Participarea premierului Marcel Ciolacu la Gala anuală de premiere a elevilor care au obținut distincții la olimpiadele și concursurile internaționale, a profesorilor care i-au pregătit și a unităților școlare de proveniență ale acestora

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRomanianRussianSpanish

Participarea premierului Marcel Ciolacu la Gala anuală de premiere a elevilor care au obținut distincții la olimpiadele și concursurile internaționale, a profesorilor care i-au pregătit și a unităților școlare de proveniență ale acestora

 

Alocuțiunea premierului Marcel Ciolacu la Gala anuală de premiere a elevilor care au obținut distincții la olimpiadele și concursurile internaționale, a profesorilor care i-au pregătit și a unităților școlare de proveniență ale acestora

Marcel Ciolacu: Bună dimineața,

Să știți că nu sunt nici important, nici special. Cred că dascălii și copiii de astăzi sunt și importanți și speciali și, poate, funcția pe care o ocup vremelnic.

Domnule președinte al Senatului, stimată doamnă ministru, doamna consilier prezidențial, doamna ministru, dragi elevi, dascăli, doamnelor și domnilor,

Este o onoare și un privilegiu să fiu astăzi aici, la Gala anuală de premiere a olimpicilor internaționali, la premierea voastră, dragi elevi și dragi profesori!

Mă bucur sincer că, dincolo de lipsurile și problemele sistemului de învățământ românesc, iată, avem astăzi ocazia de a celebra realizările extraordinare ale tinerilor români talentați. Fiecare dintre voi reprezintă vârful excelenței în educație, dovada faptului că, dacă există seriozitate și determinare, atunci se poate face performanță!

Dragi elevi, pe vremea mea, învățământul era cu totul altfel. Erau mai multe lipsuri, aveam mult mai puține posibilități. Întra-adevăr, nu aveam nici teste PISA și nici sistemul nu era „reformat” în fiecare an. Astăzi situația este diferită. Și, cu plusurile și minusurile de astăzi, nu pot să nu vă admir și să vă felicit pentru șansa pe care singuri v-ați creat-o, aceea de a porni viața de adult cu un important capital de încredere. Totodată, vă rog să-mi permiteți să le mulțumesc și părinților voștri și, în special, profesorilor voștri, care au fost capabili să vă insufle dorința și plăcerea de a învăța și de a performa!

Sper ca acești dascăli minunați să fie un exemplu pentru toții profesorii care activează în sistemul nostru de educație și, prin dedicația lor, să poată schimba situația nu tocmai performantă în care se găsește astăzi învățământul românesc.

Este extraordinar ceea ce ați făcut voi astăzi, când încă ne batem contra analfabetismului funcțional, contra abandonului școlar și pentru o mai mare incluziune socială. Nu este un drum simplu și nici ușor, însă cred că performanța sistemului de învățământ este elementul obligatoriu pentru ca România să continue să crească și să se dezvolte.

Doamnelor și domnilor, sunt conștient de faptul că o Românie cu adevărat educată nu se poate realiza nici într-un an, nici în patru. Mai ales, după ce, timp de 30 de ani, fiecare ministru a vrut să-și impună propria viziune și să schimbe sistemul din temelii. Modificările făcute, de multe ori chiar în fiecare an, fără o analiză serioasă și fără a avea răbdarea de a vedea care sunt efectele ultimei schimbări făcute, au avut doar efectul contrar, de diminuare a calității învățământului național.

Acum ne trebuie timp, ambiție și multă perseverență pentru a putea schimba lucrurile în bine. Ne trebuie însă și mai multe resurse. Mă refer la resurse financiare, pe care ne străduim să le asigurăm, în mod sustenabil, corelându-le cu creșterea productivității muncii, cu mărirea capacității proprii de producție și a valorii adăugate pe care putem să o producem. Pe scurt, corelându-le cu dezvoltarea României.

În weekend-ul care tocmai a trecut, alături de colegii mei din guvern, am lucrat la proiectul de buget pe 2024 și pot să vă spun că în anul 2024 va exista cea mai mare alocare bugetară din istorie pentru educație! Aproximativ 4,1% din PIB-ul României! În primul rând, pentru asigurarea resurselor adecvate unităților de învățământ, incluzând nu doar materialele didactice moderne, laboratoare bine echipate sau tehnologie de ultimă generație, ci și reabilitări și construcții de noi școli. Și aici fondurile din PNRR au un rol esențial.

Însă, pe lângă resursele financiare, este necesar să avem o cu totul altă abordare în ceea ce privește resursele umane. Așadar, pe lângă baza materială, este nevoie de mai multă atenție în ceea ce privește evaluarea și stimularea performanței cadrelor didactice. Realitatea ne arată clar că este nevoie de criterii de performanță în sistemul de învățământ! Un profesor implicat, responsabil, trebuie să fie plătit mai mult pentru munca depusă. De aceea, am și rugat-o și pe doamna ministru Deca ca împreună să discutăm cu profesioniștii din minister și să găsim soluțiile în acest sens.

Doamnelor și domnilor, ca premier, creșterea economică a României este principala mea prioritate. Iar această creștere economică este strâns legată inclusiv de evoluția forței de muncă, bine pregătite, de care țara noastră dispune.

Cred cu tărie că este nevoie de corelare mai eficientă între teorie și practică. Și acesta este și motivul pentru care, prin programul de guvernare asumat în Parlament în calitate de prim-ministru, mi-am propus dezvoltarea învățământului tehnologic dual, inclusiv prin atragerea și implicarea mediului privat, a angajatorilor, în formarea viitorilor salariați, precum și prin implicarea autorităților publice locale. Trebuie să creăm un mediu în care fiecare tânăr să aibă oportunitatea să exceleze și să contribuie la dezvoltarea societății noastre. Cu fiecare elev care atinge excelența în domeniul ales, ne construim un viitor mai bun, mai prosper.

Închei, felicitând încă o dată fiecare olimpic și mentor implicat! Succesele voastre reprezintă victorii ale României! Prin munca voastră, ați demonstrat lumii întregi că tinerii români pot concura cu brio la cel mai înalt nivel internațional!

Felicitări și mult succes în continuare și sărbători fericite!

Sursa informatii: https://gov.ro/ro/stiri/participarea-premierului-marcel-ciolacu-la-gala-anuala-de-premiere-a-elevilor-care-au-obtinut-distinctii-la-olimpiadele-i-concursurile-internationale

Future Economy nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile primite şi publicate pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Future Economy nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii false transmise de către beneficiarii comunicatelor/anunturilor de presă.

Future Economyîşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări necorespunzatoare sau acuzaţii si încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.futureeconomy.ro este destinat informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile Future Economy în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe futureeconomy.ro

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vrei mereu cele mai actuale informatii?