Satelitul european ERS-2 a luat foc în atmosfera Pământului
Agenția Spațială Europeană (ESA) a anunțat că satelitul european ERS-2, care și-a încheiat misiunea de observare a Pământului în urmă cu 13 ani, a încetat să mai existe după ce a lovit miercuri atmosfera terestră, potrivit AFP.
Pentru a evita distrugerea involuntară a obiectului orbital și dispersarea unor resturi care ar fi putut pune în pericol sateliții operaționali și Stația Spațială Internațională (ISS), procedura de reintrare a fost inițiată în 2011.
„Avem confirmarea unei reintrări în atmosferă a lui ERS-2 la ora 17:17 GMT deasupra Oceanului Pacific de Nord între Alaska şi Hawaii”, a anunţat centrul de operaţiuni al ESA pe reţeaua de socializare X (fostul Twitter).
La o altitudine de aproximativ 80 de kilometri, cea mai mare parte a satelitului ERS-2, de 2,3 tone, ar fi ars în timp ce cobora în straturile inferioare ale atmosferei.
Lansat în 1995, ERS-2 a fost un satelit revoluționar de observare a Pământului care a fost staționat la o înălțime de aproximativ 800 de kilometri.
Când misiunea satelitului s-a încheiat, ESA l-a coborât la o înălțime de aproximativ 500 km. De acolo, acesta a coborât liber și treptat pe Pământ, folosind doar gravitația, în doar 13 ani, spre deosebire de cei 100-200 de ani care ar fi durat dacă ar fi rămas la altitudinea sa inițială. În momentul în care urma să fie distrus, se afla încă la peste 200 de kilometri deasupra Pământului.
Potrivit ESA, un obiect cu o masă comparabilă cu cea a ERS-2 este distrus în atmosferă în medie o dată la două sau trei săptămâni.
Nava spațială era în mare pericol de a exploda și de a provoca resturi orbitale, deoarece a fost lipsită de energie internă (combustibil, baterii etc.) de la încheierea misiunii sale.
Satelitul european Aeolus, care se afla pe o orbită mai joasă decât ERS-2 cu 300 de kilometri, a reintrat în atmosfera terestră în iulie 2023 în mod controlat. Ulterior, Oceanul Atlantic a fost lovit de resturile sale.
Potrivit blogului misiunii ESA, probabilitatea ca unul dintre fragmentele ERS-2 să lovească o persoană la sol a fost mai mică de una la 100 de miliarde.
O cartă „zero resturi” pentru misiunile spațiale planificate începând cu 2030 a fost introdusă de ESA în 2023.
Încă de la începutul erei spațiale, pe orbita Pământului s-au acumulat resturi provenite de la nave spațiale prăbușite, piese de rachete și sateliți uzați; în ultimii ani, problema s-a agravat. ESA consideră că pe orbită există aproximativ un milion de resturi spațiale, cum ar fi resturi de sateliți sau rachete, care au un diametru mai mare de un centimetru și care au potențialul de a „dezactiva un dispozitiv spațial” în cazul unei coliziuni.
Sursa foto: esa.int