Comentariu al analistului eToro pentru România, Bogdan Maioreanu: Noile cifre privind inflația spulberă speranțele investitorilor privind reducerea rapidă a ratei dobânzii

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRomanianRussianSpanish

Comentariu al analistului eToro pentru România, Bogdan Maioreanu: Noile cifre privind inflația spulberă speranțele investitorilor privind reducerea rapidă a ratei dobânzii

 

Speranțele investitorilor de reducere rapidă a ratelor dobânzilor atât în SUA, cât și în UE se risipesc rapid. Ne aflăm încă în narațiunea „veștile bune pentru economie sunt vești proaste pentru piețe”, iar ultimele vești au fost destul de bune – au fost create multe noi locuri de muncă și PIB-ului a crescut puternic, în special în Statele Unite. Problema e însă că inflația a fost mai mare decat se spera, după ce a decelerat în ultimul an. Atât băncile centrale, cât și investitorii se uită la inflație, băncile pentru a evalua când să înceapă să reducă ratele dobânzilor, iar investitorii pentru a anticipa această mișcare.

Europa prezintă acum o imagine complexă. Datele din ianuarie plasează România în fruntea clasamentului, cu cea mai mare inflație anuală din UE și a doua cea mai mare de pe continent, după Turcia. Cu 7,41% ne situăm puțin peste Rusia (7%), toate celelalte țări europene având rate ale inflației sub 6,7%. Am avut a patra cea mai mare creștere a inflației anuale, de 0,8%, față de valoarea din decembrie 2023, după Olanda (2%), Suedia (1%) și Portugalia (0,88%). În schimb, cele mai mari scăderi ale inflației anuale s-au înregistrat în Cehia, cu – 4,6%, Polonia (-2,3%) și Slovacia (-2%). Zona euro a înregistrat o scădere de doar -0,1%, ajungând la o inflație anuală de 2,8%.

În România este foarte clar că nu ne așteptăm la o reducere a ratei dobânzii până când inflația indusă de deciziile de anul trecut ale Guvernului nu va intra din nou pe un trend descendent. Totuși, ritmul dezinflației urmează să încetinească semnificativ, spune Banca Națională a României. În ceea ce privește Banca Centrala Europeană însă, analiștii se așteaptă ca rata dobânzii să rămână la 4,5% în primul trimestru din 2024, înainte de a se relaxa începând cu trimestrul al doilea, ajungând la 3,75% în trimestrul al patrulea din 2024 și scăzând în continuare la 3,0% în 2025 și la 2,75% în 2026.

Peste ocean, cele mai recente date din SUA arată că, în general, inflația se mișcă în continuare în direcția corectă, dar unele dintre componentele sale mai dificile – cum ar fi chiriile – se dovedesc a fi obstacole dificile. Adevărul este că acest ultim raport a arătat că inflația – deși în scădere – a fost mai mare decât se așteptau investitorii. De asemenea, alte vești bune din economie arată că lupta pentru a o menține în echilibru este reală.

45% dintre investitorii americani consideră că inflația încetinește, dar nu suficient, iar 41% cred că revine la un ritm mai acceptabil. Doar 12% consideră că aceasta crește încă prea repede, potrivit unui sondaj realizat de AAII – Asociația Americană a Investitorilor Individuali. De asemenea, sentimentul investitorilor evoluează, deoarece săptămâna trecută 42% dintre investitori erau optimiști în legătură cu posibila creștere a burselor, în scădere cu 7% față de cei 49% din prima săptămână a lunii februarie.

Probabilitatea ca Fed să înceapă să reducă ratele dobânzilor în martie este acum sub 9%, iar pentru luna mai este de aproximativ 35%. De fapt, piețele anticipează acum, cu o probabilitate de aproape 53%, că prima reducere a dobânzii va avea loc pe 12 iunie, potrivit instrumentului CME FedWatch.

Între timp, indicele S&P 500 a urcat de la minimele din octombrie 2022 la un maxim istoric de 5048, o creștere de aproape 45%. În mod similar, indicele EURO STOXX 50 a crescut cu aproape 48% în aceeași perioadă.  În așteptarea relaxării în cursul anului 2024 a actualelor niveluri restrictive ale dobânzilor de către Băncile Centrale, 26% dintre investitorii individuali din România cred că următoarea piață bull va începe în prima jumătate a acestui an, în timp ce 16% cred că a început deja sau va începe în a doua jumătate a acestui an, conform ultimului sondaj eToro Retail Investor Beat. Între timp, cei care sunt deja investiți profită de ascensiunea piețelor.

Bogdan Maioreanu, analist și comentator de piață al eToro, are peste 20 de ani de experiență în domeniul serviciilor financiare și al investițiilor, precum și un background solid în jurnalism. A ocupat diferite poziții de conducere în zona de Corporate Banking în cadrul Raiffeisen Bank și OTP Bank, pentru a trece apoi la consultanță în afaceri, lucrând pentru mai multe companii printre care și IBM România. Bogdan are un Executive MBA de la Asebuss și Washington University.

Despre eToro

eToro este o platformă socială de tranzacționare și investiții care le permite utilizatorilor să își dezvolte cunoștințele și veniturile ca parte a unei comunități globale de investitori. eToro a fost fondată în 2007 cu misiunea de a deschide piețele globale pentru ca toți cei interesați să poată tranzacționa și investi într-un mod simplu și transparent. În prezent, eToro este o comunitate globală cu peste 35 de milioane de utilizatori înregistrați care își împărtășesc strategiile de investiții; oricine poate urma strategiile celor care au avut cel mai mare succes. Datorită simplității platformei, utilizatorii pot cumpăra, deține și vinde cu ușurință active, își pot monitoriza portofoliul în timp real și pot efectua tranzacții oricând doresc.

Future Economy nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile primite şi publicate pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Future Economy nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii false transmise de către beneficiarii comunicatelor/anunturilor de presă.

Future Economyîşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări necorespunzatoare sau acuzaţii si încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.futureeconomy.ro este destinat informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile Future Economy în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe futureeconomy.ro

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vrei mereu cele mai actuale informatii?