Zitec colaborează cu Ministerul Mediului pentru combaterea defrișărilor ilegale
Zitec, lider în domeniul IT și soluțiilor de transformare digitală din România și partener Google Cloud, au anunțat un nou parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP). Scopul colaborării este de a accelera digitalizarea sectorului public și de a introduce soluții inovatoare pentru protejarea mediului.
Această colaborare extinde un proiect pilot de succes inițiat în toamna anului trecut, care a implicat analiza avansată a datelor din aplicația SUMAL 2.0 pentru luna noiembrie 2023. În cadrul pilotului, Zitec a procesat peste 400.000 de avize de transport și 1,6 milioane de fotografii în doar trei zile, utilizând tehnologii de vârf de la Google. Proiectul a condus la aplicarea unor amenzi în valoare totală de 3,84 milioane lei și la confiscarea a 1.038 mc de lemn, în valoare de 281.000 lei.
Pentru următoarele cinci luni, soluția software oferită de Zitec, bazată pe tehnologiile Google, va analiza toate avizele de transport pentru anul 2024. Având în vedere rezultatele proiectului pilot, se estimează că sumele generate din amenzi în 2024 vor fi și mai mari.
Alexandru Lăpușan, CEO și Partener Fondator al Zitec, a subliniat importanța inteligenței artificiale în accelerarea transformării digitale la scară largă și beneficiile acesteia pentru societate, în special în oprirea defrișărilor ilegale. El a evidențiat parteneriatul de lungă durată cu Google, care oferă acces la ecosisteme tehnologice de vârf esențiale pentru succesul proiectului. Lăpușan și-a exprimat optimismul cu privire la viitorul digitalizării în România și impactul pozitiv al contribuțiilor tehnologice pentru o țară mai verde și mai corectă.
Soluția tehnică propusă de Zitec, în colaborare cu Google, se bazează pe o arhitectură robustă care integrează VertexAI și Gemini PRO, alături de alte instrumente din infrastructura Google, precum BigQuery, Cloud Functions și Pub/Sub.
Boris Georgiev, Director CEE Google Cloud, a menționat că Google Cloud este implicat în digitalizarea companiilor private și a instituțiilor publice din România încă din 2017. El a subliniat angajamentul Google Cloud, reafirmat printr-un memorandum semnat cu Guvernul României în luna iulie, de a sprijini adoptarea tehnologiilor cloud și de a facilita servicii publice digitale inovatoare, în conformitate cu obiectivele României de transformare digitală și țintele Deceniului Digital al Europei pentru 2030.
Proiectul beneficiază de un buget total de 249.348,94 lei fără TVA (aproximativ 296.725,24 lei cu TVA) și este programat să se finalizeze la sfârșitul anului în curs.