”A fost o întâlnire minunată cu peste 600 de seniori care privesc cu îngrijorare viitorul” – ADRIAN NĂSTASE, invitat de onoare al Galei Aniversare SENIORI de COLECȚIE, ediția XX
Unul dintre cei mai apreciați oameni politici, fost Prim Ministru al României (2001 – 2004) și Ministru de Externe (1990 – 1992) a fost invitatul de onoare al celei de-a XX-a ediții ANIVERSARE a Galei SENIORI DE COLECȚIE, un eveniment devenit tradiție organizat de Asociația Institutul pentru Îmbătrânire Activă, a cărei președintă este ALEXANDRA DOBRE.
Evenimentul a fost moderat de jurnalista Mihaela Bîrzilă.
”Se acordă Domnului Prof. Univ. Dr. ADRIAN NĂSTASE, ilustru om politic de talie națională și internațională, pentru cariera universitară și didactică prodigioasă, pentru excelența în Diplomație și contribuția majoră la procesul de integrare a României în NATO şi în structurile Euro-Atlantice și la democratizarea vieţii internaţionale” – Plachetă Onorifică acordată cu ocazia Galei SENIORI DE COLECȚIE 2024, ediția XX.
”A fost o întâlnire minunată cu peste 600 de seniori care privesc cu îngrijorare viitorul” – a declarat Prof.Univ.Dr. ADRIAN NĂSTASE care, a precizat că rolul său actual este acela de a prezenta și explica celor mai tineri unele dintre ”lecţiile trecutului” și de a-i ajuta să înţeleagă ce ar trebui să evite în politica de astăzi. „Există un timp pentru toate, am parcurs multe etape, am realizat unele lucruri bune, poate au fost şi unele erori, dar cred că este timpul pentru noua generaţie. Sunt dominat de sentimente nostalgice, atunci când mă gândesc la perioada 2000 – 2004 când am avut ca scop o viață mai bună pentru români în ţară şi o imagine mai bună în exterior. Mă bucur să reîntâlnesc o parte din seniorii Bucureştiului, cei care şi după acei ani au fost alături de mine în momente grele, chiar complicate și vreau să le transmit mesajul meu de încurajare și de speranţă. Votul din acest an vor marca viitorul României şi de aceea responsabilitatea şi înţelepciunea lor vor fi elemente determinante pentru felul în care va arăta țara noastră în viitor„.
- ADRIAN NĂSTASE este autorul al peste 250 de studii şi articole ştiinţifice, publicate în reviste din ţară şi străinătate şi al peste 300 de comunicări, conferințe şi expuneri, prezentate în aproape toate centrele universitare din ţară şi în peste 50 de capitale ale lumii.
Recent, Președintele Fundației Europene Titulescu, cu o carieră universitară și didactică remarcabilă, de aproape 5 decenii, a lansat două cărți: ”TANDEM PENTRU EUROPA – contribuții la istoria contemporană a relațiilor româno-bulgare” și ”NICIUN ATENTAT! – organizarea antiterorismului în România (1948 – 1989)”.
Una dintre cărțile la care ţine se numește „Cele două Românii„, iar cea de-a doua ediție la care a adăugat foarte multe lucruri noi are titlul firesc „După 20 de ani – cele două Românii”. Deloc întâmplător, fostul Premier a ținut la acest titlu pentru că, parafrazându-l cumva pe Alexandre Dumas și celebrul său roman ”După 20 de ani”, anul acesta se împlinesc exact 20 de ani de când și-a încheiat mandatul,
- Licențiat al Academiei de Studii Economice (ASE) și al Facultăţii de Istorie – Filosofie, secţia Sociologie – Universitatea Bucureşti. Este Doctor în Drept Internaţional, Universitatea Bucureşti, Facultatea de Drept – 1987, Doctor Honoris Causa al Universităţii Independente a Moldovei, Chişinău – 2000, Doctor Honoris Causa conferit de Senatele Universităţilor din Craiova și Suceava – 2002, Doctor Honoris Causa al Universităţii ”Titu Maiorescu” – 2010).
A urcat toate treptele de expertiză academică şi universitară a conferențiat în centre universitare din țară și străinătate. A predat cursuri la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti, precum și la Universităţile „Titu Maiorescu”, „Dimitrie Cantemir” şi „Nicolae Titulescu”.
A fost profesor asociat la Academia de Studii Economice (ASE) Bucureşti, profesor asociat la Universitatea Pantheon Sorbonne din Paris (1994), profesor universitar de Drept Internaţional Public (1996), iar în 1999 a devenit conducător de Doctorat. Este Membru fondator și Preşedinte onorific Casa NATO, dar și membru și membru de onoare în importante organisme internaționale, dintre care amintim: Sistemul Internaţional de Informare şi Documentare asupra Drepturilor Omului (HURIDOCS) – Londra (din 1982), Societatea Franceză de Drept Internaţional – Paris (din 1984) și Societatea Americană de Drept Internaţional – New York (din 1995), Asociaţia Euro – Atlantică “Manfred Wörner” (din 1999) ș.a.
- „SENIORI de COLECȚIE” este un proiect inițiat și organizat de Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă, cu scopul de a aduce în centrul atenției pe marile personalități care au contribuit la promovarea și valorificarea imaginii României și care au influențat în bine zeci de generații.
„Consider că, prin acest proiect atât de special, putem schimba împreună percepții și putem influența destinele generațiilor de azi și de mâine. Mii de tineri, dar și persoane vârstnice au avut ocazia să întâlnească și să asculte confesiunile unor oameni deosebiți care au contribuit prin munca lor, prin dăruire, pasiune, respect față de societate și de semeni, la promovarea imaginii României pretutindeni în lume. Fiecare ediție a Galelor Seniori de Colecție a contribuit la construirea unor punți între generații care au avut ocazia să îi cunoască și să dialogheze cu importanți oameni de cultură, artă și știință, cu mari artiști și mari campioni, cu medici, profesori și veterani de război, uriașe valori ale României, exemple demne de urmat pentru noi toți” – Alexandra Dobre, Președinta Asociației Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă
Primele ediții le-au avut ca invitate de onoare pe multipla campioană olimpică ELISABETA LIPĂ şi pe marea Doamnă a Muzicii Ușoare românești, STELA ENACHE. A urmat, ca invitat la cea de-a III-a ediţie, General Locotenent (rtr) Dr.Ing. DUMITRU DORIN PRUNARIU, primul român și singurul care a zburat în spaţiul cosmic; apoi au fost invitați marea actriţă de teatru și film MAIA MORGENSTERN, Manager al Teatrului Evreiesc de Stat, Prof. Dr. DUMITRU CONSTANTIN DULCAN, celebrul artist GRIGORE LEȘE, marea interpretă de muzică ușoară CORINA CHIRIAC, îndrăgita interpretă de muzică populară MARIA DRAGOMIROIU, Prof. Univ. Dr. DAN MIRCEA ENESCU și celebrul prezentator OCTAVIAN URSULESCU, cel care a avut la rândul său alți patru invitați de onoare – Petre Geambașu, Doina Spătaru, Vasile Menzel și Natalia Guberna, Academician Profesor Doctor LEON DĂNĂILĂ, personalitate remarcabilă a Neurochirurgiei româneşti şi mondiale, pe celebrii actori ILEANA POPOVICI și ADRIAN TITIENI. La cea de-a XIV-a ediţie invitat de onoare a fost binecunoscutul şef de orchestră, solist şi instrumentist, PETRE GEAMBAŞU, la «ceas aniversar» – 80 de ani de viaţă şi 60 de ani de carieră artistică! Ultimele două ediţii i-au avut ca invitaţi pe General Maior Aviator (Rtr) RADU THEODORU (100 de ani), pe FLORIN GHEORGHIU, Mare Maestru Internațional la Șah (80 ani), pe FLORICA IONIȚĂ (94 ani), prima femeie parașutist brevetată după cel de-al Doilea Război Mondial, pilot de avion și de planor, instructor de zbor și controlor de trafic aerian şi pe celebrul bioenergoterapeut, LIDIA FECIORU, astrolog, specialist în medicină alternativă, terapie bioenergetică, parapsihologie și vindecare holistică și pe LIZA PANAIT, unul dintre cei mai apreciați creatori de modă din România și nu numai.
Mulțumim tuturor celor care ne-au susținut în organizarea acestui eveniment:
SPONSOR GOLD: CATENA – Farmacia Inimii
SPONSOR SILVER: PREMIO Travel
Parteneri susținători: Fundația CRUCEA ALB-GALBENĂ România, DR. RASHEL
Parteneri media: TVR, Ziarul News, România TV, Agerpres, Ultima Oră, Amos News, Metropola TV, Național TV, Radio România, revista Actualitatea Muzicală a UCMR, revista Cariere, Tonica.ro, Ziarul de Investigații, stiripesurse.ro, Profi24 TV, Ziarul News, ziarul Profit, Click!, Nova Media, Phoenix Media, Tele7abc, Sănătatea TV, GMR Media