O explozie de culoare transpusă în „Emoții de Vară”
Joi, 22 august a.c., la Muzeul Național al Literaturii Române din București, sediul din Calea Griviței, nr. 64-66, a avut loc vernisajul expoziției de artă handmade intitulată „Emoții de Vară”, organizată de Academia de Artă Handmade București.
La eveniment au participat peste 100 de invitați, personalități ale lumii culturale, artistice și academice, reprezentanți ai instituțiilor publice și ai mediului privat, care au admirat cele două sute de exponate și au apreciat măiestria, acuratețea și creativitatea celor paisprezece expozanți, membri ai Academiei de Artă Handmade București. Valentina Butoi, Iulia Săsărman, Carmen Florian, Mihaela Paschia și Diana David sunt autoarele picturilor, Mioara Iofciulescu, Feudalia Peter și Magda Stan semnează obiectele decorative, Anișoara Mușat, Victoria Semen, Adriana Câmpean și Cerasella Zangor sunt autoarele bijuteriilor, iar Beatrice Lianda Dinu și Angela Camenschi sunt creatoarele pieselor vestimentare expuse cu această ocazie.
Vernisajul a fost marcat de prezența academicianului Mircia Dumitrescu, profesor, doctor în artă, pictor, sculptor, cel mai mare grafician al României, care a acceptat propunerea Mioarei Iofciulescu de a deveni Președinte Onorific al Academiei de Artă Handmade București.
„Mă bucur să fiu alături de voi și sunt impresionat de seriozitatea cu care lucrați și de creativitatea de care dați dovadă. Mioara Iofciulescu a avut curajul să înființeze această Academie și a demonstrat că talentul artizanilor români, transpus în opere de artă lucrate manual, merită să fie promovat”, a declarat maestrul Mircia Dumitrescu în deschiderea evenimentului.
„Culorile și spiritul verii, dar și simbolurile tradiționale reinterpretate sunt temele lucrărilor expuse cu această ocazie, reunite într-un concept curatorial unic pe care îl promovăm deja de trei ani. Ne aflăm la cea de-a VII-a ediție a expozițiilor marca Academia de Artă Handmade București , iar faptul că academicianul Mircia Dumitrescu a acceptat să devină Președinte Onorific al acestei organizații reprezintă o recunoaștere a rezultatelor obținute în cei trei ani de activitate și o confirmare a faptului că am trecut la un nivel superior de dezvoltare”, a declarat Mioara Iofciulescu, curatorul expoziției și Președinte Fondator al Academiei de Artă Handmade București.
Expoziția găzduiește și o serie de tablouri pictate de copiii instituționalizați în cadrul Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 2, realizate în timpul atelierelor de pictură organizate de Asociația Omis, inițiatoarea proiectului Aripi Colorate. Prin intermediul acestui proiect, peste 150 de copii ce provin din medii vulnerabile, din București și județul Ilfov, au avut acces la cursuri gratuite de inițiere în diferite arte, susținute de profesori specializați în desen, muzică sau teatru. Cu banii obținuți din vânzarea lucrărilor lor, copiii se vor bucura de o excursie tematică ce va fi organizată toamna aceasta. Pentru a-i ajuta să adune suma necesară, maestrul Mircia Dumitrescu a donat câteva gravuri care au fost achiziționate imediat la vernisaj, un gest extrem de generos, mai ales datorită faptului că artistul este cunoscut în mediul cultural pentru faptul că nu are lucrări la vânzare, operele sale fiind extrem de rare pe piața de artă din țară sau din străinătate.
Invitații prezenți s-au bucurat de recitaluri la pian susținute de Corina Diaconescu, jurnalistă, membră a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) și de Fabian Iofciulescu, elev în clasa a XI-a la Complexul Educațional Laude-Reut, au fost emoționați de interpretarea la nai a Sofiei Toropoc, elevă în clasa a IX-a la Liceul George Enescu și s-au înveselit cu o scenă din comedia „O noapte furtunoasă”, de I.L. Caragiale, în interpretarea Danielei Bădescu și a Marianei Anghel, membre ale cercului de teatru Agir al UZPR.
„O expoziție impresionantă la care mă bucur că am putut ajunge. Promit să fiu prezentă și la următoarele ediții pentru că este minunat ceea ce faceți”, a spus Ecaterina Andronescu, fost Ministru al Educației.
În cadrul expoziției deschise la Muzeul Național al Literaturii Române până pe data de 31 august a.c., sunt organizate ateliere creative și demonstrative susținute de către artiștii expozanți. Dintre acestea amintim atelierul de pictură în acuarelă coordonat de pictorița Iulia Săsărman, atelierul de modelat flori din piele naturală, susținut de designerul de bijuterii Adriana Câmpean, atelierul de croșetat organizat de profesoara Angela Camenschi și atelierul de modelat flori din mărgele susținut de creatoarea Magda Stan.
Ziarul News este partener media al Academiei de Artă Handmade București și promovează arta și cultura românească.
Academia de Artă Handmade București este o organizație non-guvernamentală, înființată în anul 2021, având ca obiective principale dezvoltarea și promovarea artei handmade din România, păstrarea, conservarea și transmiterea către tinerele generații a meșteșugurilor tradiționale românești, precum și creșterea gradului de cunoaștere, conștientizare și recunoaștere de către public a calității, unicității, specificității și valorii obiectelor lucrate manual. Asociația numără în prezent peste 100 de membri din toată țara, care realizează obiecte de artă handmade folosind o paletă largă de tehnici și materiale.
Articol scris de Florina Manea