Festivalul Internațional de Literatură de la Odessa va avea loc la București în perioada 22-25 februarie
Războiul a făcut ca Festivalul Internațional de Literatură de la Odessa să fie itinerant, iar anul acesta se va desfășura la București, în perioada 22-25 februarie.
Aflat la cea de-a noua ediție, evenimentul va cuprinde spectacole muzicale, proiecții de filme, dezbateri și lecturi de poezie. Publicul bucureștean va putea lua parte la peste 20 de evenimente pe parcursul celor patru zile.
„Găzduită la sediul Goethe-Institut Bucureşti (Calea Dorobanţi 32), ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Literatură de la Odesa debutează joi, 22 februarie, de la ora 17.00, cu un mesaj din partea celor doi fondatori ai proiectului, managerii culturali Ulrich Schreiber (Germania) şi Hans Ruprecht (Elveţia), urmat de un mesaj din partea Laurei Napolitano, directoarea Institutului Italian de Cultură din Bucureşti şi preşedinta EUNIC România, instituţia sub umbrela căreia se desfăşoară proiectul”, reiese din comunicatul de presa transmis de organizatori.
Cuvântul introductiv va fi rostit de Radu Vancu, scriitor, eseist, traducător și profesor la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.
„Europa pe care trebuie să o construim prin cuvintele noastre e una în care ele nu sunt folosite pentru a genera moarte sau ideologii de exterminare – ci o Europă în care cuvintele sunt martori împotriva barbariei. În care cuvintele stau mărturie că oamenii pot fi ucişi, dar nu distruşi. În care ele funcţionează în serviciul umanului, nu al ideologiilor. Pentru că acum ştim: acolo unde cuvintele eşuează, istoria eşuează. Şi redevine oroare. Trebuie să construim o Europă în care cuvintele să nu trădeze omul. Nu din nou. Altfel, tot ce a însemnat vreodată literatura, tot ce a însemnat vreodată arta a fost pur şi simplu o minciună. Singura Europă care nu-i o civilizaţie moartă e aceasta: o Europă în care cuvintele nu trădează umanul”, a precizat Radu Vancu.
Publicul din București va avea ocazia să se întâlnească cu Philippe Sands, scriitor, avocat și profesor de drept internațional britanic, în aceeași seară, la ora 18.30. Sands este de origine franceză. Printre subiectele pe care le va aborda împreună cu jurnalistul Marian Voicu se numără crimele împotriva umanității, cauzele genocidului, libertatea de exprimare și drepturile omului.
Poeții Paula Erizanu, jurnalistă din Republica Moldova, și scriitorii Iia Kiva și Vasil Mahno, din Ucraina, vor susține lecturi publice începând cu ora 20.00. Ernest Wichner, scriitor și traducător german de origine română, va fi moderatorul serii.
Muzicianul Florin Bica va oferi un moment muzical de excepție al serii.
Cititorii bucureșteni pasionați de literatură vor avea ocazia să se întâlnească cu Iuri Vinnișuk, descris ca fiind „o legendă vie a literaturii ucrainene, considerat cel mai versatil dintre scriitorii ucraineni contemporani, un critic neobosit al sistemului politic, care a anticipat în operele sale războiul de astăzi”, în cea de-a doua zi a festivalului, la ora 14.00. Cu el va sta de vorbă Vasil Mahno, poet, eseist și traducător din Ucraina.
Scriitoarea elvețiană Ariane von Graffenried se va întâlni la ora 15.30, iar de la ora 17.00, va avea loc o dezbatere cu scriitorul și eseistul Jonas Luscher, sub titlul „Planeta populistă – Vocile unei lumi în frământări”, condusă de Joachim Umlauf, directorul Goethe-Institut București.
La ora 18.30 va începe o conversație cu Norman Ohler, autorul cărții „Der totale Rausch: Drogen im Dritten Reich” (2015) – tradusă în peste 30 de limbi și aflată pe primul loc în topul bestsellerurilor din The New York Times – despre efectele consumului de droguri în rândul liderilor politici și militari.
Autorul german Daniel Kehlmann va citi un scurt pasaj din cartea sa „Tyll”, care este în prezent luată în considerare pentru o adaptare pe Netflix și a fost nominalizată pentru Premiul Internațional Booker 2020, începând cu ora 20.00.
Poezii ale scriitorilor ucraineni dispăruți Volodimir Vakulenko, Maksym Kryvtsov și Viktoria Amelina vor fi recitate la ora 12.00, în cea de-a treia zi a festivalului.
În aceeași zi, la ora 15.00, jurnalistul și scriitorul Olivier Guez, laureat al Premiului German pentru Film pentru scenariul său „Der Staat gegen Fritz Bauer”, discută istoria, prezentul și viitorul Europei cu scriitorul Norman Ohler.
Filmul „Inimi cicatrizate”, regizat de Radu Jude în 2016, va fi proiectat la ora 16.30, iar la ora 18.00, criticul literar Doris Mironescu și Ernest Wichner vor avea o discuție despre film.
De la ora 19.30 va începe o lectură publică de poeme semnate de Ernest Wichner (Germania), Marie Iljasenko (Cehia) și Nichita Danilov. Amfitrionul serii este Horațiu Decuble, scriitor și traducător.
„Photophobia”, o docudramă din 2023 scrisă și regizată de Ivan Ostrochovský și Pavol Pekarcík, va fi proiectată la Cinema Elvire Popesco începând cu ora 20.00. „Photophobia” a fost filmat în Ucraina în timpul invaziei rusești și a fost o coproducție între Slovacia, Republica Cehă și Ucraina. În cele din urmă, a fost ales drept propunerea Slovaciei pentru cel mai bun film internațional de lungmetraj la cea de-a 96-a ediție a Premiilor Oscar.
Scriitoarea italiană Ilaria Gaspari, cunoscută pentru dragostea sa pentru podcasturi, inclusiv pentru scrierile unor autori cunoscuți, și jurnalistul, poetul și managerul cultural Răzvan Șupa vor purta o conversație duminică, la ora 11:00.
La ora 12.30, cinci scriitori – Livinia Braniște (România), Eka Kevanishvili (Georgia), Anush Kocharyan (Armenia), Halyna Kruk (Ucraina) și Ina Vultchanova (Bulgaria) – se vor reuni pentru a discuta despre regionalitate, identitate și despre potențialul unei limbi comune în contextul crizei literare actuale.
În program, de la ora 14.00, va începe o conversație între scriitorul român Marius Chivu și scriitorul și editorul austriac Karl-Markus Gauss, care va primi în 2022 râvnitul Premiu al Târgului de Carte de la Leipzig pentru înțelegere europeană.
Gazda evenimentului și poetul Ernest Wichner, care a tradus și poezia Nora Iuga în limba germană, o va prezenta publicului pe scriitoarea română Nora Iuga la ora 15.30.
Începând cu ora 17.00, va avea loc o conversație între scriitorul și traducătorul Horațiu Decuble și autorul german Norris von Schirach, cunoscut cititorilor români pentru cartea „Cei mai frumoși ani din viața lui Anton” (Humanitas Fiction, ediția în limba română, traducere de Victor Scoradeț, 2021).
În încheierea seriei de evenimente, Ernest Wichner va prezenta o dublă lectură publică de poezie cu scriitorii Nichita Danilov și Dan Sociu, la ora 18.30.
Evenimentele din cadrul festivalului vor fi traduse în limbile engleză, ucraineană și română. Intrarea publicului la eveniment este gratuită. Programul complet al festivalului este disponibil pe www.litfestodessa.com, site-ul oficial.