Asociația HELP Autism lansează „AHA TALK”
Asociația HELP Autism lansează AHA TALK, podcast-ul CU și DESPRE persoane neurodiverse, ce explorează situații uzuale, care pentru unii oameni devin excepționale. AHA TALK își propune să demitizeze preconcepțiile și să inspire persoanele cu dizabilități, dar și tipice, fie aparținători, angajatori, foști sau actuali colegi de job ai acestora. Sub motto-ul „Pot singur să am un JOB”, primul sezon este dedicat direcției Help HIRE, apărută din nevoia copiilor care au făcut terapie, acum ajunși maturi.
Jurnalista Laura Popa, gazda podcast-ului, stă de vorbă cu protagoniștii primului sezon despre provocările pe care le-au întâmpinat în găsirea primul job și subliniază rolul consultanței și mentoratului la locul de muncă. Silviu, angajat la Yves Rocher România, Diana, intern la Orange Services, și Oana, angajată de 2 ani la HELP Autism, povestesc despre ce au însemnat reușitele profesionale pentru încrederea în sine și dobândirea independenței.
I can. Learn. Internship. Work.
Conform statisticilor internaționale, 1 copil din 36 are o tulburare din spectrul autist (TSA), incidență confirmată de HELP Autism prin cercetare locală. În România, 1 copil cu autism din 4 nu merge la școală sau grădiniță deși are vârsta potrivită. Astfel, că doar 1% dintre adulții români cu TSA ajung să aibă un job, față de Europa, unde rata e de 10%, devenind una dintre cele mai vulnerabile categorii sociale. 75% persoanele cu autism locuiesc cu părinții, față de 16% din alte dizabilități. Pentru că nu au mijloace să devină autonomi, sunt predispuși la depresie și anxietate, ceea ce le scade calitatea vieții. În lipsa serviciilor sociale și medicale adaptate, mor cu 16 ani mai tineri decât persoanele tipice.
Așa a apărut Help HIRE, un program pilot derulat de HELP Autism pentru a crește integrarea persoanelor cu dizabilități pe piața muncii, menit să ofere suport atât candidaților, cât și angajatorilor, alături de care să creeze un model de bune practici pentru o piața de muncă mai incluzivă.
Studiile arată că persoanele cu autism pot fi și cu până la 140% mai bune la realizarea anumitor sarcini decât persoanele tipice, devenind loiali angajatorului pe termen lung.
Help HIRE își propune să treacă dincolo de joburile asociate stereotipic anumitor dizabilități, precum maseur pentru persoanele cu deficiențe de vedere sau joburi care implică confecționarea unor obiecte de către persoane cu dizabilități mentale, și să deschidă oportunități de carieră altădată inaccesibile. De asemenea, își propune să valorizeze la maximum potențialul persoanelor aflate la polul opus al spectrului TSA, cu Asperger sau ADHD, care au nevoie de mai puține adaptări, precum training pentru echipă.
Ce este dizabilitatea? Este nepotrivirea abilităților cu design-ul. E ca atunci când un elefant, o maimuță și un pește sunt puși să se urce în copac. De la această premisă a pornit Help HIRE.
„În România, legislația e mai degrabă punitivă, companiile cu peste 50 de angajați sunt obligate să angajeze persoane cu dizabilități reprezentând 4% din numărul angajaților, în caz contrar, plătesc oricum cotizația aferentă la bugetul de stat. Multe dintre companii nu reușesc că atingă acest efectiv, fie pentru că joburile nu sunt adaptate nevoilor persoanelor cu dizabilități, fie pentru că angajații nu se simt confortabil din pricina sarcinilor, programului sau colectivului, ceea ce îi descurajează să mai fie activi pe piața muncii. În cazurile fericite, companiile preferă să angajeze persoane cu dizabilități fizice, mai ușor de integrat. De pildă, pentru persoanele cu dizabilități locomotorii, trebuie adaptate mobilierul și accesul în clădire, însă pentru persoanele cu afecțiuni mentale, procesul de integrare e mai complicat și poate dura mai mult. În alte țări, cum ar fi Islanda, cum am aflat într-un program de schimb de experiență între organizații, lucrurile stau invers: angajatorii sunt susținuți de stat pentru a integra persoanele cu dizabilități, subvenționând 75% din salariu, procent care se diminuează de la an la an. Acolo, mediul guvernamental, nonguvernamental și privat conlucrează pentru că o persoană cu dizabilități în plus pe piața muncii e o persoană asistată în minus. Trebuie să învățăm persoanele cu dizabilități să pescuiască, într-un mediu în care companiile să le ofere cadrul și echipa care să le înțeleagă și aprecieze diferențele, iar asta presupune inimi deschise care să îmbrățișeze minți aparte.” – Raluca Bogdan, Director de Dezvoltare în cadrul Asociației HELP Autism
Într-o societate incluzivă, procesul de recrutare, selecție, inițiere și retenție a angajaților este adaptat, nu standardizat, așa cum este de cele mai multe ori, discriminatoriu pentru persoanele cu dizabilități. În cazul persoanelor cu TSA, HELP Autism susține că accentul trebuie pus pe testarea competențelor candidaților de a livra sarcinile pentru care sunt angajați și mai puțin pe abilitățile de comunicare interpersonală, abilitatea de „a se vinde” sau abilitatea de gestionare a emoțiilor.
Cu acest prilej, HELP Autism împreună cu rețeaua europeană Autism Europe și rețeaua națională RO TSA invită reprezentanți ai instituțiilor de stat, jurnaliști, reprezentați ai mediului privat și specialiști să participe la Ziua Mondială a Autismului, la Biblioteca Națională a României. Pe 2 aprilie, se lansează campania „Nu sunt invizibil”, în jurul Angajamentului pentru autism, pe care participanții sunt încurajați să îl semneze. Acolo au loc dezbateri, biblioteca vie, dar și un recital, în cadrul cărora publicul poate să cunoască persoane altădată „invizibile”. Seara, clădiri istorice vor fi iluminate pentru a marca ziua.
Despre Asociația HELP Autism
HELP Autism susține din 2010 peste 3.200 de copii și adolescenți diagnosticați cu TSA – Tulburare de Spectru Autist – în programe de terapie desfășurate în cele 9 centre și la domiciliu. De la terapie specifică la programe de integrare școlară, de la sprijin pentru părinți la campanii de conștientizare & advocacy, HELP Autism caută să ofere constant un spectru de soluții pentru copiii cu autism și familiile lor. Asociația HELP Autism este astăzi cea mai mare organizație dedicată cauzei din România, fondator al rețelei informale RO TSA formată din aproximativ 100 de organizații în autism. Misiunea asociației HELP Autism este de a ghida pașii persoanelor cu autism și familiilor lor, de la diagnostic la recuperare și integrare reală educațională, socială și pe piața muncii, construind o comunitatea deschisă să înțeleagă, să accepte și să sprijine mințile diverse.
Seria de podcast-uri face parte din proiectul “Creșterea șanselor de angajare pentru tinerii cu TSA” și este derulat de Asociația HELP Autism, proiect ce beneficiază de o finanțare în valoare de 161.720 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
Conținutul acestor materiale nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.