Declarațiile prim-ministrului Marcel Ciolacu la începutul ședinței de Guvern

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRomanianRussianSpanish

Declarațiile prim-ministrului Marcel Ciolacu la începutul ședinței de Guvern

 

Marcel Ciolacu: Avem confirmarea oficială că ne-am ținut promisiunile făcute românilor la început de mandat. Inflația a scăzut sub 6% în aprilie și consumul privat arată o revenire solidă în primul trimestru. Practic, consumul populației începe să redevină, alături de investiții, un motor al creșterii economice.

Însă, investițiile rămân factorul decisiv al dezvoltării noastre economice, iar azi aprobăm noi proiecte majore. În primul rând, investim 11 miliarde de lei pentru reabilitarea liniei de cale ferată Focșani-Roman. Sunt în special bani europeni pentru aproape 150 de kilometri de cale ferată, cu termen de realizare de 3 ani. Iar în domeniul rutier alocăm 1 miliard de lei din bugetul de stat pentru a reabilita un sector de 42 de kilometri din Autostrada A1.

Continuăm să-i sprijinim și pe agricultori și am suplimentat azi cu 1 miliard de lei bugetul Ministerului Agriculturii, pentru plata ajutoarelor către fermieri. Avem acum disponibili peste1,85 miliarde de lei. Putem plăti începând de luni atât ajutorul pe hectar în sectorul vegetal, cât și sprijinul financiar pentru fermierii din domeniul avicol și cel al creșterii porcilor. Cu certitudine, domnul ministru al agriculturii, după ședința de Guvern, va detalia, atât pentru fermieri, cât și pentru presă, acest act.

Facem deja un pas important și în problema reducerii gramajului, dar a păstrării prețului, acest tip de scumpire mascată, de fapt, de înșelare a clienților. Președintele ANPC a pus în transparență decizională ordinul care impune procesatorilor să semnaleze clar orice micșorare a gramajului produselor, cu toate detaliile necesare. Astfel, protejăm mai ales puterea de cumpărare a celor cu venituri mici și medii, cei mai afectați de aceste practici înșelătoare.

Un alt tip de intervenție la fel de necesară este a Consiliului Concurenței și va exista un control asupra pieței detergenților unde există creșteri de prețuri total nejustificate. Vrem să întregim astfel cadrul măsurilor de stopare a scumpirilor demarat prin mecanismele de plafonare a prețurilor.

Avem o veste bună și pentru pensionari. Introducem un nou sistem informatic performant la Casa Națională de Pensii Publice, complet integrat. Este o investiție de peste 130 de milioane de lei din PNRR și, astfel, vom elimina, de exemplu, cozile la biletele de tratament.

Discutăm azi și propunerile Ministerului Culturii privind rezolvarea problemelor de salarizare din muzeele țării, dar și pentru alte categorii unde sunt discrepanțe salariale. Ministrul Finanțelor trebuie să ne confirme aplicarea acestor soluții și actul legislativ pentru a-l aproba săptămâna viitoare. Sunt convins că, în aceste condiții, Noaptea Muzeelor se va desfășura normal, cu întreaga lista a muzeelor deschisă publicului.

Future Economy nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile primite şi publicate pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Future Economy nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii false transmise de către beneficiarii comunicatelor/anunturilor de presă.

Future Economyîşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări necorespunzatoare sau acuzaţii si încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.futureeconomy.ro este destinat informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile Future Economy în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe futureeconomy.ro

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vrei mereu cele mai actuale informatii?