Lansarea e-book-ului New Stages South East la Sfântu Gheorghe pe 20 februarie

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRomanianRussianSpanish

Lansarea e-book-ului New Stages South East la Sfântu Gheorghe pe 20 februarie

 

Luna aceasta, la Sfântu Gheorghe, va fi lansat e-book-ul New Stages South East & Artist speak despre dramaturgia modernă din România, potrivit organizatorilor evenimentului.

Aceștia susțin că New Stages South East este o inițiativă a Goethe-Institut din București, demarată în 2021 cu intenția de a sprijini și ridica dramaturgii moderni în devenire.

„New Stages South East este un proiect al Goethe-Institut, lansat în 2021 cu scopul de a încuraja şi sprijini crearea unor texte dramatice contemporane, pe teme actuale şi stringente, dar şi de a aduce împreună voci tinere, ancorate la realităţile societăţii în care trăim şi de a le promova pe scena de teatru din Europa de Sud-Est şi Germania (…) E-book-ul cuprinde scurte prezentări ale tinerilor dramaturgi implicaţi în proiect şi un sinopsis al textelor rezultate, precum şi diferite perspective asupra New Stages South East. Lansarea lui îşi propune să atragă atenţia unui număr cât mai mare de regizoare şi regizori, producătoare şi producători, teatre de stat şi independente asupra acestor voci tinere şi puternice din peisajul teatral din Europa de Sud-Est”, se arată într-un comunicat de presă.

În plus, organizatorii evenimentului au declarat că peste treizeci de dramaturgi din Bulgaria, Cipru, Grecia, România, Serbia și Bosnia și Herțegovina au avut șansa de a lucra în cadrul unor ateliere de lucru cu dramaturgi și regizori renumiți din Germania și din cele șapte țări participante, pentru a crea „piese puternice care să reflecte preocupările, temerile și relațiile interumane din lumea contemporană”.

Piesele au fost prezentate într-o varietate de teatre și în medii neconvenționale din cele șapte națiuni participante, sub formă de lecturi sau spectacole de tip „works-in-progress”. Unul dintre cele mai importante momente a fost spectacolul-lectură al piesei „Câinele mamei mele” de Alexandru Gorghe, care a fost condus de Luizei Mihăilescu și a inclus actrițele Ioana Costea, Camelia Paraschiv, Fatma Mohamed și Elena Popa de la Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe.

„Un juriu internaţional a selectat apoi cele mai relevante 11 piese, care au fost integrate în programul Festivalului New Stages South East desfăşurat în aprilie 2023, la Teatrul din Oberhausen (Germania), în parteneriat cu Goethe-Institut. În vederea promovării pe termen lung a tinerilor dramaturgi din Europa de Sud-Est în peisajul teatral german, o parte din aceste texte vor fi montate la teatrele din Oberhausen, Essen şi Mannheim în stagiunile 2023/2024 şi 2024/2025. Nu în ultimul rând, câteva dintre piese au fost prezentate ca spectacole-lectură în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) şi al Berliner Theatertreffen”, se mai menţionează în comunicat.

Lansarea e-book-ului este programată pe 20 februarie, de la ora 17:00, la Sala Fellini a Cinematografului Arta din Sfântu Gheorghe. Intrarea este gratuită.

Organizatorii evenimentului au mai precizat că volumul oferă un cadru de discuție despre dramaturgia românească contemporană din perspectiva autorului, regizorului, managerului de teatru și a publicului. Printre participanți se numără dramaturgul Alexandru Gorghe, regizorul Irisz Kovacs, managerul Teatrului „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe, Anna Maria Popa, coordonatorul cărții electronice, și Joachim Umlauf, directorul Goethe-Institut București.

Future Economy nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile primite şi publicate pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Future Economy nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii false transmise de către beneficiarii comunicatelor/anunturilor de presă.

Future Economyîşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări necorespunzatoare sau acuzaţii si încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.futureeconomy.ro este destinat informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile Future Economy în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe futureeconomy.ro

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vrei mereu cele mai actuale informatii?