România comemorează cei 20 de ani de la aderarea sa la NATO în Washington
Potrivit unei declarații de presă emise de Ambasada României în Statele Unite joi, România va comemora cei 20 de ani de la aderarea sa la NATO în Washington, D.C., printr-un concert extraordinar în Andrew W. Mellon Auditorium, care se află în aceeași clădire unde acum 75 de ani a fost semnat Tratatul NATO.
Sâmbătă, 20 aprilie, este ziua concertului „Credință, Libertate și Prietenie: Celebrând cei 20 de ani de la aderarea României la NATO”, care este organizat în parteneriat de Asociația „Procred Music” și Ambasada României în Statele Unite.
La eveniment și-au confirmat participarea numeroși spectatori americani și româno-americani, precum și reprezentanți ai Congresului american, Departamentului de Stat, Pentagonului, membri ai corpului diplomatic acreditat în Washington, reprezentanți ai organizațiilor religioase din Statele Unite și biserici românești de toate confesiunile din America, membri ai asociațiilor și ai think-tank-urilor.
Concertul de vineri va fi precedat de o cină de gală în onoarea mai multor personalități române și americane care au contribuit la aderarea României la NATO. La cele două evenimente va fi prezent un invitat special, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană. În calitate de ambasador al României în Statele Unite și ministru de externe acum 20 de ani, Geoană a fost un susținător al aderării României la Alianța Nord-Atlantică.
„Cele două evenimente sunt menite să marcheze unul dintre cele mai importante momente din istoria României: revenirea țării noastre în familia democrațiilor țărilor occidentale, din care a fost brutal îndepărtată de instaurarea comunismului după cel de-al Doilea Război Mondial. Românii au împărtășit dintotdeauna valorile libertății, democrației și statului de drept. Acum, România este și va rămâne un aliat de nădejde, un important contributor la securitatea Alianței Nord-Atlantice și un important bastion al Flancului Estic, mai ales într-o regiune de o asemenea semnificație geostrategică care se confruntă cu o multitudine de provocări de securitate. În acest demers istoric de realiniere la civilizația occidentală, Statele Unite ale Americii au stat cu fermitate alături de România. De la lansarea Parteneriatului Strategic bilateral în 1997 la București, prin invitația la summitul NATO de la Praga din 2002 și aderarea ulterioară în 2004 și până după aceea, Statele Unite și România au lucrat împreună pentru a dezvolta o parteneriat și o alianță transatlantică sigură și prosperă.”, a declarat Andrei Muraru, ambasadorul României la Washington.
În plus, Ambasada României va găzdui o seară de onoare pentru personalitățile române și americane care au contribuit la aderarea României la Tratatul Atlanticului de Nord la National Press Club din capitala națiunii.
Sursă foto: Ambasada României în SUA