Ziua Națională a Educației Financiare: peste 4.300 de copii și adulți din zonele rurale, educați financiar de bibliotecare prin Școala de Bani din Bibliotecă. 58 de ateliere desfășurate chiar astăzi

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRomanianRussianSpanish

Ziua Națională a Educației Financiare: peste 4.300 de copii și adulți din zonele rurale, educați financiar de bibliotecare prin Școala de Bani din Bibliotecă. 58 de ateliere desfășurate chiar astăzi

‒   De Ziua Națională a Educației Financiare, BCR, prin Școala de Bani, a organizat cea de-a treia ediție EduFinFest, în parteneriat cu Fundația Progress;

‒   Peste 4.300 de adulți și copii din 90 de comunități rurale și mic urbane, din 33 de județe, au învățat, în ultimul an, noțiuni de educație financiară, prin intermediul proiectului Școala de Bani din Bibliotecă, dezvoltat de Fundația Progress, sprijinit de BCR, prin Școala de Bani;

‒   58 de ateliere de educație financiară susținute de bibliotecare au avut loc în comunitățile rurale, în paralel cu EduFinFest desfășurat în București.

BCR, prin Școala de Bani, cel mai amplu program de educație financiară din România, în colaborare cu Fundația Progress, a organizat cea de-a treia ediție a EduFinFest de Ziua Națională a Educației Financiare.

Evenimentul și-a propus să ofere o platformă dedicată educației financiare în România, fiind scoase în evidență rezultatele unui studiu amplu desfășurat în 90 de biblioteci publice rurale și mic urbane din țară, din 33 de județe.

Studiul a fost realizat de Fundația Progress la finalul programului Școala de Bani din Bibliotecă (SBB), o inițiativă prin care copiii și adulții din mediul rural au parte de educație financiară care să îi ajute în managementul propriilor finanțe și dezvoltarea competențelor digitale pentru folosirea serviciilor bancare online.

90 de bibliotecare din mediul rural au fost formate, cu sprijinul BCR, pentru a deveni traineri de educație financiară în comunitățile lor. Bibliotecarele participante au primit instruire și sprijin pentru a putea oferi comunităților rurale informații și sfaturi utile privind gestionarea finanțelor personale, economisirea, investițiile și utilizarea serviciilor bancare online.

Camelia Crișan, CEO al Fundației Progress, și Claudiu Gherman, Managerul de proiect al SBB din cadrul Fundației Progress, au prezentat impactul proiectului în urma căruia copiii și adulții din comunitățile rurale și mic urbane au învățat noțiuni de educație financiară.

Principalele concluzii ale studiului:

‒    Peste 4.300 de participanți, atât copii cât și adulți, au înregistrat o îmbunătățire semnificativă a cunoștințelor financiare în urma cursurilor din cadrul proiectului.

‒    Au participat copii între 10 – 16 ani și adulți care au învățat noțiuni din cursul dezvoltat de BCR prin Școala de Bani. Atât copiii, cât și adulții și-au îmbunătățit semnificativ cunoștințele financiare după participarea la cursuri.

‒    Aceștia au dobândit mai multe cunoștințe la finalul cursului, îl percep ca fiind util și le crește încrederea în capacitatea lor de a lua decizii financiare mai bune.

‒    Adulții au învățat:

o   Noțiuni din 2 cursuri ale Școlii de bani: „Relația mea cu banii” și „Echilibrat la cumpărături”.

o   Cum să-și creeze cont pe ghiseul.ro.

o   Care sunt pericolele online: tentative de fraudă electronică, site-uri false, metoda accidentul și furtul de identitate online.

‒    Copiii au învățat noțiuni din cursul „Inteligența financiară pentru copii”, dezvoltat de BCR prin Școala de Bani.

‒    Proiectul s-a derulat în 90 de biblioteci din mediul rural și mic urbane din 33 de județe, în perioada iulie 2023 – martie 2024, iar studiul a fost realizat în perioada noiembrie 2023 – aprilie 2024.

La evenimentul EduFinFest de la București au fost prezenți 16 beneficiari ai programului, alături de 10 bibliotecare. Printre ele, și Amelia Farcaș, bibliotecară în localitatea Marca, Județul Sălaj, care a împărtășit din experința ei de a face parte dintr-un program de educație financiară și despre cum o vor ajuta noțiunile dobândite să facă alegeri financiare mai sănătoase.

„Munca bibliotecarilor în comunitățile rurale și implicarea acestora în facilitarea serviciilor de educație financiară își arată rezultatele. Proiectul nostru și impactul său, dovedite de prezentul raport de cercetare confirmă și utilitatea și încrederea în viitoarele decizii financiare, pe care le vor lua participanții. Ne arată și o creștere a gradului de conștientizare a situației lor financiare. Susținerea noastră trebuie continuată și extinsă, pentru ca un număr cât mai mare de români, mai ales cei din mediile vulnerabile, să devină mai eficienți, protejați și alfabetizați digitali în interacțiunile lor financiare.

Claudiu Gherman, Manager de proiect , Fundația Progress

Cea de-a treia ediție a EduFinFest și-a propus să aprofundeze cum putem face alegeri financiare mai sănătoase pentru noi, cu scopul de a ne crea pe termen lung o viață mai bună. Totul în contextul în care un studiu realizat de către Cult Market Research la cererea BCR, în 2023, arată că principala îngrijorare a românilor (61%) în acest moment este apariția unei situații neprevăzute, a cărei rezolvare implică cheltuirea unei sume de bani de care nu dispun.

Proiecte, precum Școala de Bani din Bibliotecă, contribuie la introducerea noțiunilor de educație financiară în medii unde accesul la educație este poate redus.

„Inteligența financiară se învață. Știm că avem nevoie de educație financiară, și tocmai de aceea, prin Școala de Bani, încercăm de mai bine de 8 ani să ajutăm România să aibă o relație mai bună cu banii, pentru a ne atinge adevăratul potential ca țară. De la acest gând am pornit și când am dat startul proiectelor de educație financiară, indiferent că vorbim despre proiecte dezvoltate de noi sau prin parteneriate. Suntem mândri să susținem programul Școala de Bani din Bibliotecă și să ajungem cu educația financiară în zonele rurale și mic urbane din România, unde putem construi, în primul rând, capital de încredere. Parteneriatele strategice de acest gen sunt foarte importante pentru a duce mai departe misiunea noastră de a educa financiar cât mai mulți români și de a-i ajuta să facă alegeri financiare bune, pentru ei și cei dragi din jurul lor.”

Ionuț Stanimir, Director de Marketing și Comunicare la BCR

La începutul anului, BCR a sărbătorit 1 milion de români educați financiar. Acest prag a fost atins prin Școala de Bani și serviciul gratuit de Financial Coaching. Oricine poate susține petiția disponibilă pe scoaladebani.roprin care BCR își propune să introducă educația financiară la fiecare materie de la clasă.

Pentru mai multe informații despre proiectul Școala de Bani din Bibliotecă, puteți accesa progressfoundation.ro și scoaladebani.ro pentru mai multe resurse de educație financiară.

Future Economy nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile primite şi publicate pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Future Economy nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii false transmise de către beneficiarii comunicatelor/anunturilor de presă.

Future Economyîşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări necorespunzatoare sau acuzaţii si încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.futureeconomy.ro este destinat informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile Future Economy în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe futureeconomy.ro

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vrei mereu cele mai actuale informatii?