Luni, Fondul Monetar Internațional va efectua o vizită la București pentru a examina cele mai recente tendințe financiare și economice

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRomanianRussianSpanish

Luni, Fondul Monetar Internațional va efectua o vizită la București pentru a examina cele mai recente tendințe financiare și economice

„O misiune FMI, condusă de Jan Kees Martijn, va vizita Bucureştiul din 29 ianuarie până la 1 februarie 2024 pentru o vizită cu caracter obişnuit. Echipa Fondului va analiza recentele evoluţii economice şi financiare şi va realiza o actualizare a perspectivelor macroeconomice”, se arată în anunţul FMI semnat de Geoff Gottlieb, reprezentant regional al FMI pentru Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est.

În perioada 25 septembrie 2023 – 4 octombrie 2023, echipa FMI condusă de Jan Kees Martijn, șeful misiunii pentru România, a efectuat ultima deplasare la București pentru evaluarea anuală a economiei în baza articolului IV.

Fondul Monetar Internațional estimează o creștere de 2,3% a PIB și un deficit bugetar de 6% pentru România în 2023. De asemenea, acesta recomandă guvernului de la București să implementeze reforme suplimentare în valoare de 2% din PIB.

În cadrul unei conferințe de presă desfășurate în urma consultărilor, Kees Martijn a declarat că, deși pachetul fiscal aprobat de cabinet în toamna anului trecut a fost un început pozitiv, sunt necesare în continuare mai multe reforme.

„Alte reforme în ceea ce priveşte taxele sunt necesare pentru a creşte veniturile, eficienţa şi corectitudinea. O creştere a veniturilor de peste 2% din PIB în afara celor aduse de pachetul fiscal recent va fi necesară în următorii doi ani”, subliniază FMI.

Potrivit experților FMI de la acea vreme, principalele măsuri pe care autoritățile de la București ar trebui să le ia sunt: eliminarea tuturor scutirilor, privilegiilor și lacunelor rămase; raționalizarea în continuare a TVA-ului; punerea în aplicare a unei reforme a impozitului pe proprietate; și utilizarea politicii fiscale pentru a încuraja eficiența energetică și, în general, trecerea la o economie neutră din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon.

Sursa estimează că pachetul fiscal aprobat va duce la un deficit bugetar de 5% din PIB în 2024, dar vor fi necesare ajustări suplimentare, deoarece deficitul trebuie să fie mai mic de 3% din PIB, așa cum s-a convenit cu Comisia Europeană.

Future Economy nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile primite şi publicate pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Future Economy nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii false transmise de către beneficiarii comunicatelor/anunturilor de presă.

Future Economyîşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări necorespunzatoare sau acuzaţii si încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.futureeconomy.ro este destinat informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile Future Economy în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe futureeconomy.ro

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vrei mereu cele mai actuale informatii?