Ministerul Finantelor listeaza la BVB titluri de stat Fidelis in suma de aproape 3 2 miliarde lei – cea mai mare valoare de la lansarea programului Fidelis

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRomanianRussianSpanish

Ministerul Finantelor listeaza la BVB titluri de stat Fidelis in suma de aproape 3 2 miliarde lei – cea mai mare valoare de la lansarea programului Fidelis

  • Ministerul Finantelor (MF) a atras 1,27 miliarde lei si 383,6 milioane euro, prin vanzarea de titluri de stat pentru populatie (FIDELIS), aceasta fiind cea mai mare suma atrasa de Stat prin acest tip de titluri de stat.
  • Donatorii de sange au cumparat titluri de stat Fidelis in valoare de peste 266 milioane lei, la o dobanda de 7% p.a.
  • Prin intermediul celor 16 oferte derulate incepand cu august 2020, Ministerul Finantelor a atras de la populatie aproape 29,5 miliarde lei (6 miliarde euro).
  • Titlurile de stat sunt tranzactionate la BVB in mod transparent, prin intermediarii autorizati.

Ministerul Finantelor (MF) a atras 1,27 miliarde lei si, respectiv, 383,6 milioane euro (valori insumand aproape 3,2 miliarde lei – 641 milioane euro), prin a doua oferta primara de vanzare de titluri de stat pentru populatie (FIDELIS) derulata in acest an prin sistemele Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Cea mai recenta emisiune Fidelis stabileste noi standarde in ceea ce priveste investitiile in titluri de stat, fiind doborate trei recorduri importante: cea mai mare suma investita, cel mai mare numar de investitori-donatori si cea mai mare suma investita de acestia. Este o performanta pe care o consideram dovada increderii investitorilor in economia noastra. Prin canalizarea acestor resurse financiare catre investitii strategice, deschidem drumul catre o bunastare durabila pentru toti romanii. In ceea ce priveste transa pentru donatori-investitori, de fiecare data cand credem ca nu ne mai pot surprinde, vin si ne demonstreaza ca ne pot depasi orice asteptare: peste 9.000 vieti salvate in primele patru luni ale anului ”, a declarat Marcel Bolos, Ministrul Finantelor.

Succesul ofertelor de titluri de stat Fidelis dovedeste ca Statul roman si Bursa de Valori Bucuresti au un parteneriat de succes in beneficiul pietei si al investitorilor de retail. Aceasta colaborare valorifica infrastructura pietei de capital pentru a oferi romanilor o platforma sigura si transparenta pentru economisire si investitii. Continuitatea programului si accelerarea cadentei cu care aceste oferte sunt derulate, alaturi de conditii atractive, au atras un interes semnificativ. Acest lucru este evident din cele aproape 29,5 miliarde de lei atrase in ultimii cinci ani”, a declarat Radu Hanga, Presedintele Consiliului de Administratie al BVB.

Cooperarea dintre Statul roman si piata de capital pentru titlurile de stat Fidelis este in beneficiul tuturor partilor implicate: statul obtine fonduri pentru sustinerea nevoilor financiare, in timp ce investitorii au acces la oportunitati de investitii sigure cu sprijinul guvernului roman. Bursa si consortiul de intermediere faciliteaza aceste tranzactii si stimuleaza dezvoltarea pietei interne de capital. Programul Fidelis exemplifica rezultatele pozitive care pot fi obtinute prin colaborarea dintre statul roman si piata de capital. Acesta promoveaza incluziunea financiara prin familiarizarea romanilor cu mecanismele pietei de capital si prin oferirea unei cai sigure pentru gestionarea banilor investiti”, a afirmat Adrian Tanase, Directorul General al Bursei de Valori Bucuresti.

Oferta primara de vanzare a titlurilor de stat Fidelis a fost intermediata de sindicatul format din BT Capital Partners (Lead Manager si Intermediar) si Banca Transilvania (Grup de Distributie), precum si Alpha Bank RomaniaBanca Comerciala RomanaBRD – Groupe Societe Generale (Intermediari). De asemenea, titlurile de stat au putut fi cumparate si prin 11 participanti eligibili.

Faptul ca am inregistrat un nivel record de subscrieri de la initierea programului Fidelis denota atat succesul acestui instrument ca vehicul de investire si economisire, dar si  capacitatea pietei locale de a face aceste demersuri pe termen lung. in contextul geopolitic dificil, instrumentele propuse de Ministerul Finantelor dezvolta o clasa deja semnificativa de investitori, cei care cauta cu precadere investitii cu un grad scazut de risc si randamente atragatoare. Suntem, de asemenea, multumiti sa confirmam trend-ul de sustinere a acestui tip de investitii dat de scadentele unor emisiuni anterioare si reinvestirea fondurilor in emisiuni noi”, a spus Daniela Secara, Directorul General al BT Capital Partners.

„Volumele record realizate in ultima emisiune Fidelis sunt o dovada a cresterii constante a interesului investitorilor pentru acest tip de instrumente, certificand faptul ca piata se maturizeaza si Fidelis devine o optiune investitionala tot mai prezenta in portofoliul investitorilor de retail”, a declarat Emilian Dobran, Director Tranzactionare Piete de capital, Alpha Bank Romania..

Volumele subscrise in emisiunile de titluri de stat Fidelis confirma pozitionarea drept instrument financiar esential pentru  economisire, precum si pentru optimizarea deciziilor de management de portofoliu ale investitorilor de retail. Nivelul sporit de incertitudine din mediul economic, precum si de pe pietele financiare, cu pietele de actiuni in apropierea maximelor istorice, dar si a inflatiei si dobanzilor pe paliere ridicate, inca departe de nivelurile asa-zis normalizate, favorizeaza un nivel ridicat al cererii de instrumente cu venit fix emise de Statul roman. Din aceasta perspectiva, este de asteptat ca titlurile de stat Fidelis sa se bucure in continuare de o audienta foarte buna in randul investitorilor persoane fizice”, a afirmat Irina Neacsu, Director Executiv Corporate Finance BRD – Groupe Societe Generale.

Pentru BCR, fiecare noua emisiune de titluri de stat Fidelis este un pas in normalizarea conversatiei despre educatie financiara, diversificare investitionala si implicare activa in viata economica din Romania. Ne bucuram sa fim parteneri in acest program, care faciliteaza cu adevarat accesul la instrumente si produse de investitii pentru toti cei interesati. De altfel, aceasta listare record arata interesul tot mai mare al investitorilor retail, dar si increderea si angajamentul acestora in consolidarea pietei locale de capital”, a declarat Andrei Ionut Popescu, Director Executiv Piete Financiare BCR.

In cadrul acestei oferte, derulata in perioada 8 – 17 aprilie, romanii au plasat peste 19.000 de ordine de subscriere atat pentru titlurile de stat denominate in lei, cat si pentru cele in euro.

Caracteristicile titlurilor de stat sunt prezentate in tabelul urmator:

Criteriu Emisiune in lei pentru donatori, cu scadenta in aprilie 2025 Emisiune in lei cu scadenta in aprilie 2025 Emisiune in lei cu scadenta in  aprilie 2027 Emisiune in euro cu scadenta in aprilie 2025 Emisiune in euro scadenta in aprilie 2029
ISIN ROM2SGP5U7L5 RO7685PL69C7 ROFM5R7FQWV5 ROF2IYUURMY1 RO46T3V3B2W6
Simbol R2504B R2504C R2704A R2504AE R2904AE
Maturitate 1 an 1 an 3 ani 1 an 5 ani
Dobanda anuala 7% p.a. 6% p.a. 6,85% p.a. 4% p.a. 5% p.a.
Valoare emisiune 266.127.700 634.485.600 378.353.700 254.791.600 128.839.300
Valoare nominala/ titlu de stat 100 lei 100 lei 100 lei 100 euro 100 euro
Suma minima subscrisa 500 lei 5.000 lei 5.000 lei 1.000 euro 1.000 euro

Veniturile obtinute, atat din dobanzi, cat si din castigurile de capital nu sunt impozabile.

In emisiunea de titluri de stat Fidelis au putut investi persoanele fizice rezidente si nerezidente cu varsta de peste 18 ani pana la data inchiderii ofertei, inclusiv.

Informatii utile despre titlurile de stat FIDELIS – intrebari si raspunsuri

Unde gasesc titlurile pe care le-am cumparat in oferta?
Daca au fost subscrise printr-o banca sau societate de brokeraj, fara a semna un contract de prestari servicii de investitii financiare, titlurile de stat sunt inregistrate in evidentele Depozitarului Central in numele detinatorului. In cazul in care titlurile de stat au fost cumparate in baza unui contract de prestari servicii de investitii financiare, printr-o banca sau societate de brokeraj autorizata sa tranzactioneze la Bursa de Valori Bucuresti, titlurile de stat sunt in contul de tranzactionare al detinatorului.

Ce fac cu titlurile de stat?
Acestea pot fi pastrate pana la maturitate sau detinatorii le pot vinde sau pot sa cumpere si altele in orice sedinta de tranzactionare la BVB, printr-unul dintre intermediarii autorizati (banca sau societate de brokeraj) sa tranzactioneze la BVB.
Daca detinatorii doresc sa pastreze titlurile de stat, acestia au doua optiuni:

  • Vor primi dobanda anual, iar la maturitate li se va returna principalul intr-un cont bancar transmis Depozitarului Central, in cazul in care subscrierea a fost facuta printr-o banca sau societate de brokeraj, fara a semna un contract de prestari servicii de investitii financiare.
  • Pot deschide un cont de tranzactionare la o banca sau societate de brokeraj, prin semnarea unui contract de prestari servicii de investitii financiare si pot transfera titlurile de stat de la Depozitarul Central in acest cont de tranzactionare. In acest caz detinatorii vor avea titlurile de stat in contul de investitii in care vor primi cuponul anual, iar la maturitate li se va returna principalul.

Cum pot sa vand sau sa mai cumpar titluri de stat dupa ce oferta s-a incheiat?
Tranzactiile la BVB au loc intre cumparatori si vanzatori prin intermediul platformei de tranzactionare. Pentru a putea cumpara sau vinde, investitorii trebuie sa aiba un cont de tranzactionare la o banca sau societate de brokeraj. Lista intermediarilor autorizati sa tranzactioneze la BVB este disponibila AICI.

Unde pot vedea pretul curent al titlurilor?
Pretul poate fi verificat in orice moment pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti, www.bvb.ro, introducand simbolurile de mai jos in casuta de [ Cautare ] de pe pagina principala:
R2504B  – pentru titlurile de stat pentru donatori, in lei si cu maturitate de 1 an
R2504C – pentru titlurile de stat in lei cu maturitate de 1 an
R2704A – pentru titlurile de stat in lei cu maturitate de 3 ani.
R2504AE – pentru titlurile de stat in euro cu maturitate de 1 an
R2904AE – pentru titlurile de stat in euro cu maturitate de 5 ani.

Future Economy nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile primite şi publicate pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Future Economy nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii false transmise de către beneficiarii comunicatelor/anunturilor de presă.

Future Economyîşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări necorespunzatoare sau acuzaţii si încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.futureeconomy.ro este destinat informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile Future Economy în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe futureeconomy.ro

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vrei mereu cele mai actuale informatii?