Un centru de cercetare a cancerului a fost înființat de UBB și Institutul Oncologic
Un centru multidisciplinar de cercetare a cancerului este în curs de înființare de către Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB) și Universitatea „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Institutul de Oncologie din Cluj-Napoca (IOCN).
„Institutul de Oncologie ‘Prof. Dr. Ion Chiricuţă’ din Cluj-Napoca şi Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, prin UBBMed – School of Health (https://www.ubbcluj.ro/ro/facultati/school_of_health), au fondat Centrul Multidisciplinar de Cercetare şi Abordare Comprehensivă a Cancerului (Centrul Comprehensiv de Oncologie/ Comprehensive Oncological Center – https://oncology.research.ubbcluj.ro/)”, se arată în comunicatul trimis de UBB.
Obiectivul principal al centrului este de a aborda cancerul dintr-un punct de vedere bio-psiho-social integrat și multifațetat (biomedical, sănătate, psihologie și sănătate publică, precum și tehnologie informațională și inteligență artificială). Pe baza unei infrastructuri competitive (de exemplu, instalația de radiologie mamografică Senographe Pristina 3D, imagistică biomedicală avansată etc.), care va fi dezvoltată prin noi proiecte, se va combina expertiza combinată în domenii preclinice (de ex, biologia clinică, oncogenetica, fizica medicală, chimia clinică, economia sănătății etc.) și oncologie, psihologie și schimbare cognitiv-comportamentală, sănătate publică și tehnologii avansate, va fi pusă în beneficiul pacienților, inițial în primul rând pentru depistarea și prevenirea cancerului, dar și pentru noi cercetări exploratorii și aplicative care vor susține ulterior aplicații inovatoare în acest domeniu al sănătății și al oncologiei în general.
În plus, acest centru va servi ca punct focal pentru cercetare colaborativă, întâlniri științifice, conferințe, simpozioane și activități academice de cooperare, cu accent pe elementele multidisciplinare, interdisciplinare și transdisciplinare ale oncologiei.
„Mă bucur să văd această dezvoltare în cadrul UBBMed. Este un exemplu de cum trebuie abordată astăzi sănătatea în demersuri multi/inter/transdisciplinare, care, reunind abordări biomedicale, psihosociale şi de inginerie & tehnologice, pot duce la servicii de sănătate eficiente pentru oamenii în nevoie şi la noi inovaţii în sănătate, atât etice (prin implicarea ştiinţelor umaniste), cât şi mai uşor acceptate de oameni (prin implicarea ştiinţelor sociale). Un astfel de demers inovativ nu poate fi generat eficient decât printr-un astfel de parteneriat între o instituţie medicală şi una academică comprehensivă”, a declarat rectorul UBB, prof. dr. Daniel David.
În comunicatul de presă se precizează că obiectivele centrului acoperă o varietate de aspecte ale unei strategii cuprinzătoare pentru tratamentul cancerului: Promovarea sănătății și educația pentru sănătate: parteneriatul pune un accent deosebit pe promovarea unor programe preventive cuprinzătoare, care includ prevenirea primară și secundară, precum și pe implementarea unor campanii de sensibilizare a comunității cu privire la prevenirea cancerului, crearea de materiale educaționale și organizarea de ateliere de lucru și seminarii; se va căuta o cooperare strânsă pentru a îmbunătăți procedurile de diagnosticare și pentru a adapta tratamentele la nevoile unice ale fiecărui pacient; aceste eforturi vor fi completate de programe menite să diminueze disparitățile în ceea ce privește accesul la asistență medicală de înaltă calitate; cercetare și dezvoltare: parteneriatul este puternic angajat în cercetarea fundamentală și aplicată pentru a găsi noi informații și tehnologii în oncologie și pentru a crea protocoale și ghiduri clinice creative; programe educaționale interdisciplinare: vor fi create programe educaționale postuniversitare care integrează mai multe discipline relevante pentru a oferi o înțelegere și o abordare cuprinzătoare a tratamentului cancerului; asistență psihologică și educațională: Ca parte a cooperării, vor fi implementate programe de educație psihologică pentru a ajuta cadrele medicale și pacienții să facă față efectelor emoționale ale cancerului. Pacienții și familiile acestora vor beneficia, de asemenea, de asistență psihologică.
Printre obiectivele suplimentare se numără cercetarea și formarea în domeniul psiho-oncologiei, ceea ce va implica realizarea de studii specializate privind efectele psihologice ale cancerului și ale terapiilor acestuia, precum și oferirea de cursuri de formare pentru psihologi și alți profesioniști din domeniul sănătății mintale; intervenții de grup și sprijin comunitar – vor fi lansate programe menite să sprijine pacienții și familiile acestora în depășirea obstacolelor pe care le prezintă boala mintală și în promovarea sănătății mintale, precum și eforturi pentru a reduce stigmatizarea legată de boala mintală; creșterea gradului de satisfacție a publicului cu privire la calitatea informațiilor și a educației în domeniul sănătății și la oportunitatea accesului la intervenții preventive bazate pe populație sau individualizate pe baza evaluării riscurilor; implicarea activă a organizațiilor de pacienți relevante, îmbunătățirea accesului pacienților și a încrederii în serviciile de diagnostic, tratament, paliație și sprijin specifice oncologiei; pilotarea dezvoltării și punerii în aplicare a unei rețele teritoriale funcționale pentru aceste servicii, care va aborda principalele tipuri de cancer care afectează în principal populația din regiunea Nord-Vest (cartografierea resurselor, definirea nivelurilor de competență, dezvoltarea de căi clinice pentru profesioniști și pacienți, furnizarea de servicii coordonate și integrate etc.).
Împreună, cei doi co-coordonatori ai Centrului – Prof. Daniel David, PhD de la UBB, și Prof. Patriciu Achimaș, PhD de la IOCN – vor oferi o abordare globală și integrată a tratamentului cancerului. Cei doi parteneri împart spații comune și își împart infrastructura clinică. Infrastructura științifică originală pusă la dispoziția Centrului pentru funcționarea sa este fie înregistrată la una dintre instituții, în baza unui acord convenit de comun acord, fie rămâne în proprietatea instituției care o deține. Infrastructura viitoare achiziționată de către Centru va fi, de asemenea, înregistrată la una dintre cele două organizații, în conformitate cu un acord convenit de comun acord.
„Acest demers arată că, atunci când cunoştinţele de medicină sunt puse şi într-un context psihosocial adecvat şi sunt dublate de dezvoltări tehnologice, efectele pozitive şi/sau inovative pentru oameni sunt mult sporite şi asta este ceea ce facem prin acest demers”, a declarat prof. univ. dr. Patriciu Achimaş, reprezentantul IOCN.