Interviu cu Oana Valah, nutriționist: “În domeniul nutriției nu se omit etape și nici nu se trece haotic de la o faza la alta!”

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRomanianRussianSpanish

Interviu cu Oana Valah, nutriționist: În domeniul nutriției nu se omit etape și nici nu se trece haotic de la o faza la alta!

Mamă de doi copii, iubitoare a sportului, interesată de o alimentație echilibrată dintotdeauna, Oana Valah a reușit să facă pasul spre o viață fără excese și derapaje nesănătoase, în mod firesc, imediat după ce a absolvit cursurile Facultății de Drept. Declară, cu zâmbetul pe buze, că momentul în care a a aflat că a rămas însărcinată cu primul copil, a fost crucial pentru parcursul său ulterior, întrucât și-a dorit să afle mai multe din domeniul nutriției, astfel încât să-ți poată crește copilul într-un mod sănătos , fără să-l priveze de nutrienți esențiali pentru o bună dezvoltare, încă din perioada sarcinii. Astfel, a început să studieze Nutriția ca disciplină , urmând apoi o pregătire riguroasă în acest domeniu, extinzându-și aria de interes și pe partea de consiliere hormonală a femeilor cu dezechilibre. Cum Nutriția și tendințele în acest domeniu sunt în continuă schimbare, iar nevoile umane sunt multidimensionale și bio individuale, Oana a luat hotărârea de a urma cursurile specializate din cadrul Institutului de Nutriție Integrativă din New York, devenind astfel și Health Coach acreditat internațional.

De ce este important să conștientizăm că avem nevoie de sfatul nutriționistului

Așa cum o mașină nu merge fără combustibil , nici corpul uman nu poate funcționa fără hrană , iar pentru ca un metabolism să funcționeze corect, avem nevoie de o alimentație echilibrată și special adaptată nevoilor individuale. Aceasta este definitorie pentru fiecare dintre noi, deoarece fiecare individ este diferit și fiecare are nevoi diferite, care se schimbă de la o perioadă la alta, in funcție de anumite variabile care intervin firesc în cotidian. Fiecare domeniu are specialiștii lui, și indicat este să apelăm la specialiști și când vine vorba de alimentație, pentru ca ceea ce funcționează pentru unele persoane, nu funcționează pentru altele. Așadar, doar împreună cu un specialist se pot identifica nevoile individuale, se poate îmbunătăți calitatea vieții, se pot trata afecțiuni diverse, și nu numai.

Sunt sau nu bune suplimentele alimentare, și de la ce vârstă le putem lua?

Aceasta este întrebarea la care trebuie să răspundem chiar din prima oră de consultație fiecărui client. Trebuie să știți că suplimentele alimentare vin să suplimenteze ceea ce nu reușim să ne luăm din alimentație, sau ceea ce corpul nostru nu poate produce singur. De aceea se și numesc suplimente alimentare. Dacă nu este nevoie, nu trebuie să le luăm. Vă pot da un exemplu: acizii grași esențiali. Suplimentele alimentare se iau încă de la naștere, dacă ne gândim la vitamina D, și cu cât înaintăm în vârstă, cu atât avem nevoie de o suplimentare mai elaborată, un plan făcut de un specialist, adaptat nevoilor și carentelor individuale.

Oana Valah

 Există planuri alimentare în funcție de vârstă?

Bineînțeles că planurile alimentare țin cont de vârstă și nu numai. Atunci când întocmim un plan alimentar avem în vedere anumite obiective, care țin cont, bineînțeles, și de afecțiunile asociate pe care le prezintă fiecare individ. Variabile antrometrice individuale precum înălțimea sunt cele pe care se structurează un plan alimentar și, nu în ultimul rând, avem în vedere activitatea pe care o desfășoară fiecare individ. Pentru că este clar că unui individ care are o activitate intens sportivă, îi trebuie conceput un plan alimentar care să susțină această activitate. Iată de ce, susțin că ceea ce se potrivește unei persoane, nu se potrivește alteia.

Este adevărat că transformarea corpului conduce și la transformarea modului de viață?

Această afirmație este perfect adevărată dar, aș putea spune că, inversa este perfect valabilă, În sensul în care transformarea modului de viață duce și la transformarea corpului. Fiecare celulă a organismului uman are capacitatea uimitoare de auto vindecare.  Specialiștii au concluzionat că, odată ce avem un stil de viață și o alimentație sănătoasă, echilibrată, corpul atinge starea de homeostazie, iar schimbările la nivelul corpului nu vor întârzia să apăra. Când corpul este sănătos, felul în care arătăm este un bonus.

Unde pot găsi cei interesați informații referitoare la acest domeniu?

Mai multe informații complete despre nutriție, despre tot ceea ce înseamnă planuri alimentare sănătoase, despre suplimentele alimentare, le puteți găsi pe pagina mea de Instagram, acolo unde vă invit să poposiți pe îndelete, și să parcurgeți postările care conțin informații despre situații cu care pacienții mei se confruntă. Veți găsi cu siguranță multe răspunsuri la întrebările dumneavoastră, iar pe cele pe care nu le găsiți, vă invit să mi le trimiteți. Am foarte multe întrebări zilnice, în special din partea femeilor. Le puteți trimite la „oanavalah_nutrition” sau pagina web cu același nume, dar și pe site-ul www.healthlabs.care/ro, cu care am o colaborare fructuoasă și de lungă durată.

Interviu realizat de Carmen Burtea pentru Ziarul News

 

Future Economy nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile primite şi publicate pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Future Economy nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii false transmise de către beneficiarii comunicatelor/anunturilor de presă.

Future Economyîşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări necorespunzatoare sau acuzaţii si încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.futureeconomy.ro este destinat informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile Future Economy în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe futureeconomy.ro

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vrei mereu cele mai actuale informatii?