Romanii pot cumpara in perioada 21 februarie – 1 martie noi titluri de stat Fidelis prin cea de-a 15-a oferta publica derulata de Ministerul Finantelor

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRomanianRussianSpanish

Romanii pot cumpara in perioada 21 februarie – 1 martie noi titluri de stat Fidelis prin cea de-a 15-a oferta publica derulata de Ministerul Finantelor

  • Asemenea ofertelor derulate anul trecut, si aceasta cuprinde cinci emisiuni, in euro si lei, dintre care una este dedicata donatorilor de sange.
  • Titlurile de stat destinate donatorilor sunt denominate in lei, au o maturitate de 1 an si o dobanda de 7%.
  • Ministerul Finantelor va emite, de asemenea, alte doua emisiuni in lei, cu maturitati de 1 an si 3 ani si dobanzi de 6% p.a. si, respectiv, de 6,75% p.a., si doua in euro, cu maturitati de 1 si, respectiv, 5 ani si dobanzi de 4% p.a. si, respectiv, 5% p.a.
  • Oferta se deruleaza in perioada 21 februarie – 1 martie, iar data estimata a listarii titlurilor Fidelis la BVB este 7 martie.
  • Prin precedentele 14 oferte de vanzare de titluri Fidelis, din perioada iulie 2020 – decembrie 2023, Ministerul Finantelor a atras de la populatie aproape 24,5 miliarde lei (aproape 5 miliarde euro),

Ministerul Finantelor (MF) deruleaza la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a 15-a oferta publica de vanzare de titluri de stat Fidelis, in perioada 21 februarie – 1 martie. Prin intermediul precedentelor 14 oferte, Ministerul Finantelor a atras de la populatie, cumulat, aproape 24,5 miliarde lei (aproape 5 miliarde euro).

Persoanele fizice rezidente si nerezidente, cu varsta peste 18 ani, pot subscrie prin intermediul consortiului de intermediere sau intermediarii care au semnat angajamentul privind respectarea conditiilor de derulare a ofertei, a prevederilor prospectului de emisiune si a transmis angajamentul catre Lead Manager. Consortiul este format din Alpha Bank RomaniaBT Capital Partners&Banca TransilvaniaBanca Comerciala Romana si BRD – Groupe Societe Generale, titluri de stat FIDELIS denominate in lei si in euro, in cadrul ofertei publice de vanzare derulate la Bursa de Valori Bucuresti.

Detaliile fiecarei emisiuni sunt disponibile in tabelul urmator:

Criteriu Emisiune in lei
pentru donatori, cu scadenta in martie 2025
Emisiune in lei cu scadenta in martie 2025

 

Emisiune in lei cu scadenta in  martie 2027

 

Emisiune in euro cu scadenta in martie 2025 Emisiune in euro scadenta in martie 2029

 

ISIN ROYE7S9SJ394 RO54Q1KOXNR8 ROFO4YBT7LL8 ROH07C9MF087 ROBK9EB2A2D8
Simbol R2503B R2503A R2703A R2503AE R2903AE
Maturitate 1 an 1 an 3 ani 1 an 5 ani
Dobanda anuala 7% p.a. 6% p.a. 6,75% p.a. 4% p.a. 5% p.a.
Perioada derulare 21 februarie –  1 martie 21 februarie –  1 martie 21 februarie –  1 martie 21 februarie –  1 martie 21 februarie –  1 martie
Valoare nominala/ titlu de stat 100 lei 100 lei 100 lei 100 euro 100 euro
Suma minima subscrisa 500 lei 5.000 lei 5.000 lei 1.000 euro 1.000 euro

 

Pe transa donatorilor pot fi plasate ordine doar de investitorii care au donat sange incepand cu data de 1 iulie 2023 si/ sau care doneaza in perioada derularii ofertei de vanzare de titluri de stat Fidelis.

Alocarea titlurilor de stat subscrise in cadrul ofertei se va efectua la data alocarii (1 martie 2024), iar numarul final de titluri de stat oferite va fi stabilit de catre emitent cu consultarea sindicatului de intermediere. Ordinele aferente subscrierilor alocate investitorilor pe baza subscrierilor validate de membrii sindicatului de intermediere/Participantii Eligibili vor fi inregistrate in sistemul de tranzactionare al BVB dedicat ofertelor publice (titluri de stat).

Data estimata de intrare la tranzactionare este 7 martie 2024.

Veniturile obtinute in urma investitiei in titlurile de stat FIDELIS, atat din dobanzi, cat si din castigurile de capital sunt neimpozabile. De asemenea, subscrierile se pot efectua si prin intermediul Participantilor Eligibili, care reprezinta orice intermediar autorizat de Autoritatea de Supraveghere Financiara, care este societate de investitii financiare sau institutie de credit acceptata ca participant la sistemul de tranzactionare al Bursei de Valori Bucuresti si care a semnat angajamentul privind respectarea conditiilor de derulare a ofertei, a prevederilor prospectului de emisiune si a transmis angajamentul catre Lead Manager. Sindicatul de intermediere al ofertei este format din BT Capital Partners (Lead Manager), Banca Transilvania (grup de distributie), Alpha Bank Romania, BCR si BRD.

Mai multe detalii pot fi consultate pe website-ul BVB.

Future Economy nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile primite şi publicate pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Future Economy nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii false transmise de către beneficiarii comunicatelor/anunturilor de presă.

Future Economyîşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări necorespunzatoare sau acuzaţii si încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.futureeconomy.ro este destinat informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile Future Economy în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe futureeconomy.ro

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vrei mereu cele mai actuale informatii?