Palatul Victoria, a gazduit cea de-a 8-a Reuniune Ministerială a Proiectului “Coridorul Verde”

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRomanianRussianSpanish

Palatul Victoria, a gazduit cea de-a 8-a Reuniune Ministerială a Proiectului “Coridorul Verde”, între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României și Ungariei. România va găzdui compania de proiect care va implementa investiția 

Reuniunea a fost găzduită de Ministrul Energiei, dl. Sebastian-Ioan BURDUJA, și de Secretarul General al Guvernului, dl. Mircea ABRUDEAN. Din partea Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării a participat Subsecratarul de Stat Marius Poșa. Delegațiile străine au fost conduse de Ministrul Energiei din Azerbaidjan, dl.Parviz SHAHBAZOV, Prim-viceprim-ministrul și Ministrul Economiei și Dezvoltării Sustenabile din Georgia, dl. Levan DAVITASHVILI, Ministrul Afacerilor Externe și Comerțului din Ungaria, dl. Péter SZIJJÁRTÓ, Ministrul Adjunct al Energiei din Bulgaria, doamna Iva PETROVA, și reprezentantul Directoratului General pentru Energie din cadrul Comisiei Europene, domnul Cyril LOISEL. De asemenea, au participat Președintele Directoratului CNTTE Transelectrica SA, dl. Ștefăniță Munteanu, și conducerea companiilor Georgian State Electrosystems, AzerEnerji și MVM Electrical Works, operatori naționali de transport de energie electrică din celelalte țări.

CNTEE Transelectrica, Georgian State Electrosystem, AzerEnerji și MVM Electrical Works au semnat actele constitutive ale companiei de proiect Green Energy Corridor Power Company, cu sediul în România, care va implementa proiectul Coridorului Verde, respectiv un cablu submarin de înaltă tensiune în curent continuu, care va conecta, prin Marea Neagră, România și Georgia, conexiunea fiind prelungită în Ungaria și Azerbaidjan. Acesta contribuie esențial la consolidarea securității energetice naționale și regionale, creșterea conectivității în bazinul Mării Negre, diversificarea surselor de aprovizionare, valorificarea potențialului de producere a energiei regenerabile și creșterea ponderii energiei regenerabile în mixul energetic național.

Ministrul Energiei, dl. Sebastian – Ioan BURDUJA: „Acest proiect de infrastructură energetică are o importanță majoră pentru România, pentru regiune și pentru Uniunea Europeană. Acesta va interconecta piețele de energie din zona Mării Negre, asigurând diversitatea surselor de aprovizionare. Diversitatea surselor de aprovizionare conduce în primul rând la consolidarea securității energetice și la reducerea prețurilor energiei pentru toți consumatorii. Totodată, proiectul va contribui la decarbonizarea sectorului energetic, având în vedere faptul că va transporta în principal energie din surse regenerabile. Între țările noastre există numeroase complementarități, ceea ce ne conduce la acest efort comun pentru a construi un proiect de anvergură de care avem cu toții nevoie.

Este și o importantă victorie diplomatică a României, care va găzdui compania de proiect, asumându-și rolul de lider în sectorul energetic regional. De altfel, proiectul a fost lansat în decembrie 2022 la București. Felicit Transelectrica pentru pasul ambițios de astăzi. Primele rezultate ale studiului de fezabilitate pentru această investiție vor fi prezentate la Baku, cu ocazia COP29, în luna noiembrie.”

Proiectul Coridorului Verde este susținut puternic de Comisia Europeană, Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, participând personal la semnarea acordului între părți care a avut loc la Palatul Cotroceni, pe 17 decembrie 2022. De asemenea, Comisia Europeană a participat la toate reuniunile ministeriale și la întâlnirile tehnice. Astăzi, miniștrii energiei din cele 4 state au semnat un protocol de amendare a acordului care clarifică faptul că legislația europeană și obligațiile care decurg din calitatea României și Ungariei de State Membre prevalează față de prevederile acordului.

Mai mult, prin alăturarea Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, se va evalua posibilitatea includerii în studiul de fezabilitate a unei noi componente, respectiv un cablu de fibră optică care va conecta cele 4 țări și în privința fluxurilor de date. În următoarea perioadă urmează a se identifica soluțiile de implementare a acestei dezvoltări.

Nu în ultimul rând, s-au purtat discuții despre posibilitatea alăturării Bulgariei la studiul de fezabilitate și la proiectul de infrastructură.

SURSA: MINISTERUL ENERGIEI

ZIARUL NEWS

FUTURE ECONOMY

Future Economy nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile primite şi publicate pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Future Economy nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii false transmise de către beneficiarii comunicatelor/anunturilor de presă.

Future Economyîşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări necorespunzatoare sau acuzaţii si încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.futureeconomy.ro este destinat informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile Future Economy în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe futureeconomy.ro

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vrei mereu cele mai actuale informatii?