Noul Bauhaus European: O inițiativă din România care concurează pentru un premiu la Festivalul Noul Bauhaus European din 2024

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRomanianRussianSpanish

Noul Bauhaus European: O inițiativă din România care concurează pentru un premiu la Festivalul Noul Bauhaus European din 2024

Comisia Europeană organizează a doua ediție a Festivalului Noul Bauhaus European, care va avea loc la Muzeul de Artă & Istorie și la Parcul du Cinquantenaire din Bruxelles, Belgia, în perioada 9-13 aprilie. A patra ediție a Premiilor Noul Bauhaus European, pentru care un proiect românesc este nominalizat în componenta A, va avea loc în cadrul festivalului. Douăzeci de câștigători vor primi în total 390.000 de euro. Festivalul va fi organizat și prin intermediul „Evenimentelor satelit” nu numai în Bruxelles, ci și în întreaga Europă și în alte locații din afara acesteia.

Festivalul Noul Bauhaus European, o inițiativă care leagă Pactul Verde European de viața noastră de zi cu zi și de spațiile noastre de locuit, se află în al doilea an și este organizat de Comisia Europeană în parteneriat cu Președinția Belgiană a Consiliului Uniunii Europene. Conform unui comunicat al organizatorilor, evenimentul, construit în jurul pilonilor „Forum”, „Târg” și „Festival”, îi poartă pe participanți într-o călătorie de cinci zile plină de sesiuni interactive, ateliere, demonstrații și spectacole artistice. De asemenea, acesta include invitați speciali și vorbitori internaționali de marcă.

Pe 9 aprilie are loc deschiderea oficială, cu participarea comisarilor europeni Iliana Ivanova și Elisa Ferreira, a președintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen, a prim-ministrului belgian Alexander De Croo, a secretarului de stat belgian pentru relansare economică și investiții strategice în cadrul Ministerului Economiei și Ocupării Forței de Muncă Thomas Dermine, responsabil cu politica științifică, și a directorului general al Institutului Internațional pentru Analiza Aplicată a Sistemelor (IIASA), Hans-Joachim Schellnhuber.

Conform comunicatului emis de organizatori, festivalul servește drept un canal semnificativ între mișcarea Noul Bauhaus European, delegații de marcă ai UE, factorii decizionali și figuri proeminente din domeniile artei, arhitecturii, designului, sustenabilității și inovației, precum și publicul larg.

„Forumul” va explora diferitele dimensiuni ale valorilor NBE prin dezbateri, discuții de grup și discursuri principale. Personalități de marcă vor participa la conversații despre o gamă largă de subiecte, inclusiv perspective internaționale, dezvoltare regională, știință, tehnologie, cultură și educație. Vor fi incluse în conversație diverse voci din domeniile științei, tehnologiei, culturii, educației și dezvoltării globale, printre care arhitecți, artiști, oameni de știință și activiști climatici. Conform anunțului, fiecare sesiune va fi de asemenea transmisă și accesibilă online pentru oamenii din întreaga lume.

„Târgul” oferă oportunitatea publicului larg de a vizualiza mai mult de șaptezeci de expoziții ale inovatorilor, care includ idei în stil NBE care abordează creativ nevoia urgentă pentru un viitor mai sustenabil și echitabil. „Vizitatorii se pot implica în expoziții imersive și experiențe interactive pentru a descoperi modele de ultimă generație care abordează nevoile sociale și de mediu,” se arată în comunicatul de presă.

„Festivalul” va fi locul de întâlnire pentru distracție, artă și cultură care onorează varietatea, inventivitatea și originalitatea. „Publicul poate anticipa spectacole de dans, teatru și muzică de la artiști din întreaga lume, precum Sibil-la și Besac Arthur – precum și experimente științifice sau ateliere de reciclare,” conform organizatorilor evenimentului.

Ceremonia de decernare a premiilor Festivalului Noul Bauhaus European 2024 va avea loc în cadrul evenimentului din acest an. „Patru categorii vor primi Premii NBE: Redobândirea legăturii cu lumea naturală; Găsirea unui sentiment de comunitate din nou; Prioritizarea zonelor și indivizilor ce au cea mai mare nevoie; Dezvoltarea unui ecosistem industrial circular și încurajarea gândirii bazate pe ciclul de viață. O lume mai durabilă, inclusivă și frumoasă este construită de oameni din întreaga Europă și dincolo de aceasta, conform celor 50 de finaliști care concurează în runda finală a competiției. Acești competitori includ tineri cu idei creative și candidați cu proiecte finalizate, conform declarației.

Organizatorii susțin că, pe lângă statele membre UE și Balcanii de Vest, acum sunt acceptate pentru prima dată inițiative din Ucraina pentru premiile NBE. În spiritul recunoașterii și susținerii eforturilor și angajamentului Ucrainei de a reconstrui mai bine, proiectele și conceptele care completează idealurile NBE și ajută activ la reconstrucția Ucrainei vor primi și ele un premiu special de „recunoaștere a efortului de reconstrucție și recuperare a Ucrainei”.

„Premiile NBE 2024 se concentrează și pe acele regiuni mai intens afectate de probleme socio-economice, precum și pe cele mai provocate de adaptarea la procesul de neutralitate a emisiilor de carbon, alocând un sfert din premii proiectelor și ideilor care aduc o transformare pozitivă în acele locuri”, se menționează în declarație. „Pădurea-Parc Făget; Plămânul verde al Clujului” (România) este una dintre concurentele din acest an. Scopul său este să co-proiecteze și să piloteze un plan integrat de gestionare și operare multiplă pentru Pădurea-Parc Făget.

Douăzeci din cei cincizeci de candidați vor primi recompense în valoare totală de 390.000 de euro în cadrul ceremoniei.

„Din 2021, Premiile NBE au implicat deja peste 5.000 de candidați, iar ediția din 2024 este din nou o dovadă a acestei comunități în continuă creștere”, au declarat organizatorii.

Publicul este invitat să participe la procesul de votare până pe 27 martie, ora 18:00 CET, ca parte a experienței.

Lista completă a nominalizaților la premiile Festivalului Noul Bauhaus European 2024 este disponibilă la adresa https://prizes.new-european-bauhaus.europa.eu/.

O mișcare cunoscută sub numele de Noul Bauhaus European (NBE) încurajează oamenii din întreaga Europă să-și imagineze și să lucreze împreună pentru a crea locuri, bunuri și stiluri de viață frumoase, ecologice și incluzive. Acest proiect multidisciplinar a fost introdus de Comisia Europeană în 2021 și este strâns asociat cu Pactul Verde European, oferind o modalitate de experimentare, conectare și schimbare pozitivă la nivel local prin proiecte bottom-up.

„Noul Bauhaus European creează o conexiune între domeniile științei și tehnologiei, arta și cultura pentru a oferi soluții creative accesibile tuturor și prietenoase cu mediul, cu accentul principal pe îmbunătățirea spațiilor noastre de locuit, deși nu exclusiv. Acesta permite comunităților locale și regionale, întreprinderilor și minților creative să îmbunătățească calitatea vieții noastre prin colaborare și implicare comunitară”, se arată în declarație.

Future Economy nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile primite şi publicate pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Future Economy nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii false transmise de către beneficiarii comunicatelor/anunturilor de presă.

Future Economyîşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări necorespunzatoare sau acuzaţii si încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.futureeconomy.ro este destinat informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile Future Economy în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe futureeconomy.ro

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vrei mereu cele mai actuale informatii?