Minuta ședinței de politică monetară a Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României din 7 august 2024

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRomanianRussianSpanish

Minuta ședinței de politică monetară a Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României din 7 august 2024

 

Membri ai Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României prezenți la ședință: Mugur Isărescu, președinte al Consiliului de administrație și guvernator al Băncii Naționale a României; Leonardo Badea, membru al Consiliului de administrație și viceguvernator al Băncii Naționale a României; Eugen Nicolăescu, membru al Consiliului de administrație și viceguvernator al Băncii Naționale a României; Csaba Bálint, membru al Consiliului de administrație; Gheorghe Gherghina, membru al Consiliului de administrație; Cristian Popa, membru al Consiliului de administrație; Dan-Radu Rușanu, membru al Consiliului de administrație; Virgiliu-Jorj Stoenescu, membru al Consiliului de administrație.

În cadrul ședinței, Consiliul de administrație a discutat și adoptat deciziile de politică monetară, pe baza datelor și analizelor privind caracteristicile recente și perspectiva evoluțiilor macroeconomice pe termen mediu prezentate de direcțiile de specialitate și a altor informații interne și externe disponibile.

În discuțiile privind evoluția recentă a inflației, membrii Consiliului au arătat că rata anuală a inflației s-a redus în trimestrul II mai mult decât s-a anticipat, coborând la 4,94 la sută în iunie, de la 6,61 la sută în martie, în principal ca urmare a ieftinirii substanțiale a energiei, îndeosebi a gazelor naturale, sub influența modificărilor legislative aplicate începând cu aprilie 2024, precum și pe fondul continuării scăderii dinamicii prețurilor alimentelor.

La rândul ei, rata anuală a inflației CORE2 ajustat și-a accentuat trendul descendent, inclusiv față de previziuni, reducându-se la 5,7 la sută în iunie, de la 7,1 la sută în martie 2024, în condițiile în care încetinirea ritmului dezinflației pe segmentul alimentelor procesate a fost însoțită de accelerarea acestuia pe segmentul mărfurilor nealimentare și pe cel al serviciilor, ale căror dinamici anuale rămân însă ridicate, au subliniat membrii Consiliului.

În urma evaluării numeroșilor factori cu acțiune divergentă ce au continuat să afecteze comportamentul inflației de bază în trimestrul II, membrii Consiliului au convenit că rolul major l-au deținut și în acest interval efectele de bază dezinflaționiste și corecțiile descendente ale cotațiilor mărfurilor, care s-au atenuat ori sunt în epuizare ca influență în cazul alimentelor procesate, dar au devenit tot mai evidente la nivelul subcomponentelor non-alimentare. Acestora li s-au alăturat influențele scăderii dinamicii prețurilor importurilor, precum și cele venite din reintrarea pe o traiectorie ușor descrescătoare a așteptărilor inflaționiste pe termen scurt ale firmelor și consumatorilor. În sens opus au acționat moderat noile majorări de costuri unitare cu forța de muncă consemnate în primele luni ale anului curent, transferate, cel puțin parțial, asupra unor prețuri de consum, inclusiv pe fondul unei cereri robuste de bunuri, au remarcat membrii Consiliului.

S-a sesizat, în acest context, că dinamica prețurilor de producție din industrie pentru bunurile de consum a continuat să se reducă în trimestrul II, însă într-un ritm mult încetinit, inclusiv în condițiile reaccelerării creșterii în termeni anuali a prețurilor bunurilor de folosință îndelungată. Totodată, anticipațiile inflaționiste pe termen mai lung ale analiștilor bancari au coborât doar marginal în interiorul intervalului țintei în debutul semestrului II, iar puterea de cumpărare a consumatorilor a crescut în aprilie-mai, corespunzător evoluției ascendente a dinamicii salariului net real din acest interval, au semnalat membrii Consiliului.

Cititi continuarea articolului pe BNR 

Sursa informatie si foto: BANCA NATIONALA A ROMANIEI

ZIARUL NEWS, FUTURE ECONOMY sunt publicatiile grupul ZN PR & EVENTS

Future Economy nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile primite şi publicate pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Future Economy nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii false transmise de către beneficiarii comunicatelor/anunturilor de presă.

Future Economyîşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări necorespunzatoare sau acuzaţii si încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.futureeconomy.ro este destinat informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile Future Economy în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe futureeconomy.ro

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vrei mereu cele mai actuale informatii?