Comentariu al analistului eToro pentru România, Bogdan Maioreanu: În pofida tensiunilor geopolitice, investitorii se așteaptă la un 2024 profitabil

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRomanianRussianSpanish

Comentariu al analistului eToro pentru România, Bogdan Maioreanu: În pofida tensiunilor geopolitice, investitorii se așteaptă la un 2024 profitabil

 

Începutul anului 2024 nu este cel mai bun pe care l-am fi putut avea. De la conflictele din Orientul Mijlociu, Ucraina și tensiunile geopolitice din Asia, până la mișcările sociale din unele țări europene, printre care Germania, Franța și România, la care se adaugă și o doză mare de alegeri, 2024 începe să se contureze ca un an plin de incertitudini și instabilitate.

Am asistat la o scădere puternică a inflației anul trecut, dar investitorii individuali sunt încă îngrijorați că aceasta ar putea reveni la nivele mai mari, relevă cel mai recent sondaj eToro Retail Invest Beat. În zona euro, inflația din decembrie a fost de 2,9%, în timp ce în octombrie 2022 a atins un vârf de 10,6%. În România, inflația a scăzut de la un maxim de 16,76% la un minim de 6,61%. În SUA asistăm la același fenomen, inflația înregistrând o scădere de la un maxim de 9,4% la un minim de 3% în iunie 2023, însă rata anuală a inflației în SUA a urcat din nou, ajungând la 3,4% în decembrie 2023. În ciuda progreselor privind lupta cu inflația din ultima vreme, investitorii continuă să considere că aceasta este cel mai mare risc extern în 2024 pentru portofoliile lor de investiții. Peste 27% dintre investitorii români cred acest lucru, 35% dintre cehi, 31% dintre polonezi, 29% dintre americani și 24% dintre germani. Cu toate acestea, inflația reprezintă o mare îngrijorare pentru doar 15% dintre olandezi, 17% dintre norvegieni și 21% dintre investitorii francezi.

În ciuda instabilității geopolitice în creștere, un conflict internațional nu se află printre primele trei motive de îngrijorare pentru investitori. Doar 11% dintre investitorii români intervievați în cadrul sondajului consideră că aceasta este principala amenințare externă la adresa portofoliilor lor. Ei sunt mai preocupați de posibilitatea unei recesiuni globale (23%), de o posibilă recesiune a economiei românești (15%) și de creșterea taxelor (12%).

Aproape trei sferturi (73%) dintre investitorii români nu au încredere în evoluția economiei românești. În ciuda acestui fapt, aproape același procent (74%) sunt foarte încrezători în siguranța locului lor de muncă, iar 68% cred, de asemenea, în stabilitatea veniturilor și a nivelului lor de trai. Într-o țară cu cea mai mare proporție de proprietari de locuințe din lume, de aproape 95%, peste jumătate (58%) dintre investitori nu cred în perspectivele pieței imobiliare locale.

După un 2023 puternic pentru piețe, investitorii încă văd partea plină a paharului. Investitorii români sunt printre cei mai încrezători în portofoliile și strategiile lor de investiții, conform ultimului sondaj eToro Retail Investor Beat. Un procent covârșitor de 81% au declarat că sunt încrezători în modul în care investesc, ceea ce îi plasează pe locul doi în ceea ce privește încrederea, la egalitate cu investitorii germani. Olandezii sunt cei mai încrezători în portofoliile lor, cu peste 94%. În plus, peste 92% dintre investitorii români se așteaptă la un randament pozitiv al investițiilor lor în 2024, iar mai mult de 46% dintre ei așteaptă profituri de peste 15%.

Până acum, anul 2024 pare să răsplătească încrederea investitorilor, bursele atingând noi maxime, dar rămâne de văzut dacă norii amenințători ai conflictului, recesiunii și inflației se transformă în furtună sau se vor risipi, așa cum speră investitorii.

Bogdan Maioreanu, analist și comentator de piață al eToro, are peste 20 de ani de experiență în domeniul serviciilor financiare și al investițiilor, precum și un background solid în jurnalism. A ocupat diferite poziții de conducere în zona de Corporate Banking în cadrul Raiffeisen Bank și OTP Bank, pentru a trece apoi la consultanță în afaceri, lucrând pentru mai multe companii printre care și IBM România. Bogdan are un Executive MBA de la Asebuss și Washington University.

Despre eToro

eToro este o platformă socială de tranzacționare și investiții care le permite utilizatorilor să își dezvolte cunoștințele și veniturile ca parte a unei comunități globale de investitori. eToro a fost fondată în 2007 cu misiunea de a deschide piețele globale pentru ca toți cei interesați să poată tranzacționa și investi într-un mod simplu și transparent. În prezent, eToro este o comunitate globală cu peste 35 de milioane de utilizatori înregistrați care își împărtășesc strategiile de investiții; oricine poate urma strategiile celor care au avut cel mai mare succes. Datorită simplității platformei, utilizatorii pot cumpăra, deține și vinde cu ușurință active, își pot monitoriza portofoliul în timp real și pot efectua tranzacții oricând doresc.

Future Economy nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile primite şi publicate pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Future Economy nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii false transmise de către beneficiarii comunicatelor/anunturilor de presă.

Future Economyîşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări necorespunzatoare sau acuzaţii si încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.futureeconomy.ro este destinat informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile Future Economy în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe futureeconomy.ro

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vrei mereu cele mai actuale informatii?