Martin MOISE, prezent Solar Energy Bucharest Summit: România are nevoie de predictibilitate legislativă, stocare, design de piață adecvat pentru ESRE, piață competitivă de furnizare, creștere consum
Predictibilitate legislativă, stocare, design de piață adecvat pentru energia din surse regenerabile, piață competitivă de furnizare, creștere consum – prin electrificare transport și încălzire. Acestea sunt măsurile care se impun a fi luate pentru o piață de energie funcțională, pentru o dezvoltare corectă și eficientă a sectorului regenerabilelor, a afirmat Martin Moise, Primvicepreședinte PATRES, la Solar Energy Bucharest Summit, care se desfășoară în perioada 3-4 aprilie, la Palatul Parlamentului.
PATRES este Partener Strategic al evenimentului, care reunește peste 700 de participanți.
Reprezentantul producătorilor de energie din surse regenerabile a prezentat audienței un tablou al evoluției investițiilor în energie din surse regenerabile în România în contextul mult prea deselor schimbări legislative și al crizei energetice. De asemenea, a semnalat mai multe aspecte îngrijorătoare, în special în piața de echilibrare.
Instabilitatea legislativă continuă!, a spus Moise. Începând cu 2013 până in 2021, legislația primară a fost modificată cel puțin odată pe an. Au fost 17 modificări a schema de plafonare în 2 ani; Schimbările legislative (diminuarea cotei de certificate verzi, amânarea CV, lipsa de flexibilitate a pieței de energie, etc) au generat însemnate pierderi mari pentru investitori. Piața de energie este complet inadecvată surselor variabile de energie. România a avut primele exit-uri din piață. O mare parte dintre investitori și-au căutat dreptatea la ICSID, un prim proces fiind pierdut de statul român în 2024. Supraimpozitarea producătorilor aplicată retroactiv de către ANAF a condus la un nou val de litigii cu statul român.
Cititi intregul articol pe PATRES
Future Economy este o platforma de business si economie