A 14-a emisiune de titluri de stat Fidelis pentru populatie – in valoare de aproape 2.5 miliarde lei – a debutat la Bursa de Valori Bucuresti

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRomanianRussianSpanish

A 14-a emisiune de titluri de stat Fidelis pentru populatie – in valoare de aproape 2.5 miliarde lei – a debutat la Bursa de Valori Bucuresti

  • Ministerul Finantelor (MF) a atras 933,4 milioane lei si 310 milioane euro prin cea de-a 14-a oferta de vanzare de titluri de stat Fidelis din ultimii patru ani.
  • Romanii au plasat aproape 18.500 de ordine de subscriere, din care aproape 16.000 au valori cuprinse intre 1.000 si 100.000 de euro, iar alte 1.900 de ordine au valori de pana la 1.000 de euro.
  • Prin intermediul ofertelor derulate incepand cu iulie 2020, Ministerul Finantelor a atras de la populatie aproape 24,5 miliarde lei (aproape 5 miliarde euro), suma din care 9,4 miliarde lei (1,9 miliarde euro) reprezinta valoarea ofertelor derulate doar in 2023.
  • Titlurile de stat pot fi tranzactionate la BVB incepand de joi, 21 decembrie, in mod transparent, prin intermediarii autorizati.

Ministerul Finantelor (MF) a atras 933,4 milioane lei si, respectiv, 310 milioane euro (valori insumand 2,47 miliarde lei – 497,7 milioane euro) prin a paisprezecea oferta primara de vanzare de titluri de stat pentru populatie (Fidelis) derulata in ultimii patru ani prin sistemele Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Aceasta este a treia cea mai mare oferta Fidelis in functie de valoare de la reluarea acestor emisiuni la BVB, in iulie 2020.

Doar in 2023, romanii au plasat aproape 9,4 miliarde lei (1,9 miliarde euro) in titlurile de stat Fidelis, ridicand la 24,47 miliarde lei (aproape 5 miliarde euro) suma atrasa de Ministerul Finantelor prin aceste emisiuni de titluri de stat.

„15.000 vieti salvate si peste 522 milioane lei investiti: Este bilantul impresionant realizat de donatorii-investitori care s-au alaturat acestei campanii. O campanie care dovedeste ca Romania are nu doar sange de rocker, ci si o comunitate de investitori cu inima mare. Continuam sa construim impreuna. In ceea ce priveste dezvoltarea pietei de capital, putine proiecte pot sa se mandreasca cu impactul FIDELIS: Peste o treime din activitatea pe piata primara derulata la Bursa au reprezentat-o emisiunile de titluri de stat emise de Ministerului Finantelor”, a declarat Marcel Bolos, Ministrul Finantelor.

„Anul 2023 a fost unul dintre cele mai buni din istoria pietei de capital locale, care a si-a indeplinit cu succes rolul de pilon de finantare, prin cele 35 de listari derulate, si, totodata, a adus investitorilor randamente considerabile, de peste 40% in cazul indicelui BET Total Return, chiar daca ne aflam intr-un context global marcat de incertitudini. Vedem un interes in crestere pentru investitii in special din partea romanilor, atat in emisiunile de obligatiuni de stat Fidelis, cat si pentru alti emitenti de la BVB, dovada fiind numarul de investitori individuali prezenti in piata, care in septembrie era la un maxim istoric de peste 168.000. Felicitam intreaga echipa care a lucrat la succesul emisiunilor Fidelis si pe partenerii de la Rock FM, pentru ca au adus in lumina reflectoarelor si aceasta componenta sociala a donarii de sange”, a declarat Radu Hanga, Presedintele Bursei de Valori Bucuresti.

„Interesul investitorilor pentru titlurile de stat Fidelis este vizibil nu doar in piata primara, unde valoarea ofertelor a depasit 24 miliarde lei, ci si in piata secundara, unde tranzactiile din ultimii patru ani realizate cu aceste instrumente insumeaza aproape 2,5 miliarde lei, iar media volumelor tranzactionate reprezinta circa 11% din volumul titlurilor emise. Privim cu incredere la viitorul pietei de capital, luand in calcul atat Strategia Nationala de dezvoltare a pietei de capital, cat si oportunitatea promovarii Romaniei la statutul de Piata Emergenta si de catre MSCI, care vor consolida vizibil imaginea noastra pe radarele investitorilor. Lichiditatea s-a imbunatatit in acest an si pe piata de actiuni, unde am ajuns la o medie zilnica de peste 30 milioane euro, ceea ce duce la o imbunatatire a indicatorilor urmariti de MSCI si suntem convinsi ca operationalizarea Contrapartii Centrale va contribui la lichiditatea pietei, sporindu-ne sansele de promovare la statutul de Piata Emergenta”, a afirmat Adrian Tanase, Directorul General al Bursei de Valori Bucuresti.

Oferta primara de vanzare a titlurilor de stat FIDELIS a fost intermediata de sindicatul format din BT Capital Partners (Lead Manager si Intermediar) si Banca Transilvania (Grup de Distributie), precum si Alpha Bank RomaniaBanca Comerciala RomanaBRD – Groupe Societe Generale (Intermediari). De asemenea, titlurile de stat au putut fi cumparate si prin 11 participanti eligibili.

Inaintea finalului de an inchidem cu succes o noua emisiune de titluri de stat Fidelis. Ne bucuram in continuare de un inters deosebit din partea investitorilor, atat pe transele de lei, cat si pe cele de euro, iar cresterile inregistrate pe transa donatorilor ne reafirma importanta componentei sociale in acest proiect. Aceasta initiativa, devenita deja matura pe piata de capital locala, este cu atat mai impresionanta cu cat anul acesta am marcat mai multe recorduri de crestere si am contribuit la un impact pozitiv istoric asupra profilului Bursei de Valori Bucuresti, in randul investitorilor de retail si institutionali”, a spus Daniela Secara, Directorul General al BT Capital Partners.

S-a incheiat inca un an de succes in istoria programului de emisiune de titluri de stat  Fidelis, care  a devenit o traditie pe piata de capital din Romania. Ultima runda de finantare din 2023 a dovedit din nou importanta acestui instrument atat ca oportunitate de investitie pentru comunitatea de investitori de retail, cat si ca sursa de finantare pentru Ministerul Finantelor. Ne bucuram ca avem ocazia de a contribui la acest demers alaturi de Ministerul Finantelor, partenerii de consortiu si Bursa de Valori Bucuresti”, a declarat Nicoleta Ruxandescu, Director Unitatea de Investitii si Piete de Capital din cadrul Alpha Bank Romania.

Emisiunile Fidelis se constituie intr-un instrument deja consacrat pentru investitorii individuali care pot astfel sa-si optimizeze deciziile de management de portfoliu. Audienta emisiunilor se mentine ridicata, realitate favorizata de nivelul dobanzilor situat pe un palier ridicat, precum si de gradul inca redus de vizibilitate a evolutiilor de pe pietele  financiare. Pe de alta parte, existenta unei referinte de rata fara risc direct accesibile investitorilor persoane fizice se constituie intr-un element calitativ important din perspectiva  segmentului de retail de la BVB care poate sa analizeze astfel in mod mai potrivit atractivitatea relativa a unor plasamente in actiuni ce au asociat un grad de risc mai ridicat”, a afirmat Irina Neacsu, Director Executiv Corporate Finance BRD – Groupe Societe Generale.

Continuam sa sustinem comportamentul de economisire si investitii in randul populatiei si ne bucuram sa fim parteneri pentru Ministerul Finantelor intr-o noua emisiune de titluri de stat. De altfel, fiecare noua editie Fidelis a avut un rol semnificativ in cresterea apetitului investitional al romanilor si a contribuit la dezvoltarea educatiei financiare prin transfer de cunostinte despre protejarea economiilor si diversificarea portofoliului investitional. Pentru noi, la BCR, a insemnat valoare adaugata in discutiile despre planificare financiara pe termen lung si modul in care fiecare isi poate asigura un viitor financiar mai bun, raportat la profilul personal de risc”, a mentionat Ionut Popescu, Director Executiv Piete Financiare BCR.

In cadrul acestei oferte, derulata in perioada 27 noiembrie – 15 decembrie, romanii au plasat aproape 18.500 de ordine de subscriere atat pentru titlurile de stat denominate in lei, cat si pentru cele in euro. Aproape 16.000 de ordine (86% din total) au avut valori cuprinse intre echivalentul in euro a 1.000 si 100.000 de euro, iar alte aproape 1.900 de ordine (10% din total) au avut valori maximum echivalentul a 1.000 de euro.

Caracteristicile titlurilor de stat sunt prezentate in tabelul urmator:

Criteriu Emisiune in lei
pentru donatori, cu scadenta in 20.12.2024
Emisiune in lei cu scadenta in 20.12.2024 Emisiune in lei cu scadenta in 20.12.2026 Emisiune in euro cu scadenta in 20.12.2024 Emisiune in euro scadenta in 20.12.2028
ISIN ROJ18HOCG6M2 RO7AMP8ASR03 ROS2QW8ADYI0 ROPV2M7JWNA6 RO5W46FHTRU7
Simbol R2412B R2412C R2612A R2412BE R2812AE
Maturitate 1 an 1 an 3 ani 1 an 5 ani
Dobanda anuala 7,1% p.a. 6,1% p.a. 7,25% p.a. 4% p.a. 5,5% p.a.
Valoare emisiune 137,4 mil. lei 232,9 mil. lei 563,1 mil. lei 135,5 mil. euro 174,3 mil. euro

 

Titlurile de stat au intrat la tranzactionare la BVB, joi, 21 decembrie, si pot fi cumparate sau vandute in mod transparent, in orice moment, prin intermediarii autorizati sa tranzactioneze la BVB. Lista intermediarilor este disponibila la acest LINK.

Veniturile obtinute in urma investitiei in titlurile de stat Fidelis, atat din dobanzi, cat si din castigurile de capital sunt neimpozabile.

Informatii utile despre titlurile de stat FIDELIS – intrebari si raspunsuri

Unde gasesc titlurile pe care le-am cumparat in oferta?
Daca au fost subscrise printr-o banca sau societate de brokeraj, fara a semna un contract de prestari servicii de investitii financiare, titlurile de stat sunt inregistrate in evidentele Depozitarului Central in numele detinatorului. In cazul in care titlurile de stat au fost cumparate in baza unui contract de prestari servicii de investitii financiare, printr-o banca sau societate de brokeraj autorizata sa tranzactioneze la Bursa de Valori Bucuresti, titlurile de stat sunt in contul de tranzactionare al detinatorului.

Ce fac cu titlurile de stat?
Acestea pot fi pastrate pana la maturitate sau detinatorii le pot vinde sau pot sa cumpere si altele in orice sedinta de tranzactionare la BVB, printr-unul dintre intermediarii autorizati (banca sau societate de brokeraj) sa tranzactioneze la BVB.

Daca detinatorii doresc sa pastreze titlurile de stat, acestia au doua optiuni:

  • Vor primi dobanda anual, iar la maturitate li se va returna principalul intr-un cont bancar transmis Depozitarului Central, in cazul in care subscrierea a fost facuta printr-o banca sau societate de brokeraj, fara a semna un contract de prestari servicii de investitii financiare.
  • Pot deschide un cont de tranzactionare la o banca sau societate de brokeraj, prin semnarea unui contract de prestari servicii de investitii financiare si pot transfera titlurile de stat de la Depozitarul Central in acest cont de tranzactionare. In acest caz detinatorii vor avea titlurile de stat in contul de investitii in care vor primi cuponul anual, iar la maturitate li se va returna principalul.

Cum pot sa vand sau sa mai cumpar titluri de stat dupa ce oferta s-a incheiat?
Tranzactiile la BVB au loc intre cumparatori si vanzatori prin intermediul platformei de tranzactionare. Pentru a putea cumpara sau vinde, investitorii trebuie sa aiba un cont de tranzactionare la o banca sau societate de brokeraj. Lista intermediarilor autorizati sa tranzactioneze la BVB este disponibila AICI.

Unde pot vedea pretul curent al titlurilor?
Pretul poate fi verificat in orice moment pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti, www.bvb.ro, introducand simbolurile de mai jos in casuta de [ Cautare ] de pe pagina principala:
R2412B – pentru titlurile de stat pentru donatori, in lei si cu maturitate de 1 an
R2412C – pentru titlurile de stat in lei cu maturitate de 1 an
R2612A – pentru titlurile de stat in lei cu maturitate de 3 ani
R2412BE – pentru titlurile de stat in euro cu maturitate de 1 an
R2812AE – pentru titlurile de stat in euro cu maturitate de 5 ani.

Future Economy nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile primite şi publicate pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Future Economy nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii false transmise de către beneficiarii comunicatelor/anunturilor de presă.

Future Economyîşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări necorespunzatoare sau acuzaţii si încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.futureeconomy.ro este destinat informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile Future Economy în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe futureeconomy.ro

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vrei mereu cele mai actuale informatii?