Manager de portofoliu, BT Asset Management, Robert BURLAN, Director de Investiții, Raiffeisen Asset Management și Cătălin BURLACU, Director de Investiții, Certinvest.
Pentru studenții Facultății de Economie Teoretică și Aplicată, prezenți în număr mare la acest eveniment, principalul interes a fost dobândirea unor cunoștințe solide de la experți de renume despre mecanismele și funcționarea fondurilor de investiții. Evenimentul a oferit o platformă de învățare serioasă, care a permis participanților să înțeleagă atât aspectele tehnice, cât și provocările și oportunitățile asociate acestui domeniu. Prin intermediul prezentărilor și al sesiunilor de întrebări, studenții au explorat modalitățile prin care pot deveni participanți activi în fondurile de investiții, dar au descoperit și cerințele unei cariere în această industrie. Pe lângă cunoașterea specifică despre piața fondurilor de investiții, evenimentul a avut o importanță deosebită pentru studenți prin faptul că le-a permis să discute direct cu profesioniștii din industrie, obținând astfel o perspectivă realistă asupra cerințelor profesionale și a abilităților necesare.