SGS, prima companie DIN INDUSTRIA TIC care isi publica evaluarea de dubla materialitate in conformitate cu CSRD
Intr-un peisaj din ce in ce mai influentat de preocuparile pentru sustenabilitate, SGS face pasi inainte, devenind prima companie din sectorul TIC (Testare, Inspectie, Certificare) care si-a finalizat evaluarea de dubla materialitate in conformitate cu cerintele Directivei de raportare a sustenabilitatii corporatiste (CSRD). Aceasta realizare dovedeste angajamentul SGS fata de transparenta, responsabilitate si o abordare de afaceri sustenabila.
CSRD creste semnificativ volumul informatiilor pe care companiile trebuie sa le publice cu privire la elementele relevante de materialitate financiara si de sustenabilitate.
Matricea de dubla materialitate contureaza distributia aspectelor materiale, oferind un intinerar clar pentru parcursul catre un sistem de sustenabilitate aliniat cu cerintele CSRD.
Ariel Bauer, Vicepresedintele Grupului, Relatii cu Investitorii, Comunicatii si Sustenabilitate, a declarat: „Sustenabilitatea este o parte esentiala a identitatii noastre. Aceasta piatra de hotar reflecta angajamentul nostru pentru un viitor sustenabil, creand impacturi pozitive pentru partile interesate si pentru lumea in care traim”.
SGS are un portofoliu de servicii de sustenabilitate care adreseaza sase axe principale: Practici Sustenabile de Afaceri, Energie Sustenabila, Infrastructura si Constructii Sustenabile, Viata Sustenabila, Productie Sustenabila si Utilizarea Sustenabila a Resurselor Naturale.
Practici Sustenabile de Afaceri
In cadrul Practicilor Sustenabile de Afaceri, SGS ofera servicii de consultanta si certificare, respectiv Managementul Continuitatii Afacerii (BCMS – Business Continuity Management System), Servicii Digitale si Productivitate, Educatie, Etica si Politici Sociale, Responsabilitate Sociala, Serviciile ESG, Finante Sustenabile si Management Sustenabil de Risc.
Unul dintre pilonii raportarii de sustenabilitate il constituie responsabilitatea sociala, unde SGS poate contribui la identificarea aspectelor ce pot fi imbunatatite prin efectuarea de audituri sociale conform schemelor de audit agreate de diversele industrii (SMETA, amfori BSCI, FSSC 24000) sau utilizind schema proprie (RSCA Responsable Supply Chain Assessment).
Un alt serviciu care completeaza instrumentele pe care companiile le pot folosi pentru a evalua si imbunatatii performanta sociala este certificarea conform ISO 37001, standard conceput pentru a ajuta organizatiile sa identifice coruptia si sa promoveze o cultura anti-mita prin specificarea cerintelor pentru implementarea cu succes a unui sistem de management anti-mita (ABMS).
Pentru companiile care vor sa inceapa sau au facut deja pasi in propriul parcurs catre un sistem de sustenabilitate aliniat cu cerintele CSRD, SGS a pregatit o serie de servicii ESG (Environmental, Social and Governance), astfel:
- Evaluarea aspectelor materiale (Materiality assessment). SGS va este alaturi in procesul de identificare a aspectelor materiale relevante in cazul companiei dumneavoastra si evaluarea acestora in functie de criteriile de relevanta, oferindu-va matricea aspectelor materiale.
- ESG Health Check. SGS a creat o schema de audit pentru a masura eficient performanta de mediu, sociala si de guvernanta a unei companii, a unui lant de aprovizionare sau a unui portofoliu de investitii. Acest serviciu ofera o poza obiectiva a managementului si riscurilor ESG, pentru a ajuta o companie sa faca urmatorul pas.
- Analiza GAP ESG. Acesta este un serviciu de consultanta care include realizarea matricei aspectelor materiale si evaluarea modului in care compania dumneavoastra gestioneaza aceste aspecte materiale.
- Certificare ESG. Un serviciu de certificare ce se adreseaza companiilor cu maturitate in gestionarea aspectelor materiale, care a parcurs toti pasii pentru a se alinia cerintelor CSRD si isi doreste o validare independenta, recunoscuta global, a efortului depus.
Expertii SGS pot oferi suport specific oricarui tip de companie, in functie de strategia de sustenabilitate, pentru a atinge performantele dorite in materie de sustenabilitate.
Energie sustenabila
In zona energiei sustenabile, SGS ofera, in primul rand, servicii pentru combaterea schimbarilor climatice, oferind solutii pentru atingerea neutralitatii in emisiile de carbon, precum si calcularea amprentei de carbon.
Pentru eficienta energetica, SGS adreseaza, prin serviciile sale, optimizarea activitatii si audit energetic, dar ofera si scheme pentru cladiri verzi si certificare ISO 50001 (Sistem de Management al Energiei).
Infrastructura si Constructii sustenabile
SGS va poate ajuta sa asigurati integritatea, siguranta si fiabilitatea activitatilor, cladirilor si echipamentelor, adoptand abordari sustenabile ale infrastructurii, transportului si operatiunilor comerciale.
Pentru cladiri, SGS ofera servicii, precum testarea materialelor de constructie inainte de lansarea proiectului, siguranta santierului, testarea sigurantei la incendiu si certificarea cladirilor ecologice. Excelenta in Proiectare pentru Imbunatatirea Eficientei (Excellence in Design for Greater Efficiencies – EDGE) este o inovatie a International Finance Corporation (IFC). Ea ajuta dezvoltatorii imobiliari sa creeze cladiri eficiente din punct de vedere al utilizarii resurselor, rapid, usor si la preturi accesibile. Reprezinta urmatoarea generatie de certificare de mediu, care incorporeaza un instrument de proiectare capabil sa dovedeasca sustenabilitatea financiara la realizarea constructiilor verzi.
EDGE poate evalua impactul economic si de mediu al proiectelor de cladiri si poate calcula eficienta energetica si a utilizarii apei pentru scenariul de baza (constructie in conformitate cu practica standard / tipica), putand fi apoi utilizata pentru a calcula costurile marginale si operationale, in domeniul eficientei energetice si a utilizarii apei.
Pentru un transport sustenabil, serviciile SGS testeaza si verifica emisiile vehiculelor, calitatea combustibililor consumati si siguranta electronicelor de la bord.
Productie sustenabila
Pe masura ce industriile se orienteaza din ce in ce mai mult spre o economie circulara, SGS le vine in intampinare printr-o gama de solutii care permit organizatiilor sa evalueze proiectarea si fabricarea unor produse sigure si sustenabile.
De la audituri de certificare (ISO 9001, ISO 14001, ISO 22000/ FSSC 22000, IATF 16949) si evaluari ale furnizorilor, pana la platforme care permit organizatiilor sa descopere, sa analizeze si sa-si monitorizeze furnizorii, componentele si facilitatile de-a lungul lantului de aprovizionare, solutiile SGS ajuta organizatiile sa-si poata demonstra trasabilitatea si sustenabilitatea.
Utilizarea sustenabila a resurselor naturale
SGS va ajuta sa implementati procese operationale sustenabile conforme cu reglementarile, de-a lungul intregului ciclu de viata al produselor, sporind in acelasi timp productivitatea, calitatea si increderea consumatorilor. Serviciile SGS acopera agricultura si pescuitul, silvicultura, combustibilii fosili, activitatile de minerit, testarea solului si prezervarea apei si a solului.
Pentru silvicultura, solutiile FSC™, PEFC™, CFCC si UE de reglementare a lemnului permit organizatiilor sa ofere date de trasabilitate si certificare, atat pentru managementul padurilor, cat si pentru lantul de custodie.
In cazul managementului solului, solutiile sunt menite sa reduca potentialul de expunere umana la contaminantii din sol, fie prin ingestia directa, inhalarea sau absorbtia prin piele. Folosind tehnologie de ultima ora pentru a produce date precise si fiabile, expertii SGS in analiza solului pot testa probele de sol pentru o gama larga de analiti.
Viata sustenabila
Folosind cea mai vasta retea de laboratoare independente la nivel global, expertii SGS permit organizatiilor sa livreze produse alimentare sigure, sustenabile, care protejeaza brandurile si intaresc increderea consumatorilor.
In ceea ce priveste sanatatea si starea de bine (wellbeing-ul), SGS ofera expertiza si resursele necesare organizatiilor pentru a naviga prin specificul complex al stiintelor sanatatii si ingrijirii personale, optimizand in acelasi timp sustenabilitatea afacerilor si a mediului.
In Romania, din 1922
SGS si-a inceput activitatea in Romania in 1922, in portul Dunarean Braila, pe acea vreme fiind al doilea port in comertul cu cereale la nivel mondial, dupa Chicago. Societatea a activat in Romania pana in 1947, Jacques Salmanowitz – Société Anonyme Roumaine de Surveillance. In anul 1992 s-a reluat activitatea in Romania prin infiintarea SGS Romania cu sediul in Bucuresti.
In prezent SGS este liderul national privat in furnizarea serviciilor de inspectie, certificare, verificare si testare, oferind incredere oamenilor, organizatiilor si guvernelor.
Prin cele cinci divizii de afaceri, SGS furnizeaza servicii principalelor sectoare economice: agricultura si sectorul alimentar, petrol, gaze si chimie, sectorul minerale, transporturi, mediu si securitate in munca, industrie, constructii, energie si utilitati. SGS Romania are birouri si laboratoare in toata tara – Braila, Constanta, Craiova, Cluj-Napoca, Drobeta Tr. Severin, Galati, Iasi, Pitesti, Ploiesti, Slatina, Tg. Jiu, Timisoara si altele.
Despre SGS
SGS – Société Générale de Surveillance – este cea mai importanta companie de testare, inspectie si certificare din lume. Suntem recunoscuti ca reper global pentru sustenabilitate, calitate si integritate. Cei 99.600 de angajati ai nostri opereaza o retea de 2.600 de birouri si laboratoare, lucrand impreuna pentru a permite o lume mai buna, mai sigura si mai interconectata.