În sudul României, 60 de cuiburi artificiale pentru animale pe cale de dispariție au fost instalate pe stâlpi de înaltă tensiune

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRomanianRussianSpanish

În sudul României, 60 de cuiburi artificiale pentru animale pe cale de dispariție au fost instalate pe stâlpi de înaltă tensiune

Societatea Ornitologică Română raportează că anul acesta vor fi instalate 60 de cuiburi artificiale pe stâlpi de înaltă tensiune în regiunile sudice ale țării.

La mijlocul lunii aprilie, în diverse zone din Dobrogea, Bărăgan și sudul Munteniei, primele cuiburi noi au fost instalate pe stâlpi în colaborare cu Transelectrica. Ca specie pe cale de dispariție atât în Bulgaria, cât și în propria noastră țară, șoimul dunărean (Falco Cherrug) este subiectul unui proiect internațional de conservare care include această măsură.

„Această măsură de conservare este necesară deoarece, din observațiile făcute în alte părți ale arealului ocupat de Falco Cherrug, un factor major limitativ pentru creșterea populației este disponibilitatea locurilor de cuibărit, deoarece acești șoimi nu își construiesc propriul cuib, ci ocupă cuiburile altor specii”, conform unui comunicat de presă distribuit de SOR.

Bazat pe un model utilizat în alte inițiative de conservare a șoimului dunărean din Europa, cuibul de aluminiu are un volum de 0,2 metri cubi și cântărește aproximativ 8 kilograme. Pentru a preveni acumularea apei de ploaie, la baza cuibului a fost plasat un strat de pietriș peste o plasă metalică pentru protecție.

Alte specii de pradă, cum ar fi șorecarul mare (Buteo Rufinus), care își construiește propriul cuib din crengi în interiorul cuibului de aluminiu, sau vânturelul comun (Falco Tinnunculus), pot de asemenea să își facă locuința în cuibul artificial. Specialiștii au observat că stăncuțele (Corvus Frugilegus) și, posibil, corbii (Corvus corax), o specie nativă în regiunea Dobrogea și a cărei cuibărit în structuri similare a fost documentat în Bulgaria de BSPB, un partener de proiect pentru Life for Falcons, ocupă de asemenea aceste cuiburi.

„Unul dintre avantajele acestor construcții este că oferă un loc de cuibărit permanent, spre deosebire de cuiburile naturale, care sunt îndepărtate periodic pentru a preveni potențialele daune aduse liniilor electrice, o activitate desfășurată de companiile de electricitate în afara sezonului de cuibărit”, conform sursei citate. Liniile electrice protejează de asemenea împotriva braconajului cuiburilor, care este un risc serios pentru multe specii de răpitoare, inclusiv șoimul dunărean.

Proiectul LIFE for Falcons va implementa cuiburi artificiale în și în jurul habitatelor Natura 2000 din aceeași zonă în lunile următoare.

Asigurarea supraviețuirii șoimului dunărean amenințat în Bulgaria și sudul României este un proiect de cinci ani care primește co-finanțare din partea Programului LIFE al Uniunii Europene.

Sursa fotografiei: www.sor.ro

Future Economy nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile primite şi publicate pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Future Economy nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii false transmise de către beneficiarii comunicatelor/anunturilor de presă.

Future Economyîşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări necorespunzatoare sau acuzaţii si încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.futureeconomy.ro este destinat informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile Future Economy în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe futureeconomy.ro

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vrei mereu cele mai actuale informatii?