Electrica este prima companie din România care va folosi un sistem de inteligență artificială pentru amprentarea energetică a sediului central

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRomanianRussianSpanish

Electrica este prima companie din România care va folosi un sistem de inteligență artificială pentru amprentarea energetică a sediului central

 

Electrica înregistrează o premieră pentru România, prin implementarea unui sistem de algoritmi de inteligență artificială care vor avea capacitatea de a identifica în timp real amprenta energetică a principalelor receptoare din sediul central, în cadrul unui proces de monitorizare indirectă.

Denumirea completă a proiectului este „Dezvoltare algoritmi de inteligență artificială și metode numerice avansate pentru amprentarea energetică în timp real a receptoarelor principale dintr-o clădire comercială”, cu acronimul AI-AE. Acesta constă în dezvoltarea unor algoritmi bazați pe inteligență artificială, care vor coordona un set de metode numerice avansate, cu scopul detecției în timp real a principalilor consumatori de energie electrică din sediul central al companiei.

Inițiativa vine ca urmare a preocupării constante pentru identificarea de soluții eficiente care să vină în sprijinul demersurilor din domeniul sustenabilității. Ulterior, Electrica își propune crearea unei strategii de replicare a soluției la nivelul întregului patrimoniu de clădiri.

„Energia se numără printre domeniile care au enorm de mult de câștigat din interpretarea datelor culese cu ajutorul inteligenței artificiale. Credem cu tărie că acele companii care mizează pe inovare și pe sisteme eficiente de culegere și interpretare a datelor vor reuși să ofere cele mai bune produse și servicii. Sistemul pe care urmează să îl aplicăm pentru prima dată în sediul nostru central, cu acronimul AI-AE, care nouă ne sună ca o exclamație de succes, precum noua Evrika!, reprezintă încă o dovadă a faptului că ne respectăm angajamentele și ne dorim să fim în prima linie a evoluțiilor tehnologice”, a declarat Alexandru Chiriță, CEO Electrica.

Dezvoltat împreună cu cercetătorii Universității Tehnice din Cluj-Napoca și startup-ul Renergia, sistemul AI-AE folosește senzori de măsurare în toată clădirea și un sistem de monitorizare inteligentă. Informațiile despre consumul energetic vor fi prelucrate utilizând algoritmi care vor ține cont de tiparele de consum înregistrate. În plus, proiectul implică și crearea unei infrastructuri de tip cloud pentru colectarea și stocarea datelor de consum.

„Proiectul va genera și un instrument de tip dashboard pentru accesarea facilă a  informațiilor obținute în  urma  aplicării  metodologiei  dezvoltate, sub formă de platformă web. Acesta le va oferi partenerilor noștri de la Electrica posibilitatea de a vizualiza în timp real consumul de energie segregat în funcție de categoriile de receptoare, dar și de a genera automat recomandări pentru eficientizarea consumului energetic. Ne bucurăm să facem parte din acest demers unic în România și le mulțumim și pe această cale tuturor celor implicați pentru încrederea acordată”, a completat prof. univ. dr. ing. Vasile Ţopa, rector al Universității Tehnice din Cluj-Napoca.

„Acest parteneriat reprezintă un factor catalizator esențial pentru avansarea și consolidarea ecosistemului de inovare din România. Suntem încântați să participăm la o inițiativă care abordează o problemă de actualitate și al cărei rezultat final va genera un impact pozitiv semnificativ asupra mediului înconjurător”, au afirmat coordonatorii startup-ului clujean, dr. ing. Alexandru Mureșan și dr. ing. Dacian Jurj.

Renergia este un startup de tehnologie afiliat Universității Tehnice din Cluj-Napoca, care a dezvoltat prima aplicație mobilă de sustenabilitate din România. Folosind tehnici probabilistice, statistice și de inteligență artificială, combinate cu expertiză în energie, Renergia generează un bilanț energetic personalizat pentru locuințe. Acest instrument inovator estimează consumul de energie electrică și termică, generând, în același timp, măsuri de eficiență energetică pentru utilizatori.

__________________________________________________________________________________

Grupul Electrica este un jucător-cheie pe piața de furnizare, distribuție și producție a energiei electrice din România, precum și unul dintre cei mai importanți jucători din sectorul serviciilor energetice.

Grupul Electrica oferă servicii la aproximativ 3,9 milioane de utilizatori și are o arie de cuprindere națională – cu organizare în trei zone pentru distribuția energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord, și pe cuprinsul întregii țări pentru furnizarea energiei electrice și pentru întreținere și servicii energetice.

Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listată pe bursele de valori din București și Londra. Electrica este singura companie românească listată din domeniul distribuției și furnizării energiei electrice.

____________________________________________________________________________________

Mai multe informații despre Grupul Electrica pot fi găsite pe site-ul companiei: www.electrica.ro.

Future Economy nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile primite şi publicate pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Future Economy nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii false transmise de către beneficiarii comunicatelor/anunturilor de presă.

Future Economyîşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări necorespunzatoare sau acuzaţii si încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.futureeconomy.ro este destinat informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile Future Economy în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe futureeconomy.ro

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vrei mereu cele mai actuale informatii?