Clifford Chance: Tendințe M&A la nivel global în 2024

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRomanianRussianSpanish

Clifford Chance: Tendințe M&A la nivel global în 2024

Activitatea de fuziuni și achiziții, sub influența tendințelor de decarbonizare, digitalizare și deglobalizare

Activitatea de fuziuni și achiziții se va intensifica în 2024, pe fondul unui climat macroeconomic care se stabilizează, iar finalizarea tranzacțiilor va fi influențată de factori geopolitici, de noile tehnologii și de răspunsul autorităților de reglementare, potrivit celui mai recent raport Clifford Chance Global M&A Trends 2024.

Cele mai dinamice sectoare vor fi Energia și Serviciile medicale, pe măsură ce tranziția energetică se intensifică, iar industria medicală – confruntată cu o scădere importantă a veniturilor în contextul expirării brevetelor pentru medicamente – se orientează spre creșterea anorganică. De asemenea, este de așteptat ca Inteligența Artificială generativă să determine o transformare semnificativă în sectorul tehnologiei.

Tendințe M&A la nivel global în 2024

  1. Tranziția energetică: Activitatea M&A este determinată de schimbarea politicilor guvernamentale

Politicile guvernamentale și stimulentele fiscale conduc la creșterea investițiilor în proiecte de energie curată și decarbonizare în 2024. Chiar dacă Summitul COP 28 a ajuns la un consens privind renunțarea la combustibilii fosili, este de așteptat să asistăm în continuare la consolidarea sectorului de Petrol și Gaze, în acest an.

  1. Tehnologie: AI, în centrul atenției M&A

Inteligența Artificială reprezintă marele progres tehnologic al epocii noastre. Pe măsură ce atenția guvernelor și a autorităților sporește, activitatea de fuziuni și achiziții de tehnologie va rămâne în vizorul activității de reglementare. Cadrul juridic fragmentat și incertitudinea asociată inteligenței artificiale vor influența strategiile de business, stimulând și activitatea M&A.

  1. Antitrust: termene de finalizare extinse și control mai atent

În contextul în care procedurile de reglementare și control devin tot mai complexe la nivel global, companiile trebuie să-și planifice cu atenție strategia M&A în linie cu politicile globale de control al fuziunilor, politicile de investiții străine directe (ISD) și reglementările europene privind subvențiile străine (EU Foreign Subsidies Regulation), pentru a încheia tranzacțiile cât mai repede posibil. Tendința autorităților de reglementare cu puteri sporite de a acționa independent sau de a avea opinii divergente adaugă un plus de imprevizibilitate și risc în derularea procesului tranzacțional.

  1. Lanțurile de aprovizionare: activitatea M&A este stimulată de nevoia de securizare a livrărilor

Factorii geopolitici, inclusiv potențiala escaladare a sancțiunilor și controalelor la export impuse Chinei și posibilele contramăsuri din partea chineză, determină companiile să-și reconfigureze lanțurile de aprovizionare. Multe companii adoptă strategii de regionalizare pentru a atenua aceste riscuri, iar obiectivul de a securiza lanțurile de aprovizionare va stimula în următorul an activitatea de fuziuni și achiziții în domenii precum industria auto, retail și comerț electronic sau servicii medicale. Sunt de așteptat achiziții pe verticală, alianțe strategice și parteneriate care să asigure accesul la resursele limitate și stabilitatea lanțurilor de aprovizionare.

  1. Capitalul privat: deblocarea planului de tranzacții

Tranzacțiile cu capital privat vor fi o componentă cheie în creșterea volumului și valorii pieței M&A din acest an. Stabilizarea ratelor dobânzilor și a nivelului inflației, combinată cu o creditare mai accesibilă generează încredere și stabilesc premisele pentru o activitate mai intensă. Pe de altă parte, o atenție sporită din partea a cumpărătorilor va pune presiune pe evaluări, randamente și termene de finalizare a tranzacțiilor. Pe partea vânzătorilor, interesul de a asigura lichiditate și de a returna capital investitorilor va impune o abordare pragmatică în procesul de vânzare.

La nivel local, oportunitățile de fuziuni și achiziții continuă să atragă tot mai mulți investitori de calibru, iar industriile strategice rămân în centrul atenției.

„România se aliniază tendințelor globale și, în anumite sectoare, chiar impune un ritm mai alert decât piețele dezvoltate”, spune Nadia Badea, Partener Clifford Chance și coordonator al practicii de M&A din România. „Industria energiei regenerabile a fost extrem de dinamică în ultimii ani și, din semnalele pe care le primim din partea unor mari clienți pe care îi asistăm la nivel internațional, va continua să atragă investitori importanți și în acest an. Asistăm, totodată, la accelerarea tendințelor de consolidare în industrii cheie precum Banking, Retail, Servicii medicale sau Tehnologie”.

Loredana Ralea, Counsel în practica de M&A a Clifford Chance Badea, adaugă: „Ne așteptăm ca, în acest an, piața de M&A din România să rămână la un nivel de performanță similar celui din 2023. În ce privește însă durata de realizare a tranzacțiilor, acesta tinde să fie una mai extinsă, pe de o parte ca urmare a unei tendințe de analiză mai detaliată a investițiilor (due diligence) de către potențialii investitori, dar și datorită faptului că anumite industrii sau arii de analiză din procesul tranzacțional sunt supuse unui cadru de reglementare tot mai complex. În acest context, finalizarea cu succes a proiectelor M&A, în termene rezonabile, va depinde de modul în care părțile implicate reușesc să planifice strategic fiecare tranzacție, încă de la început”.

Tranzacțiile de M&A asistate cu succes de echipa Clifford Chance Badea în 2023 includ:

  1. Asistență acordată Enel Group la vânzarea activelor din România către Public Power Corporation (PPC), pentru aproximativ 1,24 miliarde Euro;
  2. Asistență acordată fondului de private equity american J.C. Flowers & Co. în legătură cu vânzarea First Bank către grupul italian Intesa;
  3. Asistență acordată grupului austriac Enery Power Holding în legătură cu achiziția și finanțarea parcului fotovoltaic din comuna Sărmașag, județul Sălaj, cu o capacitate proiectată de 50 MW, preluat de la furnizorul independent de energie electrică Restart Energy One;
  4. Asistență acordată Enel Green Power România la implementarea și finalizarea achiziției parcului fotovoltaic Lumina de 63 MW (Călugăreni, județul Giurgiu), preluat de la grupul grec Mytilineos;
  5. Asistență acordată Actis, fondul global de investiții în infrastructură durabilă, pe aspecte de implementare a proiectelor de energie eoliană și solară cu o capacitate de peste 2.000 MW achiziționate în România.

Mai multe informații cu privire la raportul Clifford Chance Global M&A Trends 2024 aici.

Clifford Chance este prezentă în România din 2006 şi operează în prezent sub denumirea Clifford Chance Badea. Biroul din Bucureşti se implică în mod constant în tranzacţii complexe de împrumuturi sindicalizate, finanţări, restructurări, emisiuni de eurobonduri şi de acţiuni pe pieţe internaţionale de capital, instrumente financiare derivate, achiziţii de companii de către investitori strategici sau fonduri de private equity, proiecte de infrastructură şi autostrăzi, investiţii imobiliare, precum şi litigii şi arbitraje interne şi internaţionale.

Future Economy nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile primite şi publicate pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Future Economy nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii false transmise de către beneficiarii comunicatelor/anunturilor de presă.

Future Economyîşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări necorespunzatoare sau acuzaţii si încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.futureeconomy.ro este destinat informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile Future Economy în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe futureeconomy.ro

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vrei mereu cele mai actuale informatii?