Lansarea cărții „Film și propagandă în România comunistă” v-a avea loc în cadrul Zilelor Filmului Istoric de la MTC Oradea

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRomanianRussianSpanish

Lansarea cărții „Film și propagandă în România comunistă” v-a avea loc în cadrul Zilelor Filmului Istoric de la MTC Oradea

Conferința națională „Zilele Filmului Istoric” este programată să înceapă miercuri, 27 martie, prezentând lansarea cărții „Film și Propagandă în România Comunistă,” scrisă de Gabriel Moisa, directorul Muzeului Țării Crișurilor din Oradea. Publicată de Editura Mega, Cluj-Napoca, în 2024, prezentarea cărții va fi condusă de Adrian Cioroianu, managerul Bibliotecii Naționale a României, și istoricul Virgiliu Țârău, conform unui comunicat emis de instituția muzeală luni.

Lansarea cărții are loc în cadrul celei de-a doua ediții a Conferinței Naționale „Zilele Filmului Istoric,” organizată între 27 și 28 martie, cu scopul de a analiza „mecanismele de propagandă și manipulare în diverse straturi ale societății, cu accent pe perioada comunistă.”

„Prin analiza sa meticuloasă, Gabriel Moisa nu oferă doar o perspectivă nouă asupra rolului cinematografiei în politica de stat, ci și îmbogățește înțelegerea noastră asupra complexității și implicărilor utilizării artei și culturii în scopuri ideologice sub regimul comunist,” subliniază comunicatul.

Prezentarea cărții va fi realizată de două figuri de seamă în domeniu, profesorul Adrian Cioroianu, managerul Bibliotecii Naționale, București, și profesorul Virgiliu Țârău, istoric la Facultatea de Istorie și Filosofie „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Evenimentul literar va avea loc la sediul muzeului de pe strada Armatei Române nr. 1/A, miercuri, 27 martie, începând cu ora 17:00. În plus, autorul va oferi 100 de exemplare gratuite publicului interesat.

Ziua următoare va fi dedicată unei proiecții de film și dezbaterii ulterioare. Ediția din acest an va prezenta filmul „Să mori rănit din dragoste de viață” din 1984, regizat de Mircea Veroiu, urmat de o dezbatere despre „Cinematografia românească – instrument al regimului comunist de propagandă și manipulare?” la care vor participa criticul de film și producătorul delegat Bogdan Burileanu, actorul Gheorghe Visu, profesorul Adrian Cioroianu și profesorul Virgil Țârău, alături de doamna Adina Rențea – manager cultural.

Moderatorul evenimentului va fi profesorul Gabriel Moisa, directorul Muzeului Țării Crișurilor Oradea și istoric.

Evenimentele sunt organizate de MTC în colaborare cu Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării din cadrul Universității din Oradea, alături de Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea, parteneri.

Aceste evenimente cu intrare liberă sunt realizate cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al Arhivei Naționale de Filme – Cinemateca Română.”

Future Economy nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile primite şi publicate pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Future Economy nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii false transmise de către beneficiarii comunicatelor/anunturilor de presă.

Future Economyîşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări necorespunzatoare sau acuzaţii si încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.futureeconomy.ro este destinat informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile Future Economy în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe futureeconomy.ro

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vrei mereu cele mai actuale informatii?