Consultările ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu cu viceprim-ministrul pentru integrare europeană al Republicii Moldova, Cristina Gherasimov

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRomanianRussianSpanish

Consultările ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu cu viceprim-ministrul pentru integrare europeană al Republicii Moldova, Cristina Gherasimov

 

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a avut marți, 13 februarie 2024, o întrevedere cu viceprim-ministrul pentru integrare europeană al Republicii Moldova, Cristina Gherasimov.

În cadrul întrevederii a fost discutat pe larg modul în care Republica Moldova intenționează să gestioneze procesul de negociere cu Uniunea Europeană, fiind trecute în revistă proiectele comune care pot fi implementate în domeniul integrării europene, precum și resursele necesare pentru realizarea acestora.

Ministrul Luminița Odobescu a subliniat că susținerea integrării europene a Republicii Moldova reprezintă un obiectiv ferm asumat de către Guvernul României în baza Parteneriatului strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, context în care, viceprim-ministrul pentru integrare europeană a mulțumit României pentru sprijinul constant acordat și pentru acțiunea energică la nivel politic în asigurarea deciziilor favorabile pentru Republica Moldova adoptate în ultimii ani la nivel european.

Ministrul Luminița Odobescu a asigurat că eforturile diplomatice și politice ale României vor continua, sens în care a reamintit programele de formare organizate de România în domeniul afacerilor europene dedicate diplomaților și funcționarilor din administrația centrală a Republicii Moldova și schimburile de experiență la nivel tehnic între instituții. A asigurat de preocuparea constantă la nivelul Guvernului României pentru continuarea organizării unor astfel de programe, mai ales în contextul demarării negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Oficialul român a încurajat continuarea cooperării, la nivel de lucru, între instituțiile din România și cele de la Chișinău pentru susținerea reformelor instituționale și pentru asigurarea schimbului de bune practici.

De asemenea, șefa diplomației române a evocat eforturile de reformă ale Republicii Moldova, vizibile și apreciate inclusiv la nivel european, în condițiile în care autoritățile de la Chișinău trebuie să gestioneze multiple crize generate pe fondul agresiunii ilegale și nejustificate a Federației Ruse asupra Ucrainei.

Viceprim-ministrul Cristina Gherasimov și ministrul Luminița Odobescu au evidențiat necesitatea unei acțiuni comune în vederea asigurării unui proces sustenabil, durabil și ireversibil de aderare a Republicii Moldova la UE. Cei doi demnitari au evidențiat că procesul de reformă este unul complex, dar care pregătește calea către integrarea în Uniunea Europeană și către prosperitatea dorită de către cetățenii Republicii Moldova.

Vizita în România a viceprim-ministrului Cristina Gherasimov reprezintă o reconfirmare a relației speciale dintre România și Republica Moldova, precum și a stadiului excelent al dialogului bilateral.

 

Future Economy nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile primite şi publicate pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Future Economy nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii false transmise de către beneficiarii comunicatelor/anunturilor de presă.

Future Economyîşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări necorespunzatoare sau acuzaţii si încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.futureeconomy.ro este destinat informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile Future Economy în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe futureeconomy.ro

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vrei mereu cele mai actuale informatii?