Marele Maestru Internaţional la Şah FLORIN GHEORGHIU (79 de ani), invitat de onoare la a XVI-a ediție a Galei ”SENIORI de COLECȚIE”

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRomanianRussianSpanish

Marele Maestru Internaţional la Şah FLORIN GHEORGHIU (79 de ani), invitat de onoare la a XVI-a ediție a Galei ”SENIORI de COLECȚIE”

 

Celebrul şahist FLORIN GHEORGHIU care va împlini 80 de ani pe 6 aprilie 2024 este invitatul special al celei de-a XVI-a ediții a Galei SENIORI de COLECȚIE, un eveniment de tradiție organizat de Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă, condusă de Alexandra Dobre!

Evenimentul va avea loc marţi, 27 februarie 2024, ora 17:00, la Sala LUCEAFĂRUL (Str. Ion Ghica nr. 3) și va fi moderat de jurnalista Mihaela Bîrzilă.

Alături de Marele Maestru Internaţional la Şah se vor afla şi multipla campioană olimpică ELISABETA LIPĂ, Președintă a Agenției Naționale pentru Sport, invitata de onoare a primei ediţii a Galei SENIORI de COLECȚIE care a avut loc pe 14 februarie 2022 şi RAREŞ HOPINCĂ, Prefectul Municipiului Bucureşti.

Celebrul campion FLORIN GHEORGHIU, primul șahist inclus în HALL OF FAME-ul șahului românesc, a participat la 14 Olimpiade dedicate Șahului, în 4 dintre ele (Lugano 1968, Nisa 1974, Buenos Aires 1978 și Dubai 1986) fiind neînvins. Mare Maestru Internațional la Șah, multiplu campion, scriitor, jurnalist și editorialist cu realizări remarcabile, FLORIN GHEORGHIU este o personalitate ilustră, unanim recunoscută și apreciată a șahului mondial.

Este primul ţahist român care a avut un coeficient ELO mai mare de 2600 de puncte; a fost onorat cu 𝟐𝟔𝟎𝟓 𝐩𝐮𝐧𝐜𝐭𝐞 la 1 ianuarie 1980, situându-se pe locul al 10 în lume, performanță care nu a mai fost atinsă de vreun alt șahist român.

Iată doar câteva dintre performanţele acestui veritabil Senior de Colecţie al României care va dezvălui publicului spectator cele mai importante şi emoţionante momente din viaţa şi cariera de poveste a celui mai valoros şahist român al tuturor timpurilor :

  • La vârsta de 16 ani a devenit campion naţional de seniori şi Maestru al Sportului, performanţă remarcabilă pentru şahul românesc. Acest record se menține după mai bine de 7 decenii!
  • Are 9 titluri de Campion al Românieia fost vicecampion mondial de juniori în 1961, la Haga (Olanda), iar în 1963 a câștigat la Vrnjačka Banja (Serbia) primul titlu de campion mondial de juniori din istoria șahului românesc.
  • A jucat cu 9 Campioni Mondiali – Mihail Botvinnik, Vasili Smîslov, Mihail Tal, Tigran Petrosian, Boris Spasski, Bobby Fischer, Anatoli Karpov, Gari Kasparov şi Vladimir Kramnik.
  • Cu ocazia turneelor de şah la care a participat, a întâlnit mulţi şefi de stat şi de guverne, printre care și pe Fidel Castro, la Havana în 1966, atunci când a înregistrat o victorie de răsunet în faţa celebrului jucător de șah american, Bobby Fischer, noua stea a șahului mondial, cel care, în 1972 avea să devină campionul lumii.

          FLORIN GHEORGHIU este scriitor, jurnalist şi publicist:

  • în 2022 a lansat trilogia “Artă în şah şi viaţă”; cele trei volume de tip album conţin povești, prezentări și fotografii inedite din cele aproape 400 de partide jucate de-a lungul carierei sale prestigioase;
  • este autorul cărții „Partide alese”, apărută în anul 1980 care cuprinde cele mai bune 103 partide ale sale, selectate dintre cele jucate în perioada 1960-1970;
  • a publicat mai multe volume sub titlul „Integrala de șah”;
  • a semnat zeci de articole pe teme șahiste și partide comentate în presa autohtonă: „Scînteia tineretului”, „Sportul” și „Revista Română de Șah” și revista „Șah”.

          „SENIORI de COLECȚIE” este un proiect inițiat și organizat de  Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă, cu scopul de a aduce în centrul atenției pe marile personalități care au contribuit la promovarea și valorificarea imaginii României și care au influențat în bine zeci de generații.

Primele ediții le-au avut ca invitate de onoare pe multipla campioană olimpică ELISABETA LIPĂ şi pe marea Doamnă a Muzicii Ușoare românești, STELA ENACHE. A urmat, ca invitat la cea de-a III-a ediţie, Gen. Lt. (rtr) Dr.Ing. DUMITRU DORIN PRUNARIU, primul român și singurul care a zburat în spaţiul cosmic; apoi au fost invitați marea actriţă de teatru și film MAIA MORGENSTERN, Manager al Teatrului Evreiesc de Stat, Prof. Dr. DUMITRU CONSTANTIN DULCAN, celebrul artist GRIGORE LEȘE, marea interpretă de muzică ușoară CORINA CHIRIAC, îndrăgita interpretă de muzică populară MARIA DRAGOMIROIU, Prof. Univ. Dr. DAN MIRCEA ENESCU și celebrul prezentator OCTAVIAN URSULESCU, cel care a avut la rândul său alți patru invitați de onoare – Petre Geambașu, Doina Spătaru, Vasile Menzel și Natalia Guberna, Academician Profesor Doctor LEON DĂNĂILĂ, personalitate remarcabilă a Neurochirurgiei româneşti şi mondiale, pe celebrii actori ILEANA POPOVICI și ADRIAN TITIENI.

La cea de-a XIV-a ediţie invita de onaore a fost binecunoscutul şef de orchestră, solist şi instrumentist, PETRE GEAMBAŞU, la «ceas aniversar» – 80 de ani de viaţă şi 60 de ani de carieră artistică !

Ediţia a XV-a, aniversară, l-a avut ca invitat pe Generalul Maior Aviator (Rtr) RADU THEODORU, veteran de război, la vârsta de 100 ani.

”Consider că, prin acest proiect atât de special, putem schimba împreună percepții și putem influența destinele generațiilor de azi și de mâine. Mii de tineri, dar și persoane vârstnice au avut ocazia să întâlnească și să asculte confesiunile unor oameni deosebiți care au contribuit prin munca lor, prin dăruire, pasiune, respect față de societate și de semeni, la promovarea imaginii României pretutindeni în lume. Fiecare ediție a Galelor Seniori de Colecție a contribuit la construirea unor punți între generații care au avut ocazia să îi cunoască și să dialogheze cu importanți oameni de cultură, artă și știință, cu mari artiști și mari campioni, cu medici, profesori și veterani de război, uriașe valori ale României, exemple demne de urmat pentru noi toți” – Alexandra Dobre, Președinta Asociației Institutul Național pentru Îmbătrânire Activă.

Vă așteptăm așadar marţi, 27 februarie 2024, ora 17:00, la Sala LUCEAFĂRUL,  la ediția XVI a Galei ”SENIORI de COLECȚIE”, alături de invitatul special, Marele Maestru Internaţional la Şah FLORIN GHEORGHIU!

Mulțumim tuturor celor care ne sunt alături în organizarea acestui eveniment:

SPONSOR GOLD: CATENA – Farmacia Inimii

          SPONSOR BRONZE:  Fundaţia TZMO România

Parteneri susținători:   Fundația CRUCEA ALB-GALBENĂ România, MEDIGO CENTER – Laborator de analize medicale

          Parteneri media: TVR, Ziarul News, România TV, Agerpres, Ultima Oră, Amos News, Metropola TV,  Național TV, stiripesurse.ro, Radio România, revista Actualitatea Muzicală a UCMR, revista Cariere, Tonica, Ziarul de Investigații, Profi24 TV, Ziarul News, ziarul Profit, Click!, Nova Media, Phoenix Media, Tele7abc, Sănătatea TV, GMR Media

         

Future Economy nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile primite şi publicate pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Future Economy nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii false transmise de către beneficiarii comunicatelor/anunturilor de presă.

Future Economyîşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări necorespunzatoare sau acuzaţii si încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.futureeconomy.ro este destinat informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile Future Economy în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe futureeconomy.ro

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vrei mereu cele mai actuale informatii?