Întâlnire între conducerea Autorității de Supraveghere Financiară și cea a Băncii Naționale a Republicii Moldova

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRomanianRussianSpanish

Întâlnire între conducerea Autorității de Supraveghere Financiară și cea a Băncii Naționale a Republicii Moldova

 

Președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), domnul Alexandru Petrescu, s-a întâlnit astăzi, la București, cu Guvernatorul Băncii Naționale a Republicii Moldova (BNM), doamna Anca Dragu.

La întâlnire au participat și Vicepreședintele ASF, domnul Sorin Mititelu, domnul Valentin Ionescu, Director general Sector Asigurări-Reasigurări ASF, precum și domnii Vladimir Munteanu, Prim-viceguvernator BNM, Constantin Șchendra, Viceguvernator BNM, și Nicolae Grigore, consilier pentru sectorul Servicii Financiare BNM.

Discuțiile dintre cele două părți s-au axat cu precădere pe aspecte ce privesc piața asigurărilor, în contextul în care Banca Națională a Republicii Moldova a preluat, de la jumătatea anului trecut, atribuții privind sectorul asigurărilor.

Totodată, dialogul a vizat chestiuni ce țin de continuarea procesului de aliniere legislativă la cadrul UE, de supravegherea bazată pe riscuri, de adoptarea de tehnologii și instrumente digitale, de interoperabilitatea între piețele celor două țări, pe anumite segmente, precum și de intensificarea schimbului de experiență.

„Autoritatea de Supraveghere Financiară își propune să preia rolul de agregator al sprijinului pentru Banca Națională a Moldovei pe tot spectrul comun din aria pieței financiare non-bancare, mai ales în contextul obiectivului Republicii Moldova de aderare la UE. Am convenit consolidarea colaborării dintre cele două instituții pentru dezvoltarea de noi proiecte, într-un ritm intensificat și susținem extinderea portofoliului relațional și de asistență pentru BNM”, a declarat domnul Alexandru Petrescu, Președintele ASF.

Totodată, o altă temă de discuție a fost legată de stadiul implementării Proiectului Twinning „Consolidarea supravegherii, guvernanței corporative și gestionării riscurilor în sectorul financiar”, implementat în Republica Moldova cu sprijinul Uniunii Europene. Acest program vizează dezvoltarea capacităților instituțiilor de supraveghere (BNM și Comisia Națională a Pieței Financiare) din țara vecină, urmând cele mai bune practici din UE pentru a asigura un nivel înalt de stabilitate a sectorului financiar în beneficiul cetățenilor și al companiilor.

Despre Autoritatea de Supraveghere Financiară

Autoritatea de Supraveghere Financiară este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. A.S.F. contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi. Mai multe informaţii puteţi găsi pe www.asfromania.ro.

Future Economy nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile primite şi publicate pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Future Economy nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii false transmise de către beneficiarii comunicatelor/anunturilor de presă.

Future Economyîşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări necorespunzatoare sau acuzaţii si încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.futureeconomy.ro este destinat informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile Future Economy în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe futureeconomy.ro

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vrei mereu cele mai actuale informatii?